Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lamda Hellix: Κόμβος τεχνολογίας η Κρήτη με το νέο data center

Σε συνομιλίες με τουλάχιστον 10 τηλεπικοινωνιακούς φορείς υποβρύχιων καλωδίων, που επιθυμούν να κάνουν… απόβαση στην Κρήτη, βρίσκεται η Lamda Hellix. Κατασκευάζει το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα data center στη χώρα μας.

Lamda Hellix: Κόμβος τεχνολογίας η Κρήτη με το νέο data center

Το νέο data center που θα κατασκευάσει στο Ηράκλειο της Κρήτης παρουσίασε επίσημα χθες η διοικητική ομάδα της Lamda Hellix, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, τοπικών παραγόντων και εκπροσώπου της Digital Realt, του δεύτερου μεγαλύτερου παγκοσμίως κολοσσού τεχνολογίας που έχει εξαγοράσει την ελληνική εταιρεία.

Η Κρήτη μετατρέπεται σε κόμβο τεχνολογίας και σταυροδρόμι ψηφιακών διεθνών διαδρομών μεταξύ τριών ηπείρων με τουλάχιστον τέσσερα σημεία προσαιγιάλωσης, με το νέο data center, που θα είναι έτοιμο το 2025, με την επωνυμία Heraklion 1, να γίνεται πόλος έλξης νέων επενδύσεων, ενώ ήδη υπάρχουν συμφωνίες με εταιρείες όπως η Grid Telecom, η Vodafone, η Μedusa, η United κ.α.

O υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης, μιλώντας για την επένδυση της Lamda Hellix, τόνισε ότι στις 8 Δεκεμβρίου θα γίνουν τα εγκαίνια του Athens 3, του νέου data center της Lamda Hellix στην Αθήνα, ενώ μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί και η αδειοδότηση για το Athens 4, το 5ο data center της εταιρείας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η επένδυση της Lamda Hellix «αλλάζει τη θέση της Κρήτης στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη», ενώ -όπως είπε με νόημα- «οι επενδύσεις πηγαίνουν εκεί που τις εκτιμούν περισσότερο και μένουν εκεί που τις φροντίζουν περισσότερο».

«Δείχνουμε στους επενδυτές ότι σεβόμαστε και τον χρόνο τους και τα χρήματά τους. Είναι μία ιστορική μέρα για την Κρήτη. Θα τη θυμόμαστε ως την ημέρα που ξεκίνησε η ψηφιακή επανάσταση στο νησί…» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας  Α. Κάκκος τόνισε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα data centers στην Αθήνα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για Heraklion 2, αλλά και για παρουσία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Κάκκος χαρακτήρισε χρονιά-ορόσημο για τη Lamda Hellix το 2020, όταν η Digital Realty -ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών data center παγκοσμίως,  ένας διεθνής κολοσσός του κλάδου με παγκόσμια παρουσία και δραστηριότητα- εξαγόρασε τη Lamda Hellix, αγκαλιάζοντας ταυτόχρονα το όραμα της ελληνικής εταιρείας και δίνοντας νέα, δυναμική ώθηση προκειμένου η Ελλάδα να αξιοποιήσει τα  συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να αναδειχθεί  σε leader στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. «Αυτή η κίνηση αποτέλεσε συνάμα μια ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της», είπε χαρακτηριστικά. 

Υπενθυμίζεται ότι η Digital Realty είναι μία εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μέλος του S&P Global, με Enterprise Value άνω των 45 δισ., με πάνω από 310 Data Centers σε λειτουργία και πραγματικά παγκόσμια, καθώς έχει παρουσία σε 6 ηπείρους, 50 μητροπόλεις και 27 χώρες. Το πελατολόγιό της, δε, ξεπερνά τις 4.000 πελάτες και συμπεριλαμβάνει όλους τους διεθνείς κολοσσούς των τηλεπικοινωνιών, του cloud, των social media, των τραπεζών όπως μεταξύ άλλων η IBM, η Facebook, η Oracle, η Microsoft, το Linkedin, η JP Morgan, η  Verizon, η AT&T, και άλλοι.

Παράλληλα ανέφερε: «Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε επενδύσεις άνω των 20 MW φορτίου IT τόσο στην Αθήνα όσο και στην Κρήτη. Υπολογίζουμε ότι οι επενδύσεις μας θα έχουν συνολική Προστιθέμενη Οικονομική Αξία (EVA) άνω των €2 δισ. ευρώ στη δεκαετία, ενώ θα διπλασιάσουμε το προσωπικό μας τα επόμενα 3 χρόνια».

Η επιλογή της Κρήτης

Παρόλο που η Κρήτη αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής, τα περισσότερα υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών, τα καλώδια δηλαδή που ενώνουν ηπείρους και μεγάλες γεωγραφικές περιοχές μεταξύ τους ενώ περνούν λίγα χιλιόμετρα νοτίως του νησιού, απέφευγαν όλα τα προηγούμενα χρόνια την Κρήτη και προσαιγιαλώνονταν στη Σικελία και κυριότερα στη Μασσαλία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη να απολαμβάνει χαμηλότερες αποκρίσεις στη διασύνδεσή τους με τη ΒορειοΑνατολική Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Ασία.

Όπως είπε ο κ. Κάκκος, ταυτόχρονα έχουν δημιουργηθεί συνθήκες μειωμένης διαθεσιμότητας και ανθεκτικότητας, σε περίπτωση που συμβεί κάποιο γεγονός στα κέντρα της Μασσαλίας και της Σικελίας. «Η νέα επένδυση στην Κρήτη, πέραν ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση τεχνολογίας στο νησί, και το πρώτο μεγάλης κλίμακας multi-tenant data center, είναι ταυτόχρονα εμβληματική και κυρίως ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ καθώς θα δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες ώστε να προσελκυστούν νέα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και φορτία δεδομένων με χαμηλότερο κόστος και ταχύτερη υλοποίηση, να μειωθούν οι τηλεπικοινωνιακές αποστάσεις και έτσι η απόκριση των εφαρμογών, να αυξηθεί η τηλεπικοινωνιακή και ψηφιακή ασφάλεια της Ευρώπης, να έρθουν εγγύτερα και να εξυπηρετηθούν χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και έτσι να καταστήσουν σύντομα την Κρήτη και την Ελλάδα ανάμεσα στα μεγαλύτερα Internet Hubs στον κόσμο, όπως ακριβώς και η Μασσαλία», τόνισε ο CEO της Lamda Hillix.

Τις επόμενες εβδομάδες η εταιρεία σκοπεύει να καταθέσει  τον φάκελό της στο Enterprise Greece, προκειμένου το Game-Changing αυτό έργο να ενταχθεί  στις Εμβληματικές/Στρατηγικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας.

Το νέο data center θα λειτουργεί ως κόμβος διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια που θα καταλήγουν μελλοντικά  στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένων του Ηρακλείου, των Χανίων, του Τυμπακίου και της Σητείας, με αποτέλεσμα να ωφεληθεί ολόκληρη η Κρήτη από την επένδυση αυτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v