Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ο ισολογισμός και η επόμενη ημέρα χωρίς την Ακτωρ

Η αναδιάρθρωση του 2022 ισχυροποίησε κεφαλαιακά τον όμιλο, δίνοντας του περιθώρια νέας δανειακής μόχλευσης. Πώς θα επηρεαστεί από την πώληση της Άκτωρ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ο ισολογισμός και η επόμενη ημέρα χωρίς την Ακτωρ

Αυξημένα ίδια κεφάλαια στα 913 εκατ. ευρώ (από 363,3 εκατ. ευρώ), ταμειακά διαθέσιμα που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ αλλά και σημαντικά μειωμένη δανειακή έκθεση (691,6 εκατ. ευρώ από 1,461 εκατ. ευρώ) στοιχειοθετούν τη βελτιωμένη εικόνα του ομίλου Ελλάκτωρ στο τέλος της χρήσης του 2022, πέραν της βελτίωσης σε επίπεδο κύκλου εργασιών και κερδών.

Η παραπάνω εικόνα αναμένεται εκ νέου να αλλάξει το 2023, καθώς ως γνωστόν ο όμιλος αποεπενδύει πλήρως από τον τομέα κατασκευής, πουλώντας την Άκτωρ στην Intrakat, οπότε σε αδρές γραμμές θα ενισχυθεί περαιτέρω ταμειακά με 100 εκατ. ευρώ, ενώ θα αποδεσμευθεί σταδιακά από δανειακές υποχρεώσεις ύψους 114 εκατ. ευρώ, πέραν των εγγυητικών επιστολών που θα όφειλε να υποστηρίξει προκειμένου η Άκτωρ να διεκδικήσει νέα έργα υποδομών.

Πάντως ο όμιλος μένει χωρίς «βέβαιο» συνεργάτη σε σειρά έργων Παραχώρησης και ΣΔΙΤ τα οποία διεκδικεί, αναφέροντας μάλιστα τον τομέα ως μείζονος σημασίας για τη νέα του επιχειρησιακή δομή, αλλά και για τα έργα στον κλάδο του real estate.

Πέρα από τη νέα σύμβαση για την Αττική Οδό (η οποία δεν έχει κατασκευαστικό αντικείμενο), ο όμιλος διεκδικεί το μεσαίο τμήμα του ΒΟΑΚ, διαγωνισμούς για μονάδες απορριμμάτων, κτιριακά έργα ΣΔΙΤ κ.ά.

Επίσης για υφιστάμενες συμβάσεις και projects μένει να φανεί πως θα εξυπηρετηθούν τα κατασκευαστικά έργα. Για παράδειγμα, η Άκτωρ Παραχωρήσεις έχει αναλάβει την εκμετάλλευση της Μαρίνα Αλίμου, με την Άκτωρ να «τρέχει» ήδη τις προεργασίες, ενώ μένει να φανεί αν θα διατηρηθεί ως συνεργάτης και στη φάση κατασκευής. Επιπλέον, με βάση τα μέχρι πρότινος δεδομένα, ο όμιλος – όπως αναφέρεται και στην αναλυτική παρουσίαση αποτελεσμάτων 2022- θα ανέθετε το έργο των Γουρνών (με κύριο και διαχειριστή της επένδυσης της Reds) στην Άκτωρ, προϋπολογίζοντας μάλιστα ποσό 350 εκατ. ευρώ για το εν λόγω έργο.

Από την άλλη πλευρά, αποεπενδύοντας από τον χώρο της κατασκευής, ο όμιλος αναμένεται να βελτιώσει το ενοποιημένο περιθώριο κέρδους του, καθώς παρά τη θεαματική βελτίωση του κλάδου της Άκτωρ στο τέλος του 2022, το περιθώριο κέρδους EBITDA διαμορφώθηκε στο 0%, όταν για τον τομέα των Παραχωρήσεων ήταν 60%, του τομέα Περιβάλλοντος στο 13% και στο Real Estate μέσω Reds στο 62%. Σημειώνεται ότι σε ενοποιημένη βάση το 2022, το περιθώριο κέρδους EBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες βελτιώθηκε και διαμορφώθηκε στο 23% από 18% το 2021.

Σε κάθε περίπτωση και εφόσον ο όμιλος αναδιατάσσεται εκ νέου η διοίκηση αναμένεται να τοποθετηθεί για τη νέα στρατηγική της πιθανότατα στην προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης των αναλυτών την προσεχή Τρίτη. Υπενθυμίζεται δε πως σε όλους τους τόνους η διοίκηση του ομίλου έχει αναφέρει πως Παραχωρήσεις και Ηλέκτωρ δεν φέρουν «πωλητήριο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v