Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φ. Καραβίας: Αρχές του 2023 η απόφαση για το μέρισμα

Τα ισχυρά μεγέθη της τράπεζας δικαιολογούν τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022, τόνισε ο Φ. Καραβίας. Αγκάθι το αρνητικό ευρωπαϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον. Τι έδειξε το στρεσάρισμα των δανειακών χαρτοφυλακίων.

Φ. Καραβίας: Αρχές του 2023 η απόφαση για το μέρισμα

Η συζήτηση με τον SSM για τη διανομή μερίσματος από την Eurobank είναι διαρκής και όπως τόνισε στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας στην τελευταία συνάντηση συμφωνήθηκε η σχετική απόφαση να ληφθεί στις αρχές του 2023 όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της χρήσης του 2022 και θα υπάρχει καλύτερη ορατότητα για τις προκλήσεις της επόμενης χρονιάς.

«Τα δυνατά μεγέθη της τράπεζας δικαιολογούν τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022», ανέφερε ο κ. Καραβίας. Ωστόσο, στο αρνητικό σενάριο οι εποπτικές αρχές λαμβάνουν υπόψην το αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον της Ευρωπαϊκής οικονομίας εξ ου και η λήψη της όποιας απόφασης στις αρχές του επόμενου έτους όπου θα είναι πιο ξεκάθαρη η συνολική εικόνα.

Νέα NPEs

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας δεν έχουν υπάρξει αξιοσημείωτες καθυστερήσεις στις πληρωμές των δανείων και «τα αποτελέσματα είναι καλύτερη των αρχικών προσδοκιών».

Η Eurobank, όμως, στρέσαρε όλα τα δανειακά χαρτοφυλάκιά εντός και εκτός Ελλάδος όπου διατηρεί θυγατρικές (Βουλγαρία και Κύπρος). Με βάση τα αποτελέσματα και την ανάλυση δεν προκύπτει καμία ανησυχία για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο όπως και για τα δάνεια που έχουν δώσει οι δύο θυγατρικές.
Ωστόσο, από την ανάλυση προέκυψε ότι το πιο ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο είναι τα στεγαστικά που έχουν δοθεί στην Ελλάδα. «Πρόκειται για το πιο ευαίσθητο και με βάση την ανάλυση το 50% αυτού θα υποστεί από την αύξηση των επιτοκίων μια επιβάρυνση στο κόστος της τάξης του 20%-25%», τόνισε ο Φ. Καραβίας. «Το παρακολουθούμε στενά και εκτιμούμε ότι η όποια επίπτωση είναι διαχειρίσιμη», ανέφερε.

Tier II και MREL

Η διοίκηση της Eurobank ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρώσει τις άμεσες υποχρεώσεις της στις εκδόσεις MREL παρακολουθεί τις αγορές και όταν βρεθεί ευκαιρία το θα προχωρήσει με στόχο να καλύψει τις ανάγκες του 2023. Η έκδοση αναμένεται να είναι μικρότερη σε σχέση με αυτή που υλοποίησε η τράπεζα το καλοκαίρι του 2022. Τα στελέχη της τράπεζας δεν απέκλεισαν και το ενδεχόμενο έκδοσης Tier II. «Εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v