Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανδ. Σιάμισιης: Η φορολόγηση κερδών επηρεάζει μέρισμα και επενδύσεις

Επρεπε να ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε χώρας, διαμηνύει ο επικεφαλής του ομίλου. Οι δράσεις κοινωνικής πολιτικής και οι εκτιμήσεις για το 2023.

Ανδ. Σιάμισιης: Η φορολόγηση κερδών επηρεάζει μέρισμα και επενδύσεις

Η φορολόγηση των κερδών θα επηρεάσει τη μερισματική πολιτική και τον ρυθμό υλοποίησης των επενδύσεων της Helleniq Energy. «Από όλα αυτά θα αφαιρεθούν τα χρήματα που θα καταβάλουμε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Σιάμισιης.

Εξακολουθούμε και θεωρούμε λάθος τη φορολόγηση των διυλιστηρίων, γιατί δεν λήφθηκαν υπόψη οι ελληνικές ιδιαιτερότητες στον Κανονισμό της Κομισιόν, υπογράμμισε ο ίδιος, μιλώντας χθες το βράδυ σε εκπροσώπους του Τύπου. «Το 50-60% της δραστηριότητάς μας είναι εξαγωγική, κάναμε δισεκατομμύρια επενδύσεις στην Ελλάδα, απασχολούμε κόσμο, φέρνουμε πλούτο στο ΑΕΠ της χώρας. Έπρεπε να ληφθούν υπόψη τα χαρακτηριστικά κάθε χώρας, περιμένεις αναγνώριση όταν κάνεις επενδύσεις για να βοηθήσεις την ελληνική οικονομία», επισήμανε ο κ. Σιάμισιης.

Ο μάνατζερ της Helleniq Energy επιβεβαίωσε ότι τα ποσά που θα εισπραχθούν από την πολιτεία για την οικονομική χρήση 2022 και από τις δύο εταιρείες με διυλιστήρια (και της Motοr Oil) ανέρχονται σε 650 εκατ. ευρώ. Όπως είπε, η καταβολή της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, όπως χαρακτηρίζεται στον Κανονισμό της Κομισιόν, θα καταβληθεί τον Μάιο-Ιούνιο του 2023, μετά το κλείσιμο του τρέχοντος οικονομικού έτους. Η Ελλάδα υιοθέτησε το ποσοστό 33% που θα επιβληθεί στα κέρδη των συγκεκριμένων εταιρειών του 2022, τα οποία θα πρέπει να υπερβαίνουν το 20% του μέσου όρου των φορολογητέων κερδών της 4ετίας 2018-2021.

Ο κ. Σιάμισιης παρέθεσε, ως αντίποδα, την κοινωνική πολιτική της εταιρείας, με τη στήριξη νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος καθώς και τις εκπτώσεις στα καύσιμα. «Δώσαμε δωρεάν πετρέλαιο σε πολύτεκνες οικογένειες, το καλοκαίρι στα νησιά παρείχαμε ειδικές εκπτώσεις στους ακτοπλόους, για το δεύτερο 6μηνο του 2022 είναι περί τα 30-40 εκατ. ευρώ όλα αυτά, δεν είναι και λίγα. Η λογική της εταιρείας μας δεν είναι, τώρα που βρήκαμε να τα αρπάξουμε. Όταν έχεις καλές χρονιές πρέπει να βοηθάς την κοινωνία, όπως το κάναμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Όταν υπάρχει μια κοινωνία που ταλαιπωρείται, δεν μπορείς εσύ να μη δίνεις», είπε.

Σε ό,τι αφορά τις εκπτώσεις στα καύσιμα, ο κ. Σιάμισιης άφησε να εννοηθεί ότι δεν φθάνουν πάντα στον τελικό καταναλωτή. «Το να δίνω έκπτωση εγώ και να μένει μέσα στο κανάλι και να μην πηγαίνει στον τελικό καταναλωτή δεν είναι το ζητούμενο. Υπάρχουν τέτοια φαινόμενα».

Πάντως, η επιδότηση από την εταιρεία στο πετρέλαιο θέρμανσης είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η κατανάλωσή του. Όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, η ζήτηση είναι αυξημένη κατά 30-40% από την έναρξη της φετινής σεζόν. Η Helleniq Energy θα επανεκτιμήσει την πολιτική των εκπτώσεών της τον Ιανουάριο, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η αγορά, για να αποφασίσει τι θα κάνει στη συνέχεια.

Ο κ. Σιάμισιης ερωτηθείς για τις προσδοκίες σχετικά με το 2023 ανέφερε ότι αναμένεται να είναι μια καλή χρονιά, όχι όμως αντίστοιχη του 2022, προβλέποντας, μάλιστα, και αποκλιμάκωση τιμών στα υγρά καύσιμα. Ο όμιλος παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην προώθηση επενδύσεων, στον τομέα των ΑΠΕ, του καθαρού υδρογόνου, τη δέσμευση CO2, την ιδιοπαραγωγή/συμπαραγωγή για την ενεργειακή αυτονομία των διυλιστηρίων του, καθώς και την επέκταση εκτός συνόρων. Πολύ καλά μηνύματα έρχονται και από τις εταιρείες του ομίλου στο εξωτερικό, η κερδοφορία των οποίων πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε ο ίδιος, γιατί «επενδύσαμε, βελτιώσαμε τα προϊόντα και το δίκτυό μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v