Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καλάθι» οικοπέδων βγάζει προς πώληση η Lamda Development

Αναζητά συνεταίρο για την ανάπτυξη γραφειακών χώρων 136 χιλ. τ.μ. στο commercial hub του Ελληνικού. Η διερεύνηση αγοράς, η πρόθεση για διάθεση του 70% στο joint venture και πώς η πώληση των οικοπέδων δημιουργεί «μαξιλάρι» στο business plan.

«Καλάθι» οικοπέδων βγάζει προς πώληση η Lamda Development

Σε διερεύνηση αγοράς για ανεύρεση βασικού επενδυτή, ο οποίος σε συνεργασία μαζί της θα αγοράσει από τη θυγατρική της, Ελληνικό ΑΕ, «καλάθι» οικοδομικών τετραγώνων για τη σταδιακή ανάπτυξη γραφειακών χώρων, επιφάνειας έως 136 χιλ. τ.μ., προχωρά η Lamda Development.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η κίνηση διενεργείται προκειμένου να κλειδώσει «μαξιλάρι» ρευστότητας και κατ’ επέκταση κεφαλαίου κίνησης, αφού η πώληση των εν λόγω οικοπέδων και η ανάπτυξη γραφειακών χώρων δεν περιλαμβάνεται στο business plan της πρώτης πενταετίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Δ.Σ. της Lamda έχει εγκρίνει την κίνηση και έχει διενεργηθεί μια πρώτη διερεύνηση αγοράς για το εγχείρημα. Τα οικοδομικά τετράγωνα που θα περιλαμβάνει το «καλάθι» είναι συγκεντρωμένα στο προβλεπόμενο επιχειρηματικό κέντρο (commercial hub) του «project Ελληνικό», γύρω από το σχεδιαζόμενο συγκρότημα του Vouliagmenis Mall. Το commercial hub εκτείνεται επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και θα αποτελεί εμπορικό, ψυχαγωγικό και επιχειρηματικό προορισμό.

H Lamda προτίθεται να αναζητήσει συνεταίρο, στον οποίο θα δοθεί ισχυρό πλειοψηφικό ποσοστό (σ.σ. της τάξης του 65% με 75%) στη μικτή εταιρεία (joint venture), ενώ η Lamda θα διατηρήσει μειοψηφικό πακέτο.

Η μικτή εταιρεία θα προχωρήσει στην αγορά των οικοπέδων από την Ελληνικό ΑΕ και τη -σταδιακή- ανάπτυξη των γραφειακών χώρων. Η διερεύνηση αγοράς θα διενεργηθεί από την ίδια τη Lamda, με τη συνδρομή, αν χρειαστεί, συμβούλων που διατηρεί για το project του Ελληνικού (Deloitte, Savills κ.ά.).

Στα υποψήφια προς πώληση οικόπεδα περιλαμβάνεται αυτό που προοριζόταν για office tower της Eurobank, εμβαδού περίπου 18 χιλ. τ.μ. Όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων, η διοίκηση της Eurobank ήταν προβληματισμένη για το αν θα προχωρήσει στην επένδυση, μετά την εκτίναξη του κόστους κατασκευής. Το MoU που είχε υπογράψει με την Ελληνικό ΑΕ έληξε τον περασμένο Δεκέμβριο, χωρίς να ζητηθεί παράταση.

Το επικαιροποιημένο business plan του «project Ελληνικό», το οποίο παρουσίασε τον Δεκέμβριο η Lamda στις πιστώτριες τράπεζες (Eurobank, Πειραιώς), έχει ενσωματώσει την άνοδο του κόστους κατασκευής και αποτυπώνει, ορθότερα, τον ΦΠΑ κατασκευής, που δεν θα ανακτηθεί. Επιπρόσθετα, δεν περιλαμβάνει στα έργα πρώτης πενταετίας, όπως είχε συζητηθεί, νέα οικιστικά έργα.

Το πλάνο διατηρεί τη μεγάλη επένδυση χωρισμένη σε δύο βασικούς τομείς: στα δύο Malls (Vouliagmenis και Riviera Galleria) και στο υπόλοιπο έργο. Για τα έργα, πλην της ανάπτυξης εμπορικών κέντρων, το business plan δεν προβλέπει, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τραπεζική χρηματοδότηση για τη φετινή χρονιά. Οι ανάγκες κεφαλαίου κίνησης προβλέπεται να καλυφθούν από τις εισπράξεις προκαταβολών για οικόπεδα βιλών, διαμερίσματα Riviera Tower και condos. Το 2024 θα απαιτηθεί μικρή τραπεζική χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισπράξεις από τον Δεκέμβριο πήραν μπρος και σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη ξεπερνούν, σήμερα, τα 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την καθοδήγηση της Lamda σε αναλυτές, στο τέλος του α' τριμήνου προβλέπονται εισπράξεις 250 εκατ. ευρώ.

Τα δύο malls στο Ελληνικό, λόγω της ανόδου του κόστους κατασκευής, θα χρειαστούν μεγαλύτερη τραπεζική χρηματοδότηση από την αρχικώς προβλεπόμενη. Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής τους έχει πάει πίσω, κατά -τουλάχιστον- 3 μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v