Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αποκλειστική διαπραγμάτευση με Δ. Κούτρα-Wade Adams για Ακτωρ

Εντός τριών εβδομάδων η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Στρατηγικός συνεργάτης της Ελλάκτωρ στον τομέα Παραχωρήσεων, ο κατασκευαστικός βραχίονας της Άκτωρ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αποκλειστική διαπραγμάτευση με Δ. Κούτρα-Wade Adams για Ακτωρ

Σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία Adamas group (συμφερόντων Δ. Κούτρα) – Wade Adams (κυπριακών συμφερόντων) για την πώληση της Άκτωρ εισέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το διάστημα ολοκλήρωσης της συμφωνίας εκτείνεται σε τρείς εβδομάδες και πέραν του τιμήματος, ουσιώδες σκέλος της συμφωνίας αφορά και τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ελλάκτωρ και των νέων ιδιοκτητών του κατασκευαστικού βραχίονα της Άκτωρ για την από κοινού δράση στον τομέα των παραχωρήσεων.

Η παράμετρος αυτή εκτιμάται ότι έδωσε και το πρόκριμα στην κοινοπραξία Δ.Κούτρα – Wade Adams, έναντι των υπολοίπων ενδιαφερομένων καθώς το σχήμα αφενός δεν εμπλέκεται στον κλάδο παραχωρήσεων και αφετέρου δεν προκύπτουν θέματα ανταγωνισμού από την ενδεχόμενη συναλλαγή. Υπενθυμίζεται ότι τόσο το μερίδιο και το μέγεθος των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ιντρακάτ, όσο και η δραστηριοποίηση τους στον τομέα των παραχωρήσεων με υφιστάμενες συμβάσεις αλλά και με τη διεκδίκηση νέων, θα οδηγούσε σε περίπλοκη συναλλαγή.

Επιπλέον, η εμπειρία του Δ. Κούτρα γενικώς όσον αφορά τον τομέα των κατασκευών και ειδικώς  όσον αφορά την Άκτωρ (ως βασικός μέτοχος αλλά και επικεφαλής της επί 40 χρόνια) εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει ομαλή μετάβαση. Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες, η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς due diligence, αφενός γιατί η Άκτωρ διατηρεί διακριτή εταιρική οντότητα και αφετέρου γιατί Δ. Κούτρας και οι συνεργάτες του γνωρίζουν το μέγεθος και το capacity της εταιρείας. 

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη ενημέρωση για το εννεάμηνο του 2022 η Άκτωρ έχει ανεκτέλεστο 2,7 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 380 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση του ομίλου Ελλάκτωρ, έργα συνολικής αξίας 723 εκατ. ευρώ κατακυρώθηκαν στο 9μηνο 2022  ενώ επιπλέον συμβάσεις 48 εκατ. ευρώ προστέθηκαν μετά τις 30 Σεπτεμβρίου 2022. Επίσης, ο όμιλος έχει αναδειχθεί προτιμώμενος πλειοδότης για έργα 549 εκατ. ευρώ. Με βάση την τελευταία εκτίμηση της διοίκησης του ομίλου Ελλάκτωρ, ο κλάδος θα περάσει σε λειτουργική κερδοφορία στο α’ τρίμηνο του 2023. Στο εννεάμηνο τα αποτελέσματα EBITDA διαμορφώθηκαν σε ουδέτερο έδαφος (break even).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v