Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Fitch και S&P δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην εξαγορά της Enel Ρουμανίας

Διατηρούν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Επιχείρησης μετά την ανακοίνωση. Η χρηματοδότηση του ντιλ, γιατί βλέπουν μειωμένα ρίσκα υλοποίησης και τι θα προσφέρει η συμφωνία στην ελληνική πλευρά.

ΔΕΗ: Fitch και S&P δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην εξαγορά της Enel Ρουμανίας

Η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία δεν είχαν επίπτωση στην πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔEΗ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Fitch και της S&P από τις οποίες προκύπτει ότι βλέπουν θετικά την κίνηση.

Η S&P επισημαίνει ότι η ενσωμάτωση της ρυθμιζόμενης δραστηριότητας (περίπου 50% επί του συνολικού EBITDA) και τα πλεονεκτήματα της σχετικής διασποράς ευνοούν σε κάποιο βαθμό την ανταγωνιστική θέση της ΔΕΗ, ενώ το ρίσκο να μην υλοποιηθεί άμεσα το πλάνο μιας τόσο σημαντικής κίνησης περιορίζεται μερικώς από το γεγονός ότι ο CEO της ΔEΗ υπήρξε CEO της Enel Romania.

Σημειώνει ότι η ΔEΗ είχε αξιόλογες επιδόσεις το 2022 και περιμένει ότι η Enel Romania θα προσθέσει σημαντική διασπορά στις δραστηριότητες. «Με την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης, τα περιουσιακά στοιχεία της Ρουμανίας θα έχουν θετική επίπτωση στο επιχειρηματικό προφίλ ρίσκου της ΔEΗ».

Στην έκθεση σημειώνει ότι η συναλλαγή προσφέρει έκθεση σε διαφορετικό μείγμα παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, ένα εξαιρετικά διευρυμένο χαρτοφυλάκιο οικιακών πελατών και έκθεση σε διαφορετικό ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο μπορεί να μειώσει θετικά το προφίλ κινδύνου του ομίλου και ενδεχομένως να βελτιώσει τις δραστηριότητες διαχείρισης ενέργειας.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του ντιλ σχολιάζει ότι η ΔΕΗ διαθέτει επαρκή ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά, έχοντας ήδη εξασφαλίσει μακροπρόθεσμο δάνειο περίπου €500 εκατ.

Σε ό,τι αφορά τη διοικητική ομάδα της ΔEΗ, που χαρακτηρίζει «σχετικά νέα», σημειώνει ότι έχει ήδη δείξει έμπρακτα αποτελέσματα στη μείωση του ρίσκου από τις δραστηριότητες της εταιρείας, ιδίως όσον αφορά στη διαχείριση της σημαντικής μεταβλητότητα της ενεργειακής αγοράς, τη διαχείριση των απαιτήσεων και την επίτευξη των βασικών στόχων που τίθενται από το νέο ενεργειακό σχέδιο.

Για την Fitch (αξιολόγηση της ΔEΗ «b+» Standalone Credit Profile) το καθετοποιημένο παραγωγικό μοντέλο και η αυξανόμενη συνεισφορά από ΑΠΕ θα βοηθήσουν στη σταδιακή μείωση των κινδύνων από την μεταβλητότητα στη χονδρική αγορά και στις συνεχιζόμενες παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας σε Ελλάδα και Ρουμανία.

Θεωρούμε ότι υπάρχει επαρκής χώρος για να αντιμετωπιστούν επιχειρηματικές προκλήσεις και θα μπορούσαμε να δούμε δυνητικά θετική αναβάθμιση του “Standalone Credit Profile” σε περίπτωση επίτευξης του επιχειρηματικού σχεδίου της Διοίκησης, σημειώνει.

Η συναλλαγή θα επιταχύνει τη δυναμικότητα των ΑΠΕ και θα προσθέσει γεωγραφική διασπορά, ενισχύοντας τις πηγές των ρυθμιζόμενων και ημι-ρυθμιζόμενων ταμειακών ροών και κερδοφορίας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v