Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mevaco: Πάνω από τον στόχο τα περυσινά έσοδα

Ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ ο τζίρος της εισηγμένης, βλέποντας και μεγάλη άνοδο στα καθαρά κέρδη. Πού αποδίδεται η βελτίωση, σε ποιους τομείς εστιάζει τώρα. Οι εκτιμήσεις για το μέρισμα.

Mevaco: Πάνω από τον στόχο τα περυσινά έσοδα

Εκτίναξη του κύκλου εργασιών της σημείωσε το 2022 η εταιρεία μεταλλικών κατασκευών Mevaco, καθώς τα έσοδά της έκλεισαν πολύ πάνω από τον αρχικό στόχο των 35 εκατ. ευρώ και φυσικά ακόμη πιο ψηλά από την αντίστοιχη επίδοση του 2021 (23,3 εκατ. ευρώ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο περυσινός κύκλος εργασιών ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ, συνοδευόμενος από πολύ μεγάλη άνοδο στα καθαρά κέρδη (είχαν διαμορφωθεί στο 1,937 εκατ. ευρώ το 2021 και στο 1,254 εκατ. στο πρώτο μισό του 2022) και από άριστη ρευστότητα, καθώς ο τραπεζικός δανεισμός της εισηγμένης εταιρείας είναι ουσιαστικά μηδενικός (είχε θετικό καθαρό ταμείο στις 30/6/2022).

Η έντονη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της Mevaco αποδίδεται κυρίως στις εργασίες κατασκευής των μεταλλικών βάσεων για φωτοβολταϊκά πάρκα που δημιουργούνται, μια αγορά που αναμένεται να συνεχίσει να εξελίσσεται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα και κατά τα επόμενα χρόνια, με βάση το ευρύτερο ελληνικό σχεδιασμό για έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην πράσινη μετάβαση της οικονομίας (ιδίως αν ξεπεραστούν κάποια ζητήματα σε θέματα αδειοδοτήσεων και δικτύων).

Πέραν αυτού όμως, η Mevaco δίνει έμφαση και σε άλλους, νέους τομείς δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα στην ηλεκτροκίνηση (βλέπε ηλεκτρικούς φορτιστές, μπαταρίες).

Επιπλέον, έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται και το θέμα της συνεργασίας της με τους Γάλλους του ομίλου Naval, καθώς έχει ήδη λάβει κάποιες παραγγελίες στα πλαίσια της κατασκευής των φρεγατών Belhara για λογαριασμό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Γενικότερα, οι προοπτικές για το 2023 διαφαίνονται θετικές, με τη διοίκηση της εισηγμένης να αναμένεται ότι θα προχωρήσει σε μια ικανοποιητική χρηματική διανομή προς τους μετόχους της (0,07 ευρώ πέρυσι) με δεδομένο ότι η κερδοφορία του 2022 ήταν πολύ ισχυρή και η ρευστότητα της εταιρείας κινείται σε άριστα επίπεδα.

Σε ότι αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα της Mevaco, η εισηγμένη εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο επένδυσης σε όμορο χώρο των σημερινών παραγωγικών εγκαταστάσεων στον Ασπρόπυργο, με στόχο την αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας (capacity).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v