Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Shelman: Νέος διαγωνισμός πώλησης με άλλους όρους μέσα στο 2022

Δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά στο διαγωνισμό για το πρώην εργοστάσιο της εταιρίας. Αναμενόμενη η εξέλιξη από τους τοπικούς παράγοντες. Πώς μπορεί να επαναλειτουργήσει η μονάδα.

Shelman: Νέος διαγωνισμός πώλησης με άλλους όρους μέσα στο 2022

Καμιά προσφορά δεν υποβλήθηκε τελικά στα πλαίσια της τρίτης φάσης του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού για τις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της Shelman, παρά το γεγονός ότι το τίμημα ήταν κατά 50% χαμηλότερο από την πρώτη προσφορά, στα 6,4 εκατ. ευρώ.

Η κατάληξη αυτή ήταν αναμενόμενη από τους τοπικούς παράγοντες, καθώς εκτός των άλλων κανείς ενδιαφερόμενος δεν είχε καταθέσει εγγυητική επιστολή για το 30% του προσφερόμενου τιμήματος όπως ορίζουν οι διαδικασίες.

Πώς διαμορφώνονται όμως τώρα τα πράγματα σχετικά με τις προσπάθειες επαναλειτουργίας του εργοστασίου στην ακριτική Ροδόπη;

Σύμφωνα με το νόμο, τον πρώτο λόγο έχει ο σύνδικος, ο οποίος θα υποβάλει σχετική πρόταση που θα πρέπει να εγκριθεί από τον πρόεδρο των Πρωτοδικών, προκειμένου να διαμορφωθεί το περιεχόμενο του τέταρτου διαγωνισμού.

Κανείς φυσικά δεν μπορεί να προβλέψει το περιεχόμενο της πρότασης του σύνδικου, ωστόσο έχει τη δυνατότητα να προτείνει:

α) Διαφορετικό τίμημα εκκίνησης (προφανώς χαμηλότερο από αυτό των 6,4 εκατ. ευρώ).

β) Αλλαγή κάποιων περιοριστικών όρων του διαγωνισμού όπως για παράδειγμα η διατήρηση του 40% του παλιού προσωπικού και η υποχρεωτική λειτουργία της μονάδας για τουλάχιστον τρία χρόνια.

γ) Την ελεύθερη εκποίηση της μονάδας (δηλαδή τη δυνατότητα πώλησης κομματιών της μονάδας και όχι ολόκληρης).

Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr η τρίτη επιλογή δεν θα μπει καν στο τραπέζι, καθώς βούληση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών (πολιτικών κομμάτων, πρώην εργαζομένων, τοπικών φορέων, κ.α.) είναι η εξάντληση όλων των δυνατοτήτων προκειμένου να επαναλειτουργήσει η μονάδα της Ροδόπης, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο νέος (τέταρτος) διαγωνισμός αναμένεται να γίνει πριν την εκπνοή του 2022.

Το περίεργο είναι ότι μόλις την Πέμπτη στη Βουλή, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης διαμήνυσε στο βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτο (όπως ισχυρίζεται ο τελευταίος) ότι σήμερα (Παρασκευή) θα υπήρχε κατάθεση πρότασης από επενδυτή για τη Shelman, πράγμα που δεν έγινε. Ο Δημήτρης Χαρίτου από την πλευρά του μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ροδόπης τόνισε ότι δεν υπήρξε καμιά κατατεθειμένη προσφορά και ευχήθηκε να προκύψει επενδυτής στο μέλλον.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, υπήρξαν επενδυτές (ένα ή και δύο σχήματα) που είχαν δηλώσει στον υπουργό Ανάπτυξης το ενδιαφέρον τους να αποκτήσουν την μονάδα της Κομοτηνής μέσω του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, πλην όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Ελπίζεται λοιπόν, ότι ένας από αυτούς, ή κάποιος άλλος επενδυτής θα επανέλθει στο νέο πλειστηριασμό εντός του 2022.

Στο σημείο που όλοι συμφωνούν, είναι ότι η μονάδα της Κομοτηνής αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για έναν επιχειρηματία που επιθυμεί να επενδύσει σοβαρά στον κλάδο της ξυλείας και είναι διατεθειμένος να «βάλει το χέρι στην τσέπη».

Ειδικότερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις το όλο project (μαζί με τις εργασίες συντήρησης και τα απαιτούμενα κεφάλαια κίνησης) δεν θα ξεπεράσει τα 25 εκατ. ευρώ και αυτό λόγω της αύξησης που έχει σημειωθεί το τελευταίο έτος στις πρώτες ύλες. Αντίθετα, το κόστος ενός τέτοιου εργοστασίου σήμερα θα μπορούσε να υπερβεί με άνεση τα εκατό εκατ. ευρώ!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v