Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 4 2022

Η Attica Bank, o ακριβός και «παγωμένος» Ηρακλής και οι εναλλακτικές - Το... βραχιολάκι εφιάλτης της εστίασης

Η Attica Bank, o ακριβός και «παγωμένος» Ηρακλής και οι εναλλακτικές - Το... βραχιολάκι εφιάλτης της εστίασης

BREXIT: Ακριβά έχουν πληρώσει την έξοδό τους από την ΕΕ οι Βρετανοί. Δεν είναι γνώμη της στήλης αλλά έρευνα του London School of Economics με χρηματοδότηση από το think tank UKICE.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, οι εμπορικοί φραγμοί που εισήχθησαν μετά την αποχώρηση από την ΕΕ οδήγησαν σε αύξηση 6% στις τιμές των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Σεπτεμβρίου 2021. Σύμφωνα με την UHY Hacker Young, επιχειρήσεις και καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου πλήρωσαν 4,8 δισ. £ σε δασμούς σε εισαγόμενα αγαθά πέρυσι, ποσό-ρεκόρ σε σχέση με τα 2,9 δισ. £ του 2020.

Βάλτε τώρα και τις ανατιμήσεις λόγω πολέμου και κάντε τον λογαριασμό…

 

ATTICA BANK: Επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη της στήλης ότι θα ξαναγραφεί ο οδικός χάρτης εξυγίανσης/ανακεφαλαιοποίησης της Attica Bank, υπό το βάρος των υψηλότερων ζημιών, σε σχέση με τις προϋπολογισθείσες στο term sheet ΤΧΣ-ΤΜΕΔΕ/Ellington.

Η τράπεζα δημοσίευσε, χθες, αποτελέσματα χρήσης 2021, με ζημιές 104,37 εκατ. ευρώ. Οι ζημιές περιλαμβάνουν το λειτουργικό αποτέλεσμα (ζημιές 26 εκατ. ευρώ), τις πρόσθετες προβλέψεις (22,8 εκατ. ευρώ) καθώς και τη ζημιά 55 εκατ. ευρώ από τη μεταβίβαση των mezzanine και junior notes της τιτλοποίησης Omega στον προτιμητέο επενδυτή.

Δεν περιλαμβάνουν τις πρόσθετες προβλέψεις, οι οποίες θα απαιτηθούν, ώστε να λάβουν οι senior notes ομολογίες των τριών τιτλοποιήσεων (Omega, Astir 1 και 2) την απαιτούμενη ελάχιστη πιστοληπτική διαβάθμιση (BB-) και εν συνεχεία κρατική εγγύηση.

Ο οριστικός λογαριασμός εξυγίανσης θα βγει, όταν η DBRS παραδώσει τις προκαταρκτικές εκθέσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης (preliminary ratings), οι οποίες, σύμφωνα με τη διοίκηση της Attica, αναμένονται τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

Από χθες, όμως, η αγορά γνωρίζει και επίσημα ότι ο σχετικός λογαριασμός θα ξεπεράσει το ποσό των 231 εκατ. ευρώ, που είχε εκτιμηθεί στο ενημερωτικό δελτίο της τελευταίας ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ. Στην εκτίμηση αυτή στηρίχθηκαν ΤΧΣ και το σχήμα ΤΜΕΔΕ/Ellington, στη μεταξύ τους συμφωνία μετόχων (σ.σ. σε επίπεδο term sheet ακόμη), για την εξυγίανση/ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Και πλέον η εκτίμηση δεν προέρχεται από την Deloitte, αλλά αποτελεί προκαταρκτική εκτίμηση της διοίκησης της Attica. Η οποία, μάλιστα, εξηγεί τους λόγους της απόκλισης, σημειώνοντας ότι ο βασικότερος είναι η επιδείνωση βασικών παραμέτρων του προγράμματος Ηρακλής καθώς αυξήθηκε σημαντικά εντός του 2022 το κόστος κρατικής εγγύησης, το οποίο εδράζεται στο spread των ελληνικών ομολόγων.

Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα «Ηρακλής» έχει και τυπικά «παγώσει», κατόπιν απόφασης του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, μέχρις ότου ξεκαθαρισθεί το θέμα, που έχει εγείρει η Eurostat, για το αν οι κρατικές εγγυήσεις στους senior notes τιτλοποιήσεων συνυπολογίζονται στο Δημόσιο Χρέος.

Ακόμη, όμως, και αν «ξεπαγώσει» ο Ηρακλής, δεν είναι βέβαιο ότι τα περαιτέρω κεφάλαια που δεσμεύονται να βάλουν οι μέτοχοι αρκούν για να ενταχθούν στον Ηρακλή οι senior notes τίτλοι και των τριών τιτλοποιήσεων.

Επιπρόσθετα, ένα μέρος των κεφαλαίων που έβαλαν και δεσμεύονται να βάλουν ΤΧΣ μαζί με Ellington-ΤΜΕΔΕ, πρέπει να χρηματοδοτήσει πιστωτική επέκταση, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα και να σταματήσει να «αιμορραγεί» σε επίπεδο προ προβλέψεων κερδοφορίας η τράπεζα (σ.σ. τα τελευταία χρόνια η τράπεζα εμφανίζει ζημιές σε επίπεδο Core PPI).

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η τράπεζα σημειώνει στις οικονομικές καταστάσεις ότι η στρατηγική ένταξης στο Πρόγραμμα Ηρακλής θα επανεξετασθεί, μετά τη λήψη των εκθέσεων πιστοληπτικής διαβάθμισης για τους senior notes των Omega, Astir 1 και 2, σε σχέση και με άλλες τεχνικές απομάκρυνσης πιστωτικού κινδύνου.

Κοντολογίς εξετάζονται ήδη εναλλακτικές επιλογές, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μερική χρήση του προγράμματος Ηρακλής (π.χ. ένταξη μιας τιτλοποίησης) ή/και στην ολική του παράκαμψη.

Στο παραπάνω πλαίσιο έχει τη σημασία της η αναφορά των μετόχων στην επιστολή τους προς την Attica με ημερομηνία 18 Απριλίου, ότι προτίθενται να διασφαλίσουν πως όποιες ενέργειες μείωσης των NPEs θα λάβουν χώρα κατά τρόπο που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της τράπεζας. «Αν οι προβλέψεις απομείωσης πιστωτικού κινδύνου που θα πρέπει τελικά να λογιστικοποιηθούν υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα όρια της Συμφωνίας και τα Μέρη στο πλαίσιο αυτής θα εισέλθουν σε διαπραγματεύσεις, το βασικό κριτήριο αυτών θα είναι η κατά το δυνατόν αύξηση της αξίας της επένδυσης των μερών στην τράπεζα, λαμβανομένου υπόψη, ειδικά για το ΤΧΣ, τη νομοθεσία που το διέπει», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.

Υ.Γ.: Η διαδικασία ακρόασης που κίνησε η ΤτΕ είχε ως αποτέλεσμα οι μέτοχοι να δηλώσουν πιο ξεκάθαρα τις προθέσεις τους, ιδιαίτερα ως προς το φλέγον θέμα του πώς θα χειριστούν τη διαφαινόμενη υψηλότερη ζημιά εξυγίανσης, σε σχέση με τα κεφάλαια που έβαλαν (210 εκατ. ευρώ) ή δεσμεύονται να βάλουν (ως 365 εκατ. ευρώ).

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Πολύ… «βραχιολάκι» θα φορεθεί φέτος στον τουρισμό, όπως προβλέπουν επιχειρηματίες της εστίασης. Αισιοδοξούν μεν για τόνωση των εσόδων από την αυξημένη τουριστική κίνηση, αλλά θεωρούν ότι η πίτα δεν θα μοιραστεί ισομερώς.

Οι κύριες προσδοκίες στηρίζονται στον εγχώριο τουρισμό, γιατί εκτιμούν ότι λόγω της κρίσης που πλήττει το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών, θα αυξηθούν φέτος τα πακέτα διακοπών «all inclusive».

Από αυτού του τύπου διακοπές, που χαρακτηρίζονται από το «βραχιολάκι» που φορούν οι τουρίστες επωφελούνται τα resort, όχι όμως τα καταστήματα εστίασης και άλλες μικρές επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v