Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις επέκτασης στην Κεντρική Ευρώπη από Σαράντη

Οι διαπραγματεύσεις με brand καλλυντικών και η προετοιμασία για το μεγάλο project της Stella Pack.

Κινήσεις επέκτασης στην Κεντρική Ευρώπη από Σαράντη

Τη θέση του στις αγορές της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης ενισχύει περαιτέρω ο όμιλος Σαράντη, που τελεί εν αναμονή της έγκρισης του deal για την απόκτηση της πολωνικής Stella Pack ενώ φέρεται να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για μια ακόμη εξαγορά στην Ουγγαρία.

Έχοντας αποφασίσει να αποσυρθεί οριστικά από τη Ρωσία, διατηρώντας τη μονάδα της Ουκρανίας, ενισχύει με στοχευμένες κινήσεις τη θέση του στις αγορές της περιοχής σε προϊόντα οικιακής φροντίδας και προσωπικής περιποίησης, που αποτελούν τον πυρήνα της δραστηριότητάς του. Ειδικότερα στην Ουγγαρία, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επιδιώκεται επένδυση σε brand καλλυντικών.

Στον βαθμό που θα επιτευχθεί συμφωνία, ο όμιλος θα ενισχύσει τη θέση του μέσω της τοπικής θυγατρικής, Sarantis Hungary, με δραστηριότητα από το 2006, η οποία εισφέρει σήμερα περίπου 2,3% του κύκλου εργασιών του ομίλου. Έχει στο ιστορικό της δύο εξαγορές στην κατηγορία προϊόντων για τη φροντίδα του σπιτιού, της Trade 90 το 2008 και της Domet το 2011. Διανέμει στην Ουγγαρία ιδιόκτητα brands προσωπικής φροντίδας και οικιακής χρήσης καθώς και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που παράγονται σε εγκαταστάσεις του ομίλου για λογαριασμό ουγγρικών λιανεμπορικών επιχειρήσεων. 

Εν τω μεταξύ, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την εξαγορά της Stella Pack, που εκκρεμεί προς έγκριση από την πολωνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με πωλήσεις 65 εκατ. ευρώ, η πολωνική εταιρεία είναι μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στην Ευρώπη στον τομέα παραγωγής σακουλών για σκουπίδια και ειδών καθημερινής οικιακής χρήσης, από αλουμινόχαρτα μέχρι γάντια και πανιά γενικής χρήσης. Το 2006 εγκαινίασε παραγωγή στην Ουκρανία, το 2011 ίδρυσε την εταιρεία διανομής Stella Pack Romania ενισχύοντας παράλληλα τις υποδομές της στην Πολωνία με παραγωγικές μονάδες, αποθήκες και εμπορική δραστηριότητα. Έχει χτίσει τεχνογνωσία γύρω από τα υλικά, τις μεθόδους παραγωγής αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη, ιδρύοντας το πρώτο εργοστάσιο ανακύκλωσης στην πόλη Chlewiska το 1999. 

Σημειώνεται ότι στην Πολωνία ο όμιλος Σαράντη δραστηριοποιείται μέσω θυγατρικής από το 2000, ενώ έχει εξαγοράσει το brand LUKSJA και την τοπική Polipak, στο εργοστάσιο της οποίας επενδύει για επέκταση και εκσυγχρονισμό της παραγωγής προϊόντων συσκευασίας πολυαιθυλενίου (κυρίως σακούλες απορριμμάτων). 

Επιπλέον, αν ληφθεί υπόψη ότι ο όμιλος Σαράντη διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις σε Ελλάδα, Πολωνία και Ουκρανία, θυγατρικές σε 12 χώρες και εξαγωγές σε 50, η ενσωμάτωση της δραστηριότητας της Stella Pack απαιτεί σχέδιο ώστε να αποδώσει συνολικά σε επίπεδο εφοδιαστικής αλυσίδας, σε μια περίοδο που αναδύονται προκλήσεις σε όλο το φάσμα των παραγόντων κόστους και ειδικότερα στην προμήθεια πρώτων υλών και στην ενέργεια, που έχουν αντανάκλαση στις τιμές των προϊόντων. Πάντως παρά τις αντίξοες συνθήκες ο όμιλος αναμένεται να ανακοινώσει (στις 8/9) ενισχυμένες πωλήσεις στο α' εξάμηνο του 2022. Υπενθυμίζεται ότι το 2021 έκλεισε με ενοποιημένες πωλήσεις 408,2 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 3,8% και καθαρά κέρδη 40,3 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 4,12%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v