Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Trade Estates: Πώς θα αντλήσει κεφάλαια για τη νέα φάση ανάπτυξης

Κλίμα αγορών, ανταγωνισμός και επενδυτική βαθμίδα θα κρίνουν το χρόνο εισαγωγής της ΑΕΕΑΠ στο ΧΑ. Πως προχωρούν τα επενδυτικά σχέδια για τα τέσσερα retail parks και η απόφαση για μετακόμιση των κεντρικών γραφείων στα Σπάτα.

Trade Estates: Πώς θα αντλήσει κεφάλαια για τη νέα φάση ανάπτυξης

Την πρόθεση της να εισαγάγει τη θυγατρικής ΑΕΕΑΠ, Trade Estates στο ΧΑ το 2023 επανέλαβε χθες η διοίκηση του ομίλου Φουρλή, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η κίνηση αυτή θα εξαρτηθεί από το κλίμα στις αγορές, τον «ανταγωνισμό» των IPO’s του κλάδου (καθώς αναμένονται ακόμη δύο εισαγωγές, των Noval και Orilina), αλλά και την εκλογική αναμέτρηση, καθώς και την πολυαναμενόμενη επενδυτική βαθμίδα.

Παρά τις αβεβαιότητες, ωστόσο, τόσο ο πρόεδρος του ομίλου Β. Φουρλής, όσο και διευθύνουν σύμβουλος, Απ. Πεταλάς, επανέλαβαν την πρόθεση αυτονόμησης της εταιρείας, ώστε να αποκτήσει διακριτή θέση έναντι των λιανικών δραστηριοτήτων. Ως γνωστόν στόχος είναι η μείωση της μετοχικής συμμετοχής του ομίλου κάτω του 50% (έως τότε η ΑΕΕΑΠ ενοποιείται πλήρως στα μεγέθη του ομίλου) αλλά και η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας με τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται από τις λιανικές αλυσίδες του ομίλου να περιορίζονται στο 30%.

Ο κ. Φουρλής δε, ξεκαθάρισε πως η εισαγωγή της ΑΕΕΑΠ θα γίνει μέσω κλασικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και έκδοσης νέων μετοχών, χωρίς προηγουμένως να προηγηθεί carve out μετοχών στους μετόχους της Φουρλής, σκέψη που είχε διατυπωθεί κατά τον πρώτο χρόνο ίδρυσης της ΑΕΕΑΠ. Σημειώνεται ότι ήδη το μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΕΑΠ βρίσκεται υπό μόχλευση καθώς έχει συμφωνηθεί η απόκτηση του 12% από την Autohellas. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση συμμετοχής της δεύτερης στην αύξηση κεφαλαίου της Trade Estates, με εισφορά σε είδος ακινήτου, παρατάθηκε έως τις 30 Απριλίου 2023.

Κατά τη διοίκηση του ομίλου η χαμηλή δανειακή μόχλευση της ΑΕΕΑΠ (33%) της επιτρέπει να αντλήσει περαιτέρω κεφάλαια για ανάπτυξη, καθώς και να αξιοποιήσει τα έσοδα από την μελλοντική ΑΜΚ και εισαγωγή στο ΧΑ για την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της. Στο τέλος του 2022, ο δανεισμός της ΑΕΕΑΠ ανερχόταν σε 110 εκατ. ευρώ περίπου (με μέσω επιτόκιο της τάξης του 3,5%), ενώ η εταιρεία έχει εξασφαλίσει και 40 εκατ. ευρώ χαμηλότοκου δανεισμού μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, για τις αναπτύξεις πράσινων κτιρίων.

Σήμερα η μεικτή αξία ακινήτων (GAV) των ακινήτων της υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ, ενώ στο χρονοδιάγραμμα έχουν προστεθεί ακόμη έργα αξιοποίησης ακίνητων 250 εκατ. ευρώ. Μεσοπρόθεσμος στόχος δε είναι η δημιουργία χαρτοφυλακίου ακινήτων ύψους 700-800 εκατ. ευρώ.

Στην παρούσα φάση, πέρα από τη σταδιακή ωρίμανση των αδειοδοτήσεων για το retail hub στο Ελληνικό, ξεκινά ήδη η κατασκευή του retail park στην Πάτρα, όπου θα δημιουργηθεί και ένα μεσαίου μεγέθους ΙΚΕΑ, ενώ αναμένεται η έκδοση οικοδομικής άδειας για το αντίστοιχο retail park που θα αναπτυχθεί στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η διοίκηση του ομίλου επιβεβαίωσε δε την μετακόμιση των κεντρικών της γραφείων από το Μαρούσι, (όπου μίσθωνε ακίνητο που ανήκε στο επιχειρηματία Λ. Έλληνα, και περιήλθε πέρυσι στην κυριότητα της Trastor μέσω σχετικού πλειοδοτικού διαγωνισμού), για να μεταφερθεί σε ιδιόκτητους χώρους.

Έτσι τα νέα γραφεία του ομίλου θα ενταχθούν στο retail park που αναπτύσσει στα Σπάτα η Trade Estates (σε συνεργασία με την Ten Brinke), εντάσσοντας τον όμιλο «μέσα σ’ένα λιανεμπορικό περιβάλλον», όπως χαρακτηριστικά ανάφερε ο πρόεδρος του ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v