Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «αμερικανικό όνειρο» των ελληνικών εξαγωγών με αριθμούς

Σε ποια θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ για τα ελληνικά προϊόντα, ποια τράβηξαν προς τα πάνω τις ελληνικές εξαγωγές και πόσους εργαζόμενους απασχολούν στις ΗΠΑ εταιρείες ελληνικών συμφερόντων.

Το «αμερικανικό όνειρο» των ελληνικών εξαγωγών με αριθμούς

Το φράγμα των 3 δισ. ευρώ έσπασε πέρυσι ο όγκος του διμερούς εμπορίου μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ καταγράφοντας ποσοστιαία αύξηση 43,9%.

Οι ελληνικές εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 41,4%, υπερβαίνοντας, για πρώτη φορά, τα 1,6 δισ. ευρώ και αυξάνοντας τη συμμετοχή τους στις συνολικές ελληνικές εξαγωγές σε 4% από 3,7% το 2020, ενώ οι αμερικανικές εξαγωγές προς την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 46,6%, υπερβαίνοντας τα 1,4 δισ. ευρώ.

Αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να είναι ο 7ος σημαντικότερος πελάτης των ελληνικών προϊόντων, ο 13ος σημαντικότερος προμηθευτής και ο 16ος πιο προσοδοφόρος εμπορικός εταίρος για την Ελλάδα.

Η αύξηση, των ελληνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, κατά 471 εκατ. ευρώ, προήλθε κυρίως από τις κατηγορίες: “ορυκτά, καύσιμα και λιπαντικά”, “βιομηχανικά είδη”, “μηχανήματα και το υλικό μεταφορών” και “τρόφιμα”.

Με βάση την ετήσια έκθεση που συνέταξαν οι ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας, το 75% των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ προήλθε από 29 προϊόντα με εξαγωγές άνω των 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνον 11 ανήκουν στην κατηγορία των τροφίμων (αγροτικά και μεταποιημένα τρόφιμα), ενώ οι μεγαλύτερες απόλυτες και ποσοστιαίες αυξήσεις στις εξαγωγές προήλθαν από τα “μη τρόφιμα”.

Τα ορυκτέλαια αναδείχθηκαν στο κύριο εξαγωγικό προϊόν της χώρας με την μεγαλύτερη απόλυτη αύξηση (154 εκατ. ευρώ) και τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση (196,8%), αντιπροσωπεύοντας το 14,5% των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ το 2021. Ακολουθούν τα παρασκευασμένα λαχανικά (κυρίως ελιές), το τσιμέντο, τα ελάσματα και οι ταινίες από αργίλιο, ο οπτάνθρακας (κοκ) κ.α.

Οι εξαγωγές τυριών ανήλθαν σε 41,9 εκατ. ευρώ, ελαιολάδου σε 40,5 εκατ. ευρώ και οίνου σε 14,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας σημαντικές αυξήσεις σε σχέση με το 2020, όμως και τα τρία προϊόντα μαζί συνεισφέρουν στις ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ μόλις το 5,4%.

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η Ελλάδα μέσω επενδύσεων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου, στήριξε 3.700 θέσεις εργασίας (σ.σ. αφορά το 2019) ενώ πραγματοποίησε επενδύσεις 1,788 δισ. δολάρια (έτος αναφοράς είναι το 2020) σε τομείς όπως η πληροφορική, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα τρόφιμα, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός, τα ακίνητα και τα κλωστοϋφαντουργικά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν το 2020 την 4η θέση ως χώρα προορισμού των ελληνικών ΑΞΕ μετά την Κύπρο, τη Βουλγαρία και την Ολλανδία, με αξία 836 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 6% επί του συνόλου των ΑΞΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v