Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί τα ΕΛΠΕ πάνε για ρεκόρ κερδών το 2022

Το υψηλό cash flow και οι επενδύσεις ΑΠΕ. Εκτακτο μέρισμα από την πώληση ΔΕΠΑ Υποδομών. Tέλη Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί η νέα ταυτότητα του ομίλου, τοπική και διεθνής. Τι επισημαίνει ο CEO Ανδρέας Σιάμισιης.

Γιατί τα ΕΛΠΕ πάνε για ρεκόρ κερδών το 2022

Χρονιά-ρεκόρ αναμένεται να είναι το 2022 για τον όμιλο της ΕΛ.ΠΕ. από άποψη αποτελεσμάτων. Με το β’ τρίμηνο να χαρακτηρίζεται ως ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο ως σήμερα, και τα επόμενα να προεξοφλείται ότι θα παρουσιάσουν «καλή εμφάνιση», η διοίκηση της ΕΛ.ΠΕ. θα έχει τη δυνατότητα να ασκήσει γενναιόδωρη μερισματική πολιτική και παράλληλα να χρηματοδοτήσει την πράσινη ανάπτυξη του ομίλου. Ήδη, στο γ’ τρίμηνο του έτους θα ανακοινωθεί έκτακτο μέρισμα για τους μετόχους, που θα προέλθει από τα έσοδα της πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Οι επισημάνσεις αυτές προέρχονται από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΛ.ΠΕ. Ανδρέα Σιάμισιη, κατά τη χθεσινή συζήτηση με τους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου και του πρώτου εξαμήνου του έτους. Ο κ. Σιάμισιης έκανε γνωστό ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί η νέα ταυτότητα (rebranding) του ομίλου, τοπική και διεθνής, όπως διευκρινίστηκε, στο πλαίσιο του πλάνου ανάπτυξης Vision 2025.

Το έκτακτο μέρισμα θα προέλθει από το 50% των εσόδων που θα αποκομίσει η εταιρεία από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπως έχει άλλωστε δεσμευτεί. Το κλείσιμο της οικονομικής συναλλαγής ΤΑΙΠΕΔ-Italgas αναμένεται να γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενδεχομένως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Στην ΕΛ.ΠΕ., που κατέχει το 35% της ΔΕΠΑ, αναλογούν 256,6 εκατ. ευρώ. Ο κ. Σιάμισιης ερωτήθηκε για τους λόγους καθυστέρησης της ολοκλήρωσης του deal, την οποία απέδωσε στη ΡΑΕ και στην πιστοποίηση των τριών θυγατρικών εταιρειών διαχείρισης αερίου.

Ο CEO της ΕΛ.ΠΕ. επανέλαβε αρκετές φορές την ικανοποίησή του για τα «πολύ θετικά αποτελέσματα» του β’ τριμήνου, που προέρχονται από όλες τις δραστηριότητες του ομίλου. «Μας ενθαρρύνει το γεγονός», είπε, «ότι έχουμε κάνει πρόοδο σε όλους τους στόχους που θέσαμε με το Vision 2025», εκτιμώντας παράλληλα ότι τα πλεονεκτήματα που έχει αποκομίσει ο όμιλος είναι μεγάλη ώθηση για τους επόμενους στρατηγικούς στόχους του.

Σε ό,τι αφορά το μέρισμα του 2022, ο μάνατζερ της ΕΛ.ΠΕ. ανέφερε ότι θα είναι αυξημένο μεν σε σχέση με του 2021, ωστόσο, η τελική διαμόρφωσή του θα συνεκτιμηθεί με βάση τη συνολική κερδοφορία της εταιρείας, τις ανάγκες χρηματοδότησης των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια, αλλά και τις προοπτικές των επόμενων ετών. Με αυτό το σκεπτικό, κρίσιμη θεωρείται η εικόνα των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου και το διαθέσιμο cash flow που θα «χτίσει» αξία για τις επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Σε κάθε περίπτωση, ο όμιλος της ΕΛ.ΠΕ. σχεδιάζει να έχει έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1 GW το 2026 και 2 GW το 2030, τα οποία προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν και με το υπόλοιπο 50% των εσόδων από τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Οι στόχοι αυτοί εκτιμάται ότι θα έχουν εκπληρωθεί πολύ νωρίτερα από τους χρόνους που έχουν τεθεί. Τα 2 GW θα προέρχονται από επενδύσεις τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και εκτός συνόρων, στην Ευρώπη, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Θα είναι έργα είτε μέσω εξαγορών είτε μέσω ομιλικής ανάπτυξης.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε λειτουργία ΑΠΕ συνολικής ισχύος 340 MW, τα οποία αναμένεται να συνεισφέρουν ετήσιο EBITDA 50 εκατ. ευρώ. Ήδη, το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης, ισχύος 204 MW, που τέθηκε σε εμπορική λειτουργία στο β’ τρίμηνο, συνεισέφερε στα αποτελέσματα του ομίλου με 6 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος διαθέτει σήμερα pipeline έργων πάνω από 2 GW, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Αναφορά έγινε και στην έρευνα υδρογονανθράκων. Ο όμιλος προσβλέπει στη σύμπραξη με την ExxonMobil για την Κρήτη, χωρίς, όμως, να δοθούν λεπτομέρειες για τα επόμενα βήματά τους. Αντίθετα, έγινε γνωστό ότι «στους επόμενους λίγους μήνες» θα πραγματοποιηθούν από την ΕΛ.ΠΕ. στις θαλάσσιες περιοχές Ιόνιο και Κυπαρισσιακό Κόλπο οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v