Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρονιά ανάπτυξης η φετινή για τη Unibios

Η Unibios έχει σημειώσει ανοδικές οικονομικές επιδόσεις κατά την τελευταία πενταετία, με αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες τρεις χρήσεις να σημειώνει θετικό αποτέλεσμα σε προ φόρων επίπεδο.

Χρονιά ανάπτυξης η φετινή για τη Unibios

Εφικτός δείχνει να είναι ο φετινός στόχος της Unibios για υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και ισχυρή κερδοφορία, υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ορφέας Μαυρίκιος, στο πλαίσιο χθεσινής συνέντευξης τύπου.

Σύμφωνα με τον CEO της εισηγμένης, παρατηρείται σημαντική αύξηση της ζήτησης σε Ελλάδα και εξωτερικό σε ότι αφορά την επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση νερού, με την Unibios να προσπαθεί να μετακυλήσει στην αγορά τις επιπτώσεις από την παρατηρούμενη αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών.

«Γενικά, φαίνεται πως πρόκειται για μια καλή χρονιά. Υπήρχαν προγραμματισμένες επενδύσεις που είχαν αναβληθεί λόγω της πανδημίας και τώρα υλοποιούνται. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον, η κατάσταση της ευρύτερης οικονομικής αβεβαιότητας δεν φαίνεται να έχει ανακόψει τη ζήτηση» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Πέρα όμως από τη λειτουργική ανάπτυξη, ο κ. Μαυρίκιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης και μέσα από στοχευμένες εξαγορές, με την πρόσκτηση δηλαδή επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να προσδώσουν συνέργειες.

Η Unibios (αναλαμβάνει έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό, με την έμφαση να δίδεται σε αγορές υψηλών τιμών και απαιτήσεων, όπως αυτών της Δυτικής Ευρώπης) έχει σημειώσει ανοδικές οικονομικές επιδόσεις κατά την τελευταία πενταετία, με αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες τρεις χρήσεις να σημειώνει θετικό αποτέλεσμα σε προ φόρων επίπεδο.

Ειδικότερα, το 2021 ανέβασε τον κύκλο εργασιών της κατά 16,1% (στα 8,5 εκατ. ευρώ), αύξησε το EBITDA στο 1,287 εκατ. ευρώ (στο 15,2% επί των εσόδων) και πολλαπλασίασε τα προ φόρων κέρδη της από τα 42,2 στα 551,6 εκατ. ευρώ. Οι επιδόσεις του 2021 ήταν οι υψηλότερες των τελευταίων πέντε ετών, με τα ίδια κεφάλαια να διαμορφώνονται στις 31/12/2021 στα 12,83 εκατ. ευρώ.

Επίσης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Ορφέας Μαυρίκιος, σημείωσε μεταξύ άλλων:

  • Δεν υπάρχει αυτή την περίοδο πρόθεση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, αν και από πέρυσι η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων έχει εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, εφ’ όσον κρίνει ότι κάτι τέτοιο εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εταιρείας. Οι τρέχουσες κεφαλαιακές ανάγκες καλύπτονται επαρκώς, αναφέρθηκε, ενώ πολύ πιθανόν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί και μια ενδεχόμενη εξαγορά.
  • Υπάρχουν συζητήσεις για την αξιοποίηση μέρους του ακινήτου που διαθέτει η εισηγμένη εταιρεία στη Μαγνησία, χωρίς ωστόσο να έχει προκύψει συμφωνία μέχρι σήμερα. Πάντως, παρατηρείται αυτή την περίοδο αυξημένο ενδιαφέρον σε σχέση με το παρελθόν, λόγω και των εξελίξεων στην ευρύτερη αγορά του real estate.
  • Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων είναι σημαντικό, ενώ περίπου το 30%-40% των ετήσιων εσόδων προέρχεται από επαναλαμβανόμενες εργασίες (πχ συντηρήσεις-διαχείριση παλαιότερων συμβάσεων).

Τέλος, να σημειωθεί ότι φέτος κλείνουν πενήντα χρόνια από το έτος εισαγωγής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (το 1972, με το όνομα Βιοσώλ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v