Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Frigoglass: Εγκρίθηκε η μεταβίβαση αλλά «παίζεται» η βιωσιμότητα

«Υπάλληλοι» των ομολογιούχων γίνονται τα σημερινά στελέχη. στο πλαίσιο της συμφωνίας που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση. Περιορίζονται με ένα μέλος στο ΔΣ της νεοσυσταθείσας Frigo DebtCo Plc.

Frigoglass: Εγκρίθηκε η μεταβίβαση αλλά «παίζεται» η βιωσιμότητα

Δύσκολη υπόθεση η τροχιοδρόμηση της Frigοglass μετά τον εκτροχιασμό προς τη χρεοκοπία, καθώς η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων, που εγκρίθηκε χθες από τη γενική συνέλευση, μέρος της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάρθρωσης του δανεισμού του ομίλου, φαντάζει τούνελ με άγνωστο πότε θα φανεί φως, δηλαδή η ικανή συνθήκη για την ανάπτυξη του ομίλου.

Με το 15% στο νέο εταιρικό σχήμα -τη Frigo DebtCo Plc που ιδρύθηκε στην Αγγλία- και με ένα μέλος στο ΔΣ, οι σημερινοί μέτοχοι και το management της Frigoglass αντίστοιχα θα έχουν περιορισμένη επιρροή. Σημειώνεται ότι σήμερα την πλειοψηφία των μετοχών στην εισηγμένη (48,429%) κατέχει η Truad Verwaltungs συμφερόντων Δαυίδ-Λεβέντη ενώ στο τιμόνι της εταιρείας είναι οι Χάρης Δαυίδ και Γιώργος-Παύλος Λεβέντης, πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα, με εκτελεστικό μέλος τον Νίκο Μαμουλή, στη θέση διευθύνοντος συμβούλου.

Για το μέλλον της δραστηριότητας θα αποφασίσει το ΔΣ της αγγλικής εταιρείας. «Η Frigοglass εκπροσωπείται με ένα μέλος στο ΔΣ της αγγλικής εταιρείας όπως επίσης και από τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο», όπως διευκρίνισε ο Χάρης Δαυίδ χθες σε σχετικό ερώτημα του Euro2day.gr. Κατά τα άλλα, όπως είπε ο κ. Μαμουλής, «όλοι οι υπάλληλοι και τα στελέχη της εταιρείας, εμού συμπεριλαμβανομένου, θα μεταφερθούμε στην καινούρια ανώνυμη εταιρεία και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε ο καθένας τις υπηρεσίες του...».

Η επιτροπή των ομολογιούχων έχει πλέον τον πρώτο λόγο, χωρίς προς το παρόν ξεκάθαρα σχέδια μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Επί του παρόντος δεν υπάρχει συμφωνία διακράτησης των περιουσιακών στοιχείων και οι ομολογιούχοι δεν έχουν δεσμευθεί σχετικά, όπως διευκρίνισε χθες η διοίκηση της Frigοglass, τονίζοντας ότι προέχουν οι δικαστικές αποφάσεις στην Ολλανδία και τα άλλα βήματα της συμφωνίας, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι 13 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης από την πλευρά των ομολογιούχων μέσω του ενεχύρου επί των μετοχών που κατέχει σήμερα η εισηγμένη στη Frigoinvest Holdings BV και η απόκτηση μέσω δικαστικής διαδικασίας στην Ολλανδία των μετοχών αυτών -που θα κατέχονται μετά την αναγκαστική εκτέλεση από τον εκπρόσωπο των ομολογιούχων- από τη νεοσύστατη Frigo DebtCo Plc.

Για τα επόμενα βήματα στην ουσία θα αποφασίσουν οι ομολογιούχοι, στους οποίους θα ανήκει το 85% των μετοχών της αγγλικής εταιρείας Frigo DebtCo Plc. Το διοικητικό συμβούλιο αυτής της εταιρείας θα εκλεγεί από την επιτροπή των ομολογιούχων, που μέχρι στιγμής έχουν παράσχει απόλυτη στήριξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαντλητικές διαπραγματεύσεις, όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Δαυίδ, με τον χρόνο, τη χαμηλή ρευστότητα της εταιρείας αλλά και την επιδεινούμενη κατάσταση στη Ρωσία να μην είναι σύμμαχοι, έφεραν αποτέλεσμα.

Είναι ενδεικτικό ότι εκπροσωπούν πάνω από το 95% του συνολικού κεφαλαίου των ομολογιών προνομιακής εξασφάλισης 260 εκατ. ευρώ λήξης το 2025 όσοι προσχώρησαν στη δεσμευτική συμφωνία. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Νίκο Μαμουλή, «η ενδιάμεση χρηματοδότηση των 55 εκατ. ευρώ ήταν αυτή που κράτησε την εταιρεία ζωντανή μετά τα ζοφερά τα οποία συνέβησαν την τελευταία τριετία», στα οποία αναφέρθηκε διεξοδικά χθες ο Χάρης Δαυίδ.

Η στήριξη της δεσμευτικής συμφωνίας δείχνει, σύμφωνα με τη σημερινή διοίκηση, ότι υπάρχει σημαντική αξία στην εταιρεία αλλά παρ' όλα αυτά δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα αποφασίσουν οι ομολογιούχοι στην πορεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v