Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα αναπτυξιακά σχέδια της Microsoft στην Ελλάδα

Υλοποιούνται χωρίς παρεκκλίσεις οι εξαγγελίες της εταιρείας για δημιουργία νέων data centers στην χώρα επισημαίνει ο CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας Θ. Μιχαλόπουλος. Τα χρονοδιαγράμματα.

Τα αναπτυξιακά σχέδια της Microsoft στην Ελλάδα
Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος

Η ανάπτυξη της Microsoft στην Ελλάδα «τρέχει» με ρυθμούς μεγαλύτερους από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Στο πλαίσιο αυτό η πολυεθνική θα συνεχίσει χωρίς παρεκκλίσεις το πρόγραμμα επενδύσεων στη χώρα μας, το οποίο περιλαμβάνει και την κατασκευή νέων data centers, επένδυση που μπαίνει στην τελική ευθεία.

«Το πρόγραμμα της Microsoft συνεχίζει κανονικά: τόσο η επένδυση μέσω των Data Centers, όσο και η πρωτοβουλία GR for Growth» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης με θέμα: Τεχνολογία & Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Πράξη».

Αναφερόμενος στα data centers τόνισε ότι έχουν τελειώσει ήδη οι περιβαλλοντικές μελέτες και αναμένεται το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Στόχος είναι έως τα τέλη του 2023 να έχει ολοκληρωθεί όλο το πλέγμα των ενεργειών, με την επιλογή κατασκευαστή, τον αριθμό των data centers, αλλά και τις τοποθεσίες που θα αναπτυχθούν, προκειμένου το 2024 να ξεκινήσει η κατασκευή τους με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα επόμενα 2-3 χρόνια.

«Η αδειοδότηση του έργου των Data Centers προχωρά κανονικά και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει περάσει επιτυχώς το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μιχαλόπουλος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις αγορές, που αναπτύσσεται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο και για τον λόγο αυτό τα σχέδια της Microsoft δεν αποκλίνουν από τις αρχικές εξαγγελίες. «Πάμε όπως έπρεπε να πάμε. Δεν είμαστε πίσω χρονικά με δεδομένο τους μεγέθους του έργου» είπε ο κ. Μιχαλόπουλος ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι θα ήθελε το έργο να «τρέξει» γρηγορότερα.

«Πρώτη φορά γίνεται τέτοιο έργο στην Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται» είπε απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του project. Η εταιρεία δουλεύει για να εντοπίσει τον καλύτερο τρόπο να προχωρήσει η επένδυση. Μέσα στο 2023 θα έχει τελειώσει ο σχεδιασμός. Υπήρξαν πράγματα που ξέραμε και πράγματα που δεν ξέραμε. Θα ήθελα να πάμε πιο γρήγορα και εγώ. Αλλά όποιος θέλει να δημιουργήσει τέτοιο Data Center θα δει τι πρέπει να κάνει» είπε με νόημα ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο απολύσεων στην Ελλάδα, ο κ. Μιχαλόπουλος τόνισε ότι στόχος είναι η ενίσχυση κάποιων τμημάτων που στηρίζουν τις επιχειρήσεις – πελάτες. «Η ανακοίνωση της εταιρεία αναφέρεται παγκοσμίως. Η μικρή μείωση της ζήτησης φέρνει αλλαγές. Κοιτάμε συνολικά τις δραστηριότητες μας. Πρωταρχικός στόχος είναι το κομμάτι της εταιρείας που έχει δέσμευση προς τους πελάτες μας να ενισχυθεί. Και στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσουμε να επενδύουμε όπου χρειάζεται. Κοιτάμε να είμαστε κοντά στους πελάτες και στους συνεργάτες μας. Αλλαγές είχαμε πάντα και θα συνεχίσουμε να κάνουμε» είπε ο κ. Μιχαλόπουλος.

Αναφερόμενος στη νέα δομή της Microsoft τόνισε ότι στόχος είναι να συγκεντρώνει τις περιοχές με ανάλογη ανάπτυξη. Η μεγάλη ανάπτυξη της Ελλάδας την κατατάσσει σε μία ομάδα με το Ισραήλ που επίσης αποτελεί μια δυναμική αγορά.

Σε ό,τι αφορά το Skilling -εκπαίδευση στελεχών της και τρίτων- η εταιρεία έχει φτάσει ήδη στις 40.000 εκπαιδεύσεις (με στόχο τις 100.000), συμπεριλαμβανομένων 4.500 εκπαιδεύσεων στο δημόσιο.

Βιωσιμότητα

Η Microsoft έχει ένα μακροσκελές σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη το οποίο έχει ξεκινήσει να υλοποιεί. Αναφερόμενος σε αυτό το project, ο κ. Μιχαλόπουλος σημείωσε: «Βιώνουμε δύο τεράστιες αλλαγές παράλληλα – την ψηφιοποίηση σχεδόν των πάντων σε αυτό που αποκαλούμε πλέον 4η βιομηχανική επανάσταση και τη στροφή προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που οδηγείται κυρίως από την κλιματική κρίση και άλλα παγκόσμια γεγονότα που σχετίζονται με την ενεργειακή κρίση. Στη συμβολή αυτών των δύο αλλαγών, βρίσκουμε χιλιάδες κέντρα δεδομένων που λειτουργούν όλο το 24ωρο για να υποστηρίξουν ένα ευρύ φάσμα κρίσιμων υπηρεσιών» υποστηριξε ο κ. Μιχαλόπουλος.

Μάλιστα, τόνισε ότι όταν αναφερόμαστε στο Cloud, μιλάμε στην πραγματικότητα για τα δεδομένα που αποθηκεύονται στα κέντρα δεδομένων – τα κτίρια που στεγάζουν τράπεζες μονάδων επεξεργασίας. Αξίζει να αναφερθεί, ότι η ενέργεια που χρησιμοποιούν τα κέντρα αυτά αντιπροσωπεύει το 1% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται παγκοσμίως.

Πράσινες πρακτικές 

Η δέσμευση της Microsoft:

  • μέχρι το 2025 η εταιρεία θα έχει κάνει τη μετάβαση σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – που σημαίνει ότι θα έχει συμβάσεις πράσινης ενέργειας για το 100% της ενέργειας που καταναλώνεται από όλα τα κέντρα δεδομένων, τα κτίρια και τα campuses παγκοσμίως (PPAs).
  • Αυτή η προσπάθεια θα επεκταθεί και σε όλες τις λειτουργίες της εταιρείας – από μετακινήσεις, μέχρι packaging – με σκοπό το 2030 να είναι carbon negative.
  • Μέχρι το 2050, η Microsoft έχει δεσμευτεί να απομακρύνει από το περιβάλλον όλο τον άνθρακα που έχει εκπέμψει η εταιρεία -είτε άμεσα από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είτε από την ίδρυσή της το 1975. Σε αυτή την κατεύθυνση, επενδύονται 1 δις για την επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης τεχνολογιών μείωσης, δέσμευσης και απομάκρυνσης του άνθρακα (carbon reduction, capture and removal).
  • Η προσπάθεια για εναλλακτικές πηγές ενέργειας εξετάζει και μελλοντικές λύσεις για τα DCs, όπως αυτή του ‘πράσινου’ υδρογόνου, δεδομένου ότι έχει αποδειχτεί πως οι κυψέλες καυσίμου υδρογόνου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας χωρίς αέρια θερμοκηπίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v