Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πολύ καλό» 1ο εξάμηνο καταγράφει η διοίκηση της Ελαστρον

Θετική επίδραση είχε στο περιθώριο κέρδους η μεγάλη άνοδος που σημείωσε φέτος η τιμή του χάλυβα. Η εισηγμένη διαθέτει δύο μη λειτουργικά ακίνητα σε Σκαραμαγκά και Θεσσαλονίκη και έχει στόχο τη ρευστοποίησή τους.

«Πολύ καλό» 1ο εξάμηνο καταγράφει η διοίκηση της Ελαστρον

Για ένα πολύ καλό πρώτο φετινό εξάμηνο που πλησίασε τα περυσινά αποτελέσματα αναφέρθηκε η διοίκηση της Έλαστρον στα πλαίσια της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της (ποσοστό απαρτίας κοντά στο 69%).

Ειδικότερα, ο γενικός οικονομικός διευθυντής της εισηγμένης Βασίλης Μάνεσης μίλησε για τη θετική επίδραση που είχε στο περιθώριο κέρδους η μεγάλη άνοδος που σημείωσε φέτος η τιμή του χάλυβα, αλλά και στα πολλά έργα που προγραμματίζονται να εκτελεστούν στο μέλλον.

Ωστόσο απέφυγε να προχωρήσει σε προβλέψεις για την πορεία του δευτέρου εξαμήνου λόγω μιας σειράς αβεβαιοτήτων που υπάρχουν (π.χ. μεγάλη άνοδος των τιμών, πόλεμος στην Ουκρανία καθώς Ρωσία και Ουκρανία αποτελούν δύο μεγάλους παραγωγούς χαλυβουργικών προϊόντων, εκτίναξη του μεταφορικού και του ενεργειακού κόστους).

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μια στάση αναμονής από τους αγοραστές, ωστόσο οι προοπτικές φαίνονται θετικές εξ’ αιτίας του ότι υπάρχουν έργα προς εκτέλεση» σημείωσε ο κ. Μάνεσης.

Επίσης, η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των μετόχων, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

  • Το 2021 ήταν μια καλή χρονιά για τη θυγατρική Θερμοκήπια Θράκης (συμμετοχή 49,1%) η οποία βελτίωσε τις οικονομικές της επιδόσεις και περιόρισε τον καθαρό της δανεισμό μόλις στο ένα εκατ. ευρώ. Οι περαιτέρω προοπτικές αξιολογούνται ως θετικές (για φέτος προβλέπεται να μηδενιστεί ο καθαρός δανεισμός) ενώ σχεδιάζονται νέες επενδύσεις και εξετάζονται προς τούτο οι πρόνοιες των προγραμμάτων του Αναπτυξιακού Νόμου και του Ταμείου Ανάκαμψης.
  • Η εισηγμένη διαθέτει δύο μη λειτουργικά ακίνητα σε Σκαραμαγκά και Θεσσαλονίκη και ως στόχο έχει τη ρευστοποίησή τους. Ειδικότερα για το πρώτο ακίνητο, βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές συζητήσεις και ενδεχομένως να υπάρξει θετική κατάληξη μέσα στο έτος.

Στα πλαίσια της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης ψηφίστηκε η διανομή μικτού μερίσματος 0,262 ευρώ ανά μετοχή (καταβάλλεται στις 29 Αυγούστου), ποσό που με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (2,34 ευρώ) προκύπτει μια μερισματική απόδοση 11,2% (διανεμήθηκε το 31,6% των περυσινών καθαρών κερδών).

Το 2021, ο Όμιλος Έλαστρον αύξησε τις πωλήσεις του από τα 104 στα 163,3 εκατ., το EBITDA από τα 6 στα 22,6 εκατ. και τα καθαρά κέρδη από το 1,71 στα 15,28 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα είχαν επηρεαστεί και από την αύξηση της τιμής του χάλυβα στις διεθνείς αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v