Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BriQ Properties: Πώς προχωρούν επενδύσεις και το deal με ICI

Στην αντιστάθμιση των υψηλών επιτοκίων δανεισμού από τις αποδόσεις των επενδυτικών ακινήτων της προσβλέπει η ΑΕΕΑΠ. Αυξάνεται λελογισμένα η δανειακή έκθεση για την προώθηση της νέας φάσης ανάπτυξης.

BriQ Properties: Πώς προχωρούν επενδύσεις και το deal με ICI

Τη διατήρηση των αποδόσεων στο μέσο επίπεδο του 7% θέτει ως στόχο η ΑΕΕΑΠ του ομίλου Quest, η οποία μετά από σειρά επενδύσεων πέτυχε σημαντική αύξηση εσόδων και κερδών το 2022, και προετοιμάζει την περαιτέρω μεγέθυνση της μέσω της απορρόφησης της ICI ΑΕΕΑΠ.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο εισηγμένων, η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, πρόκειται να υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις με ορίζοντα ολοκλήρωσης στα μέσα του 2024.

Δεδομένου ότι η συμφωνία απαιτεί κεφάλαια ύψους 70 εκατ.ευρώ περίπου, θα απαιτηθεί τραπεζική χρηματοδότηση, που θα επηρεάσει εύλογα τη δανειακή μόχλευση της εταιρείας.

Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της BriQ Properties, A. Αποστολίδου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης αναλυτών η δανειακή μόχλευση θα ανέβει στο 49% από 23% που είναι σήμερα, σε μια εποχή ακριβού κόστος χρήματος.

Κατά την ίδια στόχος είναι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η μόχλευση να υποχωρήσει στο 40%, ωστόσο στην παρούσα φάση η αντιστάθμιση των υψηλών επιτοκίων αναμένεται να υποστηριχθεί από τις υγιείς αποδόσεις των επενδυτικών ακινήτων της ΑΕΕΑΠ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η εταιρεία ελέγχει χαρτοφυλάκιο 26 ακινήτων αξίας 136 εκατ.ευρώ, ενώ με την απόκτηση του κύριου όγκου των ακινήτων της ICI θα διπλασιάσει σχεδόν το μέγεθος της.

Αναλυτικότερα, σε πρώτη φάση, η ΑΕΕΑΠ του ομίλου Quest θα αποκτήσει 17 ακίνητα της ICI (αντιστοιχεί στο 53,4% του συνολικού χαρτοφυλακίου της ICI), τα οποία στην πλειονότητά τους είναι καταστήματα μισθωμένα από την Alpha Bank. Τα εν λόγω ακίνητα φέρουν δανεισμό ύψους 22,5 εκατ. ευρώ, που θα αποπληρωθεί από το τίμημα των 60,6 εκατ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Εφόσον ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω ομολογιακού δανείου (από την Αlpha Bank), η ICI θα προχωρήσει σε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου και διανομή του καθαρού αποτελέσματος της πώλησης των εν λόγω ακινήτων στους μετόχους της, η BriQ θα αγοράσει πακέτο μετοχών της ICI από την Ajolico (βασικός μέτοχος που εκπροσωπεί την οικογένεια Χαλικιά), συνολικής αξίας 10,2 εκατ. ευρώ, που θα αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 26% του μετοχικού κεφαλαίου της ICI, όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί μετά τις διανομές του πρώτου σταδίου (όπου η BriQ θα έχει, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το αναλογούν μέρισμα).

Ακολούθως, η BriQ θα προχωρήσει σε συγχώνευση με απορρόφηση της ICI με έκδοση νέων μετοχών της BriQ, έτσι ώστε για κάθε υφιστάμενη μετοχή της ICI να εκδοθούν περίπου 1,4178 νέες μετοχές της BriQ, ενώ οι μέτοχοι της BriQ θα διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό κοινών μετοχών που κατέχουν. Η συμμετοχή των μετόχων της κάθε εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο της BriQ, μετά τη συγχώνευση, εκτιμάται σε 76,5% περίπου για τους μετόχους της BriQ και 23,5% περίπου για τους μετόχους της ICI. Η σχέση ανταλλαγής θα οριστικοποιηθεί σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη σχετική σύμβαση.

Επενδύσεις

Πέρα από την παραπάνω συναλλαγή, η εταιρεία προχωρά στη δημιουργία του δεύτερου logistic center στον Ασπρόπυργο, συνολικής επιφάνειας 19.000 τ.μ. για το οποίο βρίσκεται ήδη σε στάδιο διαπραγματεύσεων μίσθωσης, ενώ παράλληλα αναμόρφωσε τα σχέδια της για την ανακατασκευή κτιρίου γραφείων στη Λ. Ποσειδώνος, αποφασίζοντας την κατεδάφιση και ανέγερση νέου κτιρίου στο παρόν οικόπεδο, προϋπολογίζοντας επένδυση ύψους 5 εκατ.ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v