Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βασίλης Ψάλτης: Διανομή μερίσματος το 2024

Τι είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank στους αναλυτές για το φαινόμενο αποπληρωμής δανείων από τις επιχειρήσεις, τα NPEs και τις μελλοντικές εκδόσεις MREL.

Βασίλης Ψάλτης: Διανομή μερίσματος το 2024

«Πρόθεσή μας είναι η διανομή μερίσματος το 2024 από τα κέρδη του 2023», δήλωσε στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022. Η τράπεζα, σύμφωνα με τα στελέχη της διοίκησης, θα συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση του στοκ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. 

Στόχος ο δείκτης NPEs στα τέλη του 2023 να περιοριστεί κάτω από το 7%. «Εξετάζουμε πέραν της οργανικής μείωσης των NPEs μια σειρά από εναλλακτικές, μεταξύ αυτών και τα discount pay off», τόνισαν.

Τα MREL

Η τράπεζα, πιστή στη δέσμευσή της για την κάλυψη των αναγκών MREL, αναμένεται να αξιοποιήσει τα παράθυρα ευκαιρίας.

«Λόγω των συνθηκών που επικρατούν στις αγορές, δεν υπάρχει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα καμία απόφαση έκδοσης, ωστόσο θα γίνονται σε τακτικά διαστήματα μία με δύο εκδόσεις τον χρόνο. Για φέτος, η όποια τέτοιου τύπου κίνηση θα γίνει εντός του β' 6μήνου», ανέφεραν.

Οι αποπληρωμές δανείων

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας επισήμανε ότι το «φαινόμενο της αποπληρωμής δανείων από τις επιχειρήσεις είναι one off. Ήταν έντονο το τελευταίο τρίμηνο του 2022, συνεχίζεται τους πρώτους μήνες του 2023, αλλά θα είναι παροδικό».

Οι λόγοι που οδηγούν τις επιχειρήσεις σε αποπληρωμή είναι η αύξηση των επιτοκίων και αφορά επιχειρήσεις με ισχυρή ρευστότητα. «Εκτός των τραπεζών το 2022 ήταν έτος ισχυρής κερδοφορίας για αρκετές επιχειρήσεις». Οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι εταιρείες που προβαίνουν σε αποπληρωμή δανείων είναι: ενέργεια, shipping και hospitality.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v