Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 21 2022

Δεύτερες σκέψεις Eurobank για το Ελληνικό *Φουλ του… ανεκτέλεστου στην Profile *Η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός και το παραλίγο ντιλ

Δεύτερες σκέψεις Eurobank για το Ελληνικό *Φουλ του… ανεκτέλεστου στην Profile *Η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός και το παραλίγο ντιλ

WIZZ AIR: Success story για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποτελεί η χαμηλού κόστους ουγγρική αεροπορική. Η εταιρεία το 2022 αναδείχθηκε ως η κορυφαία αεροπορική του αεροδρομίου σε επίπεδο επιδόσεων (ή αλλιώς top performer, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά), εξαιρουμένων των δύο ελληνικών, home based εταιρειών, της Aegean και της Sky express. Μάλιστα, η εταιρεία αναμένεται φέτος να σπάσει το ρεκόρ της, μεταφέροντας περίπου 500 χιλιάδες ταξιδιώτες από και προς την Αθήνα, από 355 χιλιάδες το 2018.

Σήμερα η Wizz Air συνδέει την Ελλάδα με 14 χώρες ανά τον κόσμο, πραγματοποιώντας 14 δρομολόγια, ενώ σε ό,τι αφορά την Αθήνα, πραγματοποιεί 12 δρομολόγια προς 11 χώρες.

 

ΚΑΝΝΑΒΗ: Αυξάνονται και πληθύνονται οι επενδύσεις κάνναβης που εντάσσονται στον Αναπτυξιακό νόμο. Πριν από λίγες εβδομάδες, μια ακόμη έλαβε το πολυπόθητο πράσινο φως. Πρόκειται για επενδυτικό σχέδιο της «ΖΕΝΕΛ Φαρμακευτική ΑΕ» και αφορά στην ίδρυση μονάδας επεξεργασίας κάνναβης για την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων, με συνολικό επιλέξιμο κόστος τα 8,013 εκατ. ευρώ.

Τώρα αν αναρωτιέστε πού θα γίνει η επένδυση, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, αυτή θα γίνει στην Πάρο.

 

ΜΑΡΙΝΑ: Και από την Πάρο στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, όπου η επένδυση της υπό σύσταση εταιρείας «Vathi Marina Α.Ε.» εντάχθηκε πρόσφατα στον Αναπτυξιακό.

Η επένδυση επιλέξιμου κόστους 1,7 εκατ. ευρώ αφορά στην ίδρυση τουριστικού λιμένα (Μαρίνα), δυναμικότητας 20 θέσεων λιμενισμού σκαφών.

 

EUROBANK-LAMDA: Προβληματισμένη εδώ και μήνες είναι η διοίκηση της τράπεζας αναφορικά με το αν θα προχωρήσει ή όχι το project αγοράς οικοπέδου και ανάπτυξης συγκροτήματος γραφείων στο Ελληνικό.
Η εκτίναξη του κόστους κατασκευής, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάνει διστακτική την τράπεζα.

Σημειώνεται ότι πριν από ένα ακριβώς χρόνο (σ.σ. στις 22.12.2021), η Ελληνικό ΑΕ σύναψε MoU με τη Eurobank, δυνάμει του οποίου τα μέρη θα εξετάσουν την απόκτηση από την τράπεζα οικοπέδου 18 στρεμμάτων, χωροθετημένου εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, προκειμένου να αναπτυχθεί υπό την επίβλεψη και διαχείριση κατασκευής της Ελληνικό πύργος γραφείων συνολικού εμβαδού 40.000 τ.μ.

Η συνολική επένδυση υπολογιζόταν τότε σε 140 εκατ. ευρώ.

 

PROFILE: Δεν προφταίνει να αναλαμβάνει νέες συμβάσεις η εισηγμένη, με την πιο πρόσφατη περίπτωση να είναι το έργο της Κοινωνίας της Πληροφορίας ύψους 2,5 εκατ. ευρώ (σύμπραξη Prοfile-Collectives) που αφορά την ανάπτυξη μητρώων και ψηφιακών υπηρεσιών για το νέο πλαίσιο, με στόχο την ευζωία των ζώων συντροφιάς.

Αθροιστικά το 2023 (και μάλιστα δύο εβδομάδες πριν ολοκληρωθεί η χρονιά), η Prοfile έχει αναλάβει νέες εργασίες αξίας 50 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων περίπου το 70% αφορά δουλειές του δημόσιου τομέα) έναντι επίδοσης 13 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το 2021.

Είναι προφανές ότι το υπάρχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο εξασφαλίζει ανοδικές οικονομικές επιδόσεις τουλάχιστον για την επόμενη διετία, ενώ πολλές άλλες νέες δουλειές βρίσκονται προ των πυλών.

 

ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ: Η περίπτωση της εξ Αιγίνης αλυσίδας είναι γνωστή. Από μια μικρή οικονομική οντότητα κάποια χρόνια πίσω, έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια ρυθμιστής, τουλάχιστον σε επίπεδο εξαγορών, στον κλάδο.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως ό,τι «χτυπάει» το αποκτά. Προ ολίγων μηνών έφτασε πολύ κοντά στην απόκτηση τοπικής αλυσίδας από τη Δυτική Ελλάδα αλλά το deal χάλασε στο τίμημα.

Όμως μην εκπλαγείτε αν εντός των προσεχών ημερών ανακοινώσει την απόκτηση μικρού «ορφανού» δικτύου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v