Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι Αραβες που «τρέχουν» στρατηγική επένδυση 200 εκατ. στο Πόρτο Χέλι

Το project αφορά στην ανάπτυξη πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος. Η στόχευση και τα σχέδια του σεΐχη Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ Ναϊάν στην Ελλάδα.

Οι Αραβες που «τρέχουν» στρατηγική επένδυση 200 εκατ. στο Πόρτο Χέλι

Το «πράσινο φως» για ένταξη στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων έλαβε χθες από τη Διυπουργική Επιτροπή το project των 200 εκατ. ευρώ που έχει δρομολογηθεί στο Πόρτο Χέλι από τη Scarlet Beach, η οποία συνδέεται με την International Holding Company, την εταιρεία που ελέγχει η βασιλική οικογένεια του Αμπου Ντάμπι.

Το επενδυτικό σχέδιο της Scarlet Beach, η οποία εμφανίζεται ως φορέας ανάπτυξης του project, περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος, προϋπολογισμού 203 εκατ. ευρώ, στη θέση Πετροθάλασσα της Δημοτικής Ενότητας Ερμιόνης, του Δήμου Ερμιονίδας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Με βάση τον σχεδιασμό, το ξενοδοχείο, που θα αναπτυχθεί κατά τις πληροφορίες στη θέση του Ermioni Club, θα διαθέτει 100 δωμάτια και 15 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες προς πώληση ή/και εκμετάλλευση, με στόχο την προσέλκυση της ελίτ του τουρισμού.

Στο διοικητικό συμβούλιο της Scarlet Beach συμμετέχουν ο Ahmed Nasr Mohamed Abuzaid, ο οποίος κατέχει τη θέση του επικεφαλής νομικών υποθέσεων στο Royal Group, και η Sofia Abdellatif Lasky, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της International Holding Company, πρόεδρος της οποίας είναι ο σεΐχης Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ Ναϊάν (φωτό).

Το Royal Group, ένας όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων που έχει υπό την ομπρέλα του περισσότερες από 60 εταιρείες και κάνει κύκλο εργασιών περί τα 75 δισ. δολάρια, αποτελεί επί της ουσίας το όχημα του σεΐχη Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ Ναϊάν, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει βάλει την Ελλάδα στο επενδυτικό του στόχαστρο. Αντίστοιχα, η International Holding Company (IHC), με δραστηριότητες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, από την αλιεία μέχρι την υγειονομική περίθαλψη, διαθέτει πάνω από 400 θυγατρικές σε 5 ηπείρους.

Αυτό, πάντως, δεν είναι το πρώτο επενδυτικό «χτύπημα» της βασιλικής οικογένειας του Εμιράτου στην Ελλάδα. Ο βαθύπλουτος σεΐχης φέρεται να έχει αποκτήσει κατά το παρελθόν σε πλειστηριασμό ένα πενταώροφο γωνιακό ακίνητο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το οποίο, βάσει του επενδυτικού του πλάνου, θέλει να μετατρέψει σε πολυτελείς κατοικίες για τουρίστες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Το νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου με θέα στην Ακρόπολη, συνολικής επιφάνειας 2.900 τ.μ., ανήκε στον πρώην μεγαλοεπενδυτή Γιάννη Τζιβέλη.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η επενδυτική εταιρεία Alpha Dhabi Holding, θυγατρική της International Holding Company, ανακοίνωσε ότι απέκτησε μερίδιο στον όμιλο Nammos. Η εν λόγω συμφωνία προέκυψε ως αποτέλεσμα της κοινοπραξίας της με τη Monterock International, ένα επενδυτικό σχήμα με έμφαση στους τομείς της φιλοξενίας και των τροφίμων και ποτών (F&B).

Το project

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από την υλοποίηση του project της «Σκάρλετ Μπητς - Ξενοδοχειακαί και Τουριστικαί Επιχειρήσεις Μονοπρόσωπη Α.Ε.» στο Πόρτο Χέλι, που αφορά «στην κατασκευή και λειτουργία σύγχρονου και πολυτελούς συγκροτήματος μικτής τουριστικής εκμετάλλευσης», αναμένεται να δημιουργηθούν από την υλοποίησή του 214 νέες Ετήσιες Μονάδες Εργασίας.

Όπως αναφερόταν στον σχετικό φάκελο, η εταιρεία «επιθυμεί την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου στις διατάξεις του Ν.4864/2021 ως «Στρατηγική Επένδυση 1», αιτούμενη τη λήψη κινήτρων του άρθρου 7 (ΕΣΧΑΣΕ) και άρθρου 8 Φορολογικά κίνητρα.

«Η περιοχή επέμβασης βρίσκεται στην παραλία των Αγίων Αναργύρων, 2,7 χιλιόμετρα ανατολικά της Πετροθάλασσας, οκτώ χιλιόμετρα νότια της πόλης της Ερμιόνης και 9,5 χιλιόμετρα ανατολικά από το Πόρτο Χέλι. Η τοποθεσία έχει νοτιοανατολικό προσανατολισμό και θέα στη θάλασσα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στον φάκελο που κατέθεσε τον Ιούνιο του 2022 η εταιρεία στην Enterprise Greece, στον αρμόδιο εθνικό φορέα, υπό την εποπτεία του υπουργείου Εξωτερικών, που προσελκύει ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα και προωθεί τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό.

Το αγροτεμάχιο στο οποίο προβλέπεται να αναπτυχθεί το θέρετρο έχει έκταση 234.686,39 τετραγωνικά μέτρα. «Η περιοχή επέμβασης χωροθετείται σε εκτός σχεδίου περιοχή, η οποία υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, στον Δήμο Ερμιονίδας. Για την περιοχή του έργου ισχύει το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Πελοποννήσου (ΦΕΚ 1485 /Β/2003). Το προτεινόμενο έργο συνάδει με τις γενικές κατευθύνσεις του καθώς βρίσκεται σε Ζώνη με Δυνατότητα Τουριστικής Ανάπτυξης», αναφέρεται.

Με βάση τις λεπτομέρειες του project, το έργο βρίσκεται εκτός προστατευόμενων περιοχών (Natura 2000 ή Καταφύγιο Αγριας Ζωής, Εθνικό Πάρκο κ.λπ.) και εκτός δασικών ή αναδασωτέων εκτάσεων, διατηρητέων μνημείων της φύσης και αισθητικών δασών, κηρυγμένων διατηρητέων μνημείων, οριοθετημένων αρχαιολογικών ζωνών, εθνικών δρυμών και υγροτόπων διεθνούς σημασίας και στόχο των επενδυτών αποτελεί, όπως αναφέρεται, η κατασκευή και η λειτουργία ενός σύγχρονου και πολυτελούς συγκροτήματος μικτής τουριστικής εκμετάλλευσης στο Πόρτο Χέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v