Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριετία οργανικής ανάπτυξης «βλέπει» η CPI

Ανοδο τζίρου και περιθωρίων κέρδους αναμένει για φέτος η διοίκηση της εισηγμένης. Πώς τοποθετήθηκε στην παρουσίαση στην ΕΘΕ για εξαγορές, νέες συμφωνίες και μέρισμα.

Τριετία οργανικής ανάπτυξης «βλέπει» η CPI

Σε αξιοσημείωτη οργανική ανάπτυξη, αλλά και σε περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών της επιδόσεων μέσα από εξαγορές εστιάζει η διοίκηση της CPI την επόμενη τριετία, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της εισηγμένης Αριστείδη Παπαθάνου, στα πλαίσια της χθεσινής παρουσίασης της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Ειδικότερα, με βάση τις προβλέψεις της διοίκησης, ο κύκλος εργασιών από τα 18 εκατ. ευρώ της χρήσης 30/6/2021-30/6/2022, προβλέπεται να σημειώσει φέτος οριακή άνοδο και να κυμανθεί στα 19,2 εκατ. την επόμενη χρήση και στα 22 εκατ. τη μεθεπόμενη (2024-2025). Παράλληλα, η αύξηση του κύκλου εργασιών αναμένεται να συνοδευτεί και από διεύρυνση του περιθωρίου EBITDA από το φετινό εκτιμώμενο 6,3% στο 7,5% κατά τη χρήση 2024-2025. «Έχουμε ήδη δημιουργήσει τις υποδομές μέσω των οποίων μπορούμε να υποστηρίξουμε μεγαλύτερο όγκο εργασιών, άρα οποιαδήποτε αύξηση των εσόδων να οδηγεί παράλληλα και διεύρυνση του περιθωρίου EBITDA» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Πέραν όμως από την προβλεπόμενη οργανική ανάπτυξη, ο διευθύνων σύμβουλος της CPI τόνισε ότι η εταιρεία του έχει εντείνει τις προσπάθειές της στο μέτωπο των εξαγορών (υπάρχουν σε εξέλιξη κρούσεις και συζητήσεις) με στόχο την απόκτηση πλειοψηφικών ποσοστών, με τη διοίκηση πάντως και τα στελέχη των επιχειρήσεων που θα εξαγοραστούν να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Οι εταιρείες οι οποίες βολιδοσκοπούνται θα πρέπει να έχουν έναν κύκλο εργασιών μεταξύ των δύο και των πέντε εκατ. ευρώ, διψήφιο περιθώριο EBITDA, να δημιουργούν συνέργειες με την CPI, να έχουν ως στοιχείο τους την καινοτομία και την τεχνογνωσία και να δίνουν τη δυνατότητα για επέκταση της εισηγμένης σε νέα προϊόντα και νέες αγορές. «Θα προχωρήσουμε σε εξαγορές, μόνο αν κάτι τέτοιο προσδίδει αξία στην εταιρεία μας» τόνισε ο Αριστείδης Παπαθάνος.

Η φετινή πορεία

Στο εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης που ολοκληρώνεται στις 30/6/2023, η CPI έχει σημειώσει αύξηση κύκλου εργασιών κατά 6,2% (από τα 13,13 στα 13,95 εκατ. ευρώ), με τα έσοδα από υπηρεσίες να διευρύνονται κατά 9,7% (από τα 2,89 στα 3,18 εκατ. ευρώ).

Παρόλα αυτά, για το σύνολο της χρήσης η CPI αναμένει στασιμότητα εσόδων (κοντά στα 18 εκατ. ευρώ), περιθώριο EBITDA στο 6% και κερδοφορία αντίστοιχη της περυσινής. Η διοίκηση της εισηγμένης αποδίδει την πρόβλεψη για υποχώρηση επιδόσεων κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου στην αβεβαιότητα που προκαλεί η προεκλογική περίοδος, αλλά και στις καθυστερήσεις υλοποίησης έργων του δημοσίου. «Έχουν βγει πολλά έργα με υψηλά budget τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν σε σφιχτά χρονοδιαγράμματα, οπότε τίθεται ζήτημα για το κατά πόσο θα μπορέσουν αυτά να υλοποιηθούν από τις εταιρείες πληροφορικής. Σ’ αυτή τη συγκυρία βέβαια, το ευχάριστο είναι ότι θα κληθούμε όλες οι εταιρείες του κλάδου να εμπλακούμε στην υπόθεση» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Τέλος, απαντώντας η διοίκηση της CPI σε σχετικές ερωτήσεις, σημείωσε μεταξύ άλλων:

  • Στόχος της είναι η διεύρυνση της γκάμας των προσφερόμενων προϊόντων-υπηρεσιών της και έως τον προσεχή Ιούνιο αναμένεται να ανακοινωθούν δύο ή τρεις νέες συνεργασίες με Οίκους του εξωτερικού. Γενικότερα, η εταιρεία επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό των συμβολαίων της με πελάτες έτσι ώστε να έχει επαναλαμβανόμενα έσοδα, καθώς και να αναπτύξει νέα προϊόντα που δεν θα συνεπάγονται μεγάλο πρόσθετο κόστος.
  • Από την επόμενη οικονομική χρήση (2023-2024) εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα διανομής μερισμάτων, καθώς το υπόλοιπο συσσωρευμένων ζημιών θα εκλείψει στο τέλος της τρέχουσας χρήσης.
  • Η τρέχουσα αποτίμηση της εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι πολύ χαμηλή σε σύγκριση με το κόστος αντικατάστασης, ωστόσο έχει σημασία πως μας βλέπει η αγορά. Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να αναπτύξουμε τις εργασίες μας και να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματά μας.
  • Εξετάζεται το ενδεχόμενο αλλαγής της οικονομικής χρήσης, έτσι ώστε αυτή να ολοκληρώνεται κάθε 31η Δεκεμβρίου.
  • Η εισηγμένη έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε έργα του δημοσίου μέσα από κοινοπρακτικά σχήματα, αλλά συνήθως αναλαμβάνει εργασίες ως υπεργολάβος των σχημάτων που αναλαμβάνουν τα έργα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v