Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξάρχου (Intrakat): Δεν θα χάσουμε χρήματα στις νέες συμβάσεις

Την αναγκαιότητα κεφαλαιακής ενίσχυσης σε ένα απαιτητικό περιβάλλον, υπογράμμισε ο CEO του ομίλου. Οι στόχοι εξαγορών, το κεφάλαιο κίνησης και τα επόμενα βήματα στη διεκδίκηση έργων. Αιχμές κατά της στάσης Δ. Κούτρα.

Εξάρχου (Intrakat): Δεν θα χάσουμε χρήματα στις νέες συμβάσεις

Αιφνιδιασμένη από το αίτημα του Δημήτρη Κούτρα, μετόχου με ποσοστό 8,1% στην εισηγμένη, για αναβολή της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης, η οποία είχε ως βασικό θέμα την έγκριση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ, εμφανίστηκε η νέα διοίκηση της Intrakat.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και εκ των βασικών μετόχων Αλ. Εξάρχου, στο περιθώριο της μη πραγματοποιηθείσας Γ.Σ. ανάφερε στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους πως «περιμέναμε ως πρώην αντιπρόεδρος της εταιρείας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων». Κατά τον ίδιο, είναι σημαντικό η εταιρεία να ενισχυθεί κεφαλαιακά, «ώστε να γυρίσει σελίδα», ενώ επισήμανε πως η συναίνεση των υπόλοιπων μετόχων  θα οδηγήσει ούτως ή άλλως σε ολοκλήρωση της ΑΜΚ. Κατέληξε πως είναι «αναγκαίο να μη χάσουμε ούτε μία ημέρα, πριν μάλιστα από περίοδο εκλογών. Θα καθυστερήσουμε λοιπόν 20 μέρες, ωστόσο, θα καταφέρουμε να κεφαλαιοποιήσουμε επαρκώς την εταιρεία».

Πέραν της αναβολής της έκτακτης Γ.Σ. (μετατέθηκε για την 1η Δεκεμβρίου), ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε και στους ουσιώδεις λόγους άντλησης νέων κεφαλαίων. Υπογράμμισε πως η εταιρεία πρέπει να έχει επαρκές κεφάλαιο κίνησης (σ.σ. τα 50 εκατ. ευρώ θα καλύψουν αυτό τον σκοπό), προκειμένου να ανταποκριθεί τόσο στα συμβασιοποιημένα και προς υπογραφή έργα όσο και για να στηρίξει νέες διεκδικήσεις έργων ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων.

Παραδέχθηκε επίσης πως το capacity της εταιρείας ώστε να στηρίξει το σημερινό ανεκτέλεστο έργων είναι περιορισμένο και εξ αυτού του λόγου τα άλλα 50 εκατ. ευρώ της προτεινόμενης αύξησης κεφαλαίου θα κατευθυνθούν σε εξαγορές εντός και εκτός Ελλάδας, που θα συμπληρώσουν ποιοτικά την εταιρεία.

Ξεκαθάρισε επίσης πως ο τομέας ΑΠΕ, ο οποίος βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της στρατηγικής της νέας διοίκησης, δεν θα απορροφήσει κεφάλαια στην παρούσα φάση, καθώς αναμένεται η έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 120 εκατ. ευρώ για τον τομέα, ενώ αναζητούνται συνέργειες για συνεπένδυση ανάπτυξης πάρκων και νέων μονάδων.

Αναζήτηση κερδοφορίας και σταθερών ταμειακών ροών

Σε ό,τι αφορά τη νέα στρατηγική της εταιρείας, ο κ. Εξάρχου ανάφερε πως πλέον ως όμιλος η Ιntrakat επιχειρεί να ξεφύγει από τον στενό εργοληπτικό χαρακτήρα και να διεκδικήσει έργα ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων, που θα εξασφαλίσουν σταθερές ταμειακές ροές, θωρακίζοντας την εταιρεία από την κυκλικότητα του κλάδου κατασκευών.

Ο κ. Εξάρχου απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση του Euro2day.gr σχετικά με την πρόβλεψη της διοίκησης για επάνοδο των περιθωρίων κέρδους σε θετικό έδαφος. Ωστόσο, υπογράμμισε πως όλα τα νέα έργα της περιόδου «έχουν κατά 100% ανακοστολογηθεί», ενώ διαβεβαίωσε «πως δεν υπάρχει περίπτωση να χάσουμε χρήματα από τις νέες συμβάσεις». Διαβεβαίωσε επίσης πως η εταιρεία δεν πρόκειται να αποσυρθεί και από παλαιότερα και ζημιογόνα έργα (όπως π.χ. στην Πάφο ή τη Βόρεια Μακεδονία).

Σε ό,τι αφορά στις πιθανές επεκτάσεις σε Ρουμανία και Βαλκάνια, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν βλέψεις μέσω εξαγορών, ώστε να δημιουργηθεί βάση βιώσιμων οικονομικά έργων.

Σε ό,τι αφορά στην εγχώρια αγορά, επαναβεβαίωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις, ώστε να συμμετάσχει σε υφιστάμενο σχήμα διεκδίκησης της νέας παραχώρησης για την Αττική Οδό. Επίσης, ερωτηθείς σχετικά ανάφερε ότι η κοινοπραξία Bouygues - Intrakat θα συμμετάσχει και στο νέο διαγωνισμό της Lamda Development για το mall της Λεωφ. Βουλιαγμένης, καθώς και πως η εν λόγω κοινοπραξία βρίσκεται στην τελική φάση διαπραγμάτευσης με την παραχωρησιούχο για την ανάληψη και του κατασκευαστικού σκέλους του Πύργου Κατοικιών στη Μαρίνα Αγίου Κοσμά, επίσης στο Ελληνικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v