Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γενική Εμπορίου: «Με το δεξί» ξεκίνησε το 2023, o άγνωστος x

Ικανοποιητική χαρακτηρίζει η διοίκηση της εισηγμένης την πορεία του πρώτου τριμήνου, εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις για τη συνέχεια λόγω πολιτικού ρίσκου. Τι είπε ο πρόεδρος Γ. Κρεμμύδας στη ΓΣ.

Γενική Εμπορίου: «Με το δεξί» ξεκίνησε το 2023, o άγνωστος x

Μετά το ιστορικό ρεκόρ οικονομικών επιδόσεων που σημείωσε πέρυσι η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, η φετινή χρονιά ξεκίνησε ικανοποιητικά, με τον πρόεδρο ωστόσο της εισηγμένης εταιρείας Γιώργο Κρεμμύδα να επισημαίνει τον παράγοντα του πολιτικού ρίσκου.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της εισηγμένης στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, το 2022 εξελίχθηκε σε πολύ καλή χρονιά για τη Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, όπου όχι μόνο ενισχύθηκε κατά πολύ η κερδοφορία, αλλά παράλληλα ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε δραστικά, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η διανομή μερίσματος ύψους 0,075 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,055 ευρώ πέρυσι και 0,035 ευρώ το 2021.

Συγκεκριμένα, πέρυσι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε από τα 41,6 στα 41,9 εκατ. ευρώ, το EBITDA ανέβηκε από τα 4,51 στα 5,77 εκατ. ευρώ και η καθαρή κερδοφορία εκτινάχθηκε από τα 2,93 στα 3,933 εκατ. ευρώ. Επίσης στις 31/12/2022 ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας διαμορφώθηκε μόλις στις 605 χιλ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαιά της ανέβηκαν στα 28,7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κρεμμύδα, το πρώτο φετινό τρίμηνο ξεκίνησε ικανοποιητικά και στην περίπτωση που δεν παρατηρηθεί κάποια αλλαγή κλίματος στην αγορά λόγω του λεγόμενου πολιτικού ρίσκου, τότε το 2023 θα μπορούσε να αποτελέσει μια εξίσου καλή ή και καλύτερη χρονιά για την εταιρεία σε σχέση με πέρυσι.

Τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας επηρεάζονται σε γενικές γραμμές από την πορεία των επενδύσεων στην οικονομία και η διοίκηση της ΓΕΒΚΑ επισημαίνει ότι παρατηρείται μια γενικότερη διάθεση για μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα, πλην όμως αυτό το κλίμα της επενδυτικής έξαρσης δεν θα πρέπει να διαταραχτεί από πιθανές ανεπιθύμητες εξελίξεις στο πολιτικό επίπεδο.

Η διοίκηση της εταιρείας σημείωσε επίσης ότι δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικό πρόβλημα από την αύξηση των επιτοκίων λόγω των πολύ χαμηλών δανειακών της υποχρεώσεων, καθώς και ότι διαθέτει την απαιτούμενη παραγωγική δυναμικότητα προκειμένου να μπορεί να αναλάβει μεγαλύτερο όγκο εργασιών στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v