Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mytilineos: Γιατί τον αναβάθμισε η S&P και πού κρύβεται η «έκπληξη»

H κίνηση βασίστηκε κυρίως στον υπερδιπλασιασμό της κερδοφορίας της εταιρείας. Η διατήρηση του θετικού outlook στέλνει σήμα ότι είναι πιθανή νέα αναβάθμιση τους επόμενους 12 μήνες.

Mytilineos: Γιατί τον αναβάθμισε η S&P και πού κρύβεται η «έκπληξη»

Ένα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται η Mytilineos, καθώς σε report του ο οίκος αξιολόγησης S&P αναβάθμισε την εταιρεία σε ΒΒ (δύο σκαλιά κάτω από το investment grade), διατηρώντας το θετικό outlook (πιθανή νέα αναβάθμιση σε 6-12 μήνες).

H κίνηση βασίστηκε κυρίως στον υπερδιπλασιασμό της κερδοφορίας της εταιρείας το 2022 σε σχέση με το 2021, καθώς και στη σωστή διαχείριση των αυξημένων ταμειακών ροών για την καλύτερη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της Mytilineos.

Η S&P επισημαίνει ότι τo θετικό outlook, συνεπεία του νέου επιπέδου κερδοφορίας και της χαμηλότερης μόχλευσης της Mytilineos, η οποία πλέον μετατρέπεται σε μία ακόμα μεγαλύτερη και καλύτερα διαφοροποιημένη εταιρεία, δίνει τη δυνατότητα για μια ακόμη αναβάθμιση, εφόσον η εταιρεία υλοποιήσει το βασικό πλάνο που προβλέπει η S&P.

Η S&P εκτιμά ότι η κερδοφορία της Mytilineos για το 2022 θα είναι μεταξύ €750-800 εκατ., ενώ το 2023 και το 2024, παρά την πιθανότητα μίας επερχόμενης ευρωπαϊκής ύφεσης, η Mytilineos εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα €900 εκατ. ενώ μπορεί να αγγίξει και το €1 δισ., σε επίπεδο EBITDA.

Για τους αναλυτές της S&P, σημαντική συνεισφορά στο νέο αυτό επίπεδο κερδοφορίας του ~€1 δισ. EBITDA, για τα επόμενα έτη, αναμένεται να έχουν τόσο τα ΑΠΕ (εντός και εκτός Ελλάδος) όσο και ο αναβαπτισμένος πρώην τομέας SES.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως σε συνδυασμό με την εκτίναξη της κερδοφορίας της τα επόμενα έτη, η Mytilineos έχει καταφέρει να διατηρήσει έναν ιδιαίτερα ισχυρό δείκτη κεφαλαιακής μόχλευσης, τον οποίο η S&P τοποθετεί συστηματικά κάτω από 2.0x, επιβεβαιώνοντας έτσι τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δανεισμού της εταιρείας.

Όσον αφορά στη ρευστότητα, ο οίκος αξιολόγησης τονίζει την επάρκειά της, ενώ σχετικά με πιθανές μελλοντικές ανάγκες αναχρηματοδότησης, η S&P έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη διοίκηση της εταιρείας λόγω της ικανότητάς της να λαμβάνει έγκαιρα και αποδοτικά μέτρα ακόμα και σε λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.

Συνιστά έκπληξη, επισημαίνουν άνθρωποι της αγοράς, ότι ενώ γίνεται αναβάθμιση, διατηρείται και θετικό outlook. Τις περισσότερες φορές μετά από μια τέτοια κίνηση, το outlook «γυρίζει» σε σταθερό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v