Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σημαίνει για την BriQ η απορρόφηση της ICI

Σχεδόν διπλασιάζει το μέγεθός της η εισηγμένη ΑΕΕΑΠ, θυγατρική του ομίλου Quest, αποκτώντας σε βάθος χρόνου τον έλεγχο χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας €111 εκατ. της ICI.

Τι σημαίνει για την BriQ η απορρόφηση της ICI

Με συνολική εκταμίευση περίπου 70 εκατ. ευρώ (το οποίο αναμένεται μάλιστα να μειωθεί από τα μερίσματα που θα λάβει η απορροφώσα), η BriQ Properties σκοπεύει να αποκτήσει την κυριότητα και των 32 εκμεταλλεύσιμων ακινήτων της επίσης εισηγμένης ΑΕΕΑΠ, Intercontinental International.

Σε πρώτη φάση, η ΑΕΕΑΠ του ομίλου Quest θα αποκτήσει 17 ακίνητα της ICI (αντιστοιχεί στο 53,4% του συνολικού χαρτοφυλακίου της ICI), τα οποία στην πλειονότητά τους είναι καταστήματα μισθωμένα από την Alpha Bank. Τα εν λόγω ακίνητα φέρουν δανεισμό ύψους 22,5 εκατ. ευρώ, που θα αποπληρωθεί από το τίμημα των 60,6 εκατ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Εφόσον ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω ομολογιακού δανείου (από την Αlpha Bank), η ICI θα προχωρήσει σε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου και διανομή του καθαρού αποτελέσματος της πώλησης των εν λόγω ακινήτων στους μετόχους της, η BriQ θα αγοράσει πακέτο μετοχών της ICI από την Ajolico (βασικός μέτοχος που εκπροσωπεί την οικογένεια Χαλικιά), συνολικής αξίας 10,2 εκατ. ευρώ, που θα αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 26% του μετοχικού κεφαλαίου της ICI, όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί μετά τις διανομές του πρώτου σταδίου (όπου η BriQ θα έχει, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το αναλογούν μέρισμα).

Ακολούθως, η BriQ θα προχωρήσει σε συγχώνευση με απορρόφηση της ICI με έκδοση νέων μετοχών της BriQ, έτσι ώστε για κάθε υφιστάμενη μετοχή της ICI να εκδοθούν περίπου 1,4178 νέες μετοχές της BriQ, ενώ οι μέτοχοι της BriQ θα διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό κοινών μετοχών που κατέχουν. Η συμμετοχή των μετόχων της κάθε εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο της BriQ, μετά τη συγχώνευση, εκτιμάται σε 76,5% περίπου για τους μετόχους της BriQ και 23,5% περίπου για τους μετόχους της ICI. Η σχέση ανταλλαγής θα οριστικοποιηθεί σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη σχετική σύμβαση.

Εν ολίγοις, η BriQ αποκτά μεσοπρόθεσμα χαρτοφυλάκιο ακινήτων (32 εκμεταλλεύσιμα), που σύμφωνα με την αποτίμηση στις 30/06/2022 είχαν συνολική εύλογη αξία της τάξης των 111,2 εκατ. ευρώ. Τα δε ετήσια μισθώματα του συνόλου των ακινήτων το 2021 έφτασαν στα 7,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο το 2022, έτος επαναφοράς στην κανονικότητα και χωρίς υποχρεωτικές εκπτώσεις ενοικίων, τα έσοδα από μισθώματα για το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανήλθαν σε 4,4 εκατ. ευρώ έναντι 3,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2021 (αύξηση 18,91%).

Υπενθυμίζεται ότι η BriQ Properties στο α' εξάμηνο του 2022 παρουσίαζε εύλογη αποτίμηση χαρτοφυλακίου της τάξης των 130 εκατ. ευρώ και είχε παρουσιάσει αύξηση εσόδων από μισθώματα της τάξης του 90% στα 4 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v