Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΛΑΡΚΟ: Με αντίτιμο 6 εκατ. νέο αφεντικό η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings

Ήδη έχει ξεκινήσει η σύνταξη των δύο συμβάσεων μεταβίβασης του εργοστασίου και των μεταλλείων, διαδικασία η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περί τους τρεις μήνες.

ΛΑΡΚΟ: Με αντίτιμο 6 εκατ. νέο αφεντικό η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings

Η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings εξαγοράζει και επίσημα το συγκρότημα της ΛΑΡΚΟ, με συνολικό τίμημα 6 εκατ. ευρώ. Επιβεβαιώνεται έτσι το Euro2day.gr, που είχε προαναγγείλει την εξέλιξη αυτή. Εφόσον δεν υπάρξει προσφυγή από την Ιρλανδική εταιρία Commodity & Mining Insight Ireland Ltd, το deal προσδοκάται να κλείσει έως τον ερχόμενο Ιούλιο, αφού ολοκληρωθούν όλα τα ενδιάμεσα διαδικαστικά ζητήματα.

Η Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ κοινοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα στα υπουργεία, Οικονομικών και Ενέργειας, την εισήγηση της για την ανάδειξη της κοινοπραξίας ως προτιμητέου επενδυτή. Μετά από την παρέλευση πέντε ημερών, όπως ορίζει ο νόμος, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν υπήρξε άλλη γνώμη από τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία, ο διαγωνισμός για την πώληση των μεταλλείων κατακυρώθηκε στην κοινοπραξία.

Είχε προηγηθεί η ανάδειξη της ως προτιμητέου επενδυτή και στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ. Από τη στιγμή που είναι ίδιος ο επενδυτής και στους δύο διαγωνισμούς, δεν χρειάζεται πλέον να ακολουθηθεί η διαδικασία της εκατέρωθεν πλειοδοσίας (shoot out).

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, η Ειδική Διαχείριση ζήτησε από την κοινοπραξία να βελτιώσει το αρχικό πολύ μικρό τίμημα που πρόσφερε για τα μεταλλεία, μία δυνατότητα την οποία παρείχε ο διαγωνισμός, όπως υποστηρίχθηκε. Η κοινοπραξία ανταποκρίθηκε και πρόσφερε ως νέο ποσό το ύψος της εγγυητικής που κατέθεσε, ήτοι, 1 εκατ. ευρώ. Στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ είχε προσφέρει 5 εκατ. ευρώ.

Την τελική επιλογή των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings στον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης έκριναν οι νομικοί που ανέλαβαν να εξετάσουν το αίτημα της κοινοπραξίας να κηρυχθεί έκπτωτη η ιρλανδική εταιρία, η οποία ανεδείχθη αρχικά προτιμητέος επενδυτής, με τίμημα 1,5 εκατ. ευρώ. Το επιχείρημα της κοινοπραξίας στηριζόταν στο ότι η εγγυητική που προσκόμισε η ανταγωνίστρια της δεν ήταν από την ίδια, αλλά από συνδεδεμένη εταιρία.

Οι νομικοί αποφάνθηκαν ότι πράγματι υφίσταται σύγκρουση με τους όρους του διαγωνισμού και έδωσαν «το πράσινο φως» για την κατακύρωση του διαγωνισμού στην κοινοπραξία.

Ο νέος ιδιοκτήτης της ΛΑΡΚΟ, εφόσον δεν υπάρξει εμπλοκή, θα παραλάβει το ενεργητικό της εταιρίας, απαλλαγμένο από βάρη πιστωτών και χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Ο ίδιος, λένε ενημερωμένες πηγές, θα αποφασίσει στη συνέχεια για τον αριθμό του προσωπικού που θα προσλάβει.

Ήδη έχει ξεκινήσει η σύνταξη των δύο συμβάσεων μεταβίβασης, του εργοστασίου και των μεταλλείων, διαδικασία η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περί τους τρεις μήνες. Τα κείμενα αυτά θα πρέπει να συμφωνηθούν από τα εμπλεκόμενα μέρη, όπως συμφωνία απαιτείται και για κάθε ένα από τα περιουσιακά στοιχεία του συγκροτήματος που θα μεταβιβασθούν. Στη συνέχεια χρειάζεται να δοθούν εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς (Ελεγκτικό Συνέδριο, αρμόδια δικαστήρια), πράγμα που σημαίνει επιπλέον χρόνος.

Γι’ αυτό τον λόγο έχουν παραταθεί οι συμβάσεις των εργαζομένων έως τις 15 Ιουλίου, με την προσδοκία ότι ως τότε θα έχουν κλείσει οι διαδικαστικές εκκρεμότητες, για να έρθει η ώρα της υπογραφής με τον νέο επενδυτή και την καταβολή του τιμήματος. Βεβαίως, για όλες αυτές τις εκτιμήσεις υπάρχει ένας αστάθμητος παράγοντας. Οι εκλογές που θα μεσολαβήσουν, και οι οποίες δεν αποκλείεται να επιφέρουν ανεξέλεγκτες καθυστερήσεις. Κοντά σε αυτές και η ενδεχόμενη αντίδραση των Ιρλανδών, για την οποία ως χθες τουλάχιστον δεν υπήρχε καμία ενημέρωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v