Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεραμεία Αλλατίνη: «Στα κάγκελα» οι μέτοχοι μειοψηφίας

Κλίμα έντονης δυσφορίας για το τίμημα με το οποίο πουλήθηκε το ακίνητο της Θεσσαλονίκης σε γνωστό ξενοδοχειακό όμιλο. Συγγενής του προέδρου εισέπραξε τις απαιτήσεις του, ενώ οι μέτοχοι μειοψηφίας φαίνεται να «μένουν στον άσο». Γενική Συνέλευση 21 Οκτωβρίου.

Κεραμεία Αλλατίνη: «Στα κάγκελα» οι μέτοχοι μειοψηφίας

Έντονη κινητικότητα μεταξύ των μετόχων μειοψηφίας της Κεραμεία Αλλατίνη φαίνεται να υπάρχει ενόψει της επικείμενης ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της πρώην εισηγμένης εταιρείας, η οποία είναι προγραμματισμένη για την 21η Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, ο έντονος προβληματισμός που επικρατεί αφορά το πολύ χαμηλό -κατά την εκτίμησή τους- τίμημα με το οποίο πουλήθηκε το ακίνητο της εταιρείας στη Νέα Ελβετία Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με κάποια άλλα στοιχεία που αφήνουν ουσιαστικά τους μικρομετόχους… «στον άσο».

Πώς όμως έχουν τα πράγματα;

Η Κεραμεία Αλλατίνη έχει διακόψει εδώ και πολλά χρόνια την παραγωγική και εμπορική της δραστηριότητα, κατέχοντας ωστόσο ακίνητη περιουσία (το μεγαλύτερο τμήμα της οποίας αφορά το ακίνητο της Νέας Ελβετίας στη Θεσσαλονίκη) και έχοντας ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τις τράπεζες.

Το προαναφερόμενο ακίνητο που κατά τις προηγούμενες δεκαετίες είχε απασχολήσει ποικιλοτρόπως το επενδυτικό κοινό (π.χ. τη δεκαετία του 1990 φερόταν ως υποψήφιο για να στεγάσει τις δραστηριότητες του καζίνο της Θεσσαλονίκης) θεωρείται «φιλέτο», όχι μόνο για τη μεγάλη έκτασή του (82 στρέμματα με κτίσματα 10.250 τ.μ.), αλλά και για την τοποθεσία του.

Το συγκεκριμένο λοιπόν ακίνητο πουλήθηκε το 2021 έναντι 10,25 εκατ. ευρώ, τίμημα που μέτοχοι μειοψηφίας το θεωρούν ως κραυγαλέα χαμηλό, υποστηρίζοντας για παράδειγμα πως πρόσφατα ο Δήμος Θεσσαλονίκης απαλλοτρίωσε 24 στρέμματα για την ανάπλαση της Νοτιοανατολικής πύλης της πόλης, όμορων προς το συγκεκριμένο ακίνητο προς 500.000 ευρώ το στρέμμα.

Ένα δεύτερο στοιχείο στο οποίο στέκονται είναι ότι στις λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας του 2017 που είχαν συνταχθεί με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, η αξία των ακινήτων της Κεραμεία Αλλατίνη ξεπερνούσε τα 16 εκατ. ευρώ, ενώ από τότε έως σήμερα οι τιμές στην εγχώρια αγορά έχουν αυξηθεί κατά πολύ.

Μερικά από τα ερωτήματα που θέτουν είναι τα παρακάτω:

  • Πώς είναι δυνατόν ένα ακίνητο που κατά τη δεκαετία του 2000 η εμπορική του αξία κυμαινόταν κοντά στα 40 εκατ. ευρώ, σήμερα να πωλείται μόλις προς δέκα και μάλιστα πολύ πιο κάτω από την αποτίμηση του 2017 που είχε υπογράψει η ίδια η διοίκηση της Κεραμεία Αλλατίνη;
  • Γιατί δεν έγινε σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης προκειμένου να ληφθεί απόφαση για το σοβαρότερο ζήτημα που απασχολούσε την εταιρεία και τους μετόχους της;
  • Υπήρξε άραγε σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης;
  • Υπήρξε έκθεση αποτίμησης του ακινήτου από κάποιον οίκο εγνωσμένης αξίας;
  • Τηρήθηκαν -στοιχειωδώς έστω- οι αρχές της διαφάνειας και της εταιρικής διακυβέρνησης;

Μηδέν… εις το πηλίκον

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι από την όλη διαδικασία της πώλησης του ακινήτου-«φιλέτο» δεν θα απομείνει στην πράξη τίποτε στους μετόχους μειοψηφίας. Συγκεκριμένα, από τα 10,25 εκατ. ευρώ, περίπου τα μισά (τα 4,97 εκατ. ευρώ) δόθηκαν ήδη στον αδελφό του βασικού μετόχου, Λιβέρη Κώτσια.

Ειδικότερα, ο Λιβέρης Κώτσιας φέρεται να είχε δώσει προ πολλών ετών γύρω στα 4 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή μιας επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που τελικά δεν έγινε ποτέ. Από το τίμημα λοιπόν της πώλησης του ακινήτου, η εταιρεία δεν επέστρεψε απλά στον αδελφό του βασικού μετόχου το ποσό των 4 εκατ. ευρώ που είχε καταβάλει, αλλά επιπλέον του κατέβαλε και ένα εκατ. ευρώ με τη μορφή τόκων!

Η ουσία είναι ότι μετά και την προαναφερθείσα εκροή των 5 εκατ. ευρώ, στις 31/12/2021 η Κεραμεία Αλλατίνη διέθετε από τη μια πλευρά ταμείο 1,185 εκατ. και ένα ακίνητο λογιστικής αξίας 460 χιλ. ευρώ, από την άλλη πλευρά ωστόσο, είχε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τις τράπεζες ύψους 1,87 εκατ. ευρώ.

Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ήταν μεν θετικά (+523 χιλ. ευρώ), όμως ο ορκωτός ελεγκτής εξέφρασε «γνώμη με επιφύλαξη» υποστηρίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι δεν έχουν γίνει προβλέψεις για επίδικες απαιτήσεις, ή για αναλογούντες τόκους υπερημερίας.

Είναι προφανές, ότι η πώληση του ακινήτου έναντι μόνο 10,25 εκατ. ευρώ έχει απογοητεύσει τους μετόχους, οι οποίοι προσδοκούσαν πολύ υψηλότερο τίμημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v