Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΝΕΚ: Πλώρη(;) για ΑΜΚ ως 87 εκατ. ενώ οι πιστωτές συζητούν σχέδιο διάσωσης

Η απόφαση για έκτακτη γενική συνέλευση με μοναδικό θέμα ΑΜΚ με δικαίωμα προτίμησης. Καθοριστική η στάση μεγαλοπιστωτών που ελέγχουν και το 34% της εταιρείας καθώς και της ΒΑΡΜΙΝ, συμφερόντων Αμαλίας Βαρδινογιάννη.

ΑΝΕΚ: Πλώρη(;) για ΑΜΚ ως 87 εκατ. ενώ οι πιστωτές συζητούν σχέδιο διάσωσης

Έκτακτη γενική συνέλευση, με μοναδικό θέμα απόφαση για αύξηση κεφαλαίου ως 87 εκατ. ευρώ και παροχή δικαιώματος προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους, θα ορίσει η ΑΝΕΚ, «προκειμένου να αποκαταστήσει τη σχέση ιδίων κεφαλαίων προς μετοχικό κεφάλαιο», όπως αναφέρει το Δ.Σ.

Τη σχετική εισήγηση της διοίκησης ενέκρινε το σώμα των μετόχων κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης, η οποία διενεργήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου. Μετά την παραπάνω απόφαση αναμένεται η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει την ΑΜΚ με έκδοση νέων κοινών και προνομιούχων μετοχών.

Το βλέμμα πρακτικά επικεντρώνεται στη στάση των πιστωτών (τράπεζες και Cross Ocean) της ΑNΕΚ, οι οποίοι ελέγχουν αθροιστικά περί το 34% του μετοχικού κεφαλαίου της. Πειραιώς, Alpha, Αττικής και Cross Ocean συνεχίζουν να δουλεύουν επί ενός σχεδίου διάσωσης της κρητικής ακτοπλοϊκής εταιρείας με είσοδο επενδυτή, στο οποίο δεν βάζουν λεφτά οι ίδιες, «κουρεύουν», όμως, μέρος των απαιτήσεών τους από δάνεια, διευθετώντας τον εναπομείναντα σε μεσοπρόσθεσμο ορίζοντα.

Το σχέδιο διάσωσης που είχε υποβάλει η Attica προ ενός έτους ξεπεράστηκε από τις καταιγιστικές εξελίξεις, που πυροδότησε στην τιμή του πετρελαίου η ρωσική εισβολή, οι κυρώσεις της Δύσης και η ενεργειακή κρίση.

Εξίσου σημαντικό είναι αν η ΒΑΡΜΙΝ, συμφερόντων Αμαλίας-Αναστασίας Βαρδινογιάννη, που κατέχει το 22,3% της ΑNΕΚ, προτίθεται να βάλει «φρέσκο» χρήμα, ασκώντας τα δικαιώματα που της αναλογούν.

Η ΑNΕΚ έκλεισε τη χρήση 2021 με αρνητική καθαρή θέση σε επίπεδο εταιρείας (-52,4 εκατ. ευρώ) και ομίλου (-40,5 εκατ. ευρώ), λόγω των ζημιών (μετά από φόρους) 43,9 εκατ. ευρώ και 40,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Επιπρόσθετα το κεφάλαιο κίνησης παρέμεινε αρνητικό, λόγω των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v