Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aegean Airlines: Απογειώνεται το νέο εκπαιδευτικό κέντρο, επένδυση 36 εκατ. ευρώ

Σε τροχιά υλοποίησης τις επόμενες εβδομάδες το εκπαιδευτικό κέντρο της Aegean Airlines σε συνεργασία με την CAE. Θα περιλαμβάνει σε πλήρη ανάπτυξη επτά προσομοιωτές πλήρους πτήσης.

Aegean Airlines: Απογειώνεται το νέο εκπαιδευτικό κέντρο, επένδυση 36 εκατ. ευρώ

«Απογειώνεται» μέσα στο καλοκαίρι το νέο σύγχρονο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Αθήνα, καθώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Aegean θα ανακοινώσει τον κατασκευαστή του έργου.

Κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής αποστολής στη Μαδρίτη, όπου λειτουργεί το εκπαιδευτικό κέντρο της CAE, τoυ μεγαλύτερου παρόχου εκπαίδευσης πολιτικής αεροπορίας διεθνώς, με τον οποίο θα συνεργαστεί η Αegean και ο οποίος διαθέτει 16 εκπαιδευτικά κέντρα σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, επισημάνθηκε ότι η επένδυση της ελληνικής αεροπορικής εταιρείας θα περιλαμβάνει σε πλήρη ανάπτυξη επτά προσομοιωτές πλήρους πτήσης.

Συγκεκριμένα ο πρώτος προσομοιωτής θα φτάσει στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τότε ένα μέρος της νέας εγκατάστασης στην Αθήνα θα πρέπει να είναι έτοιμο και λειτουργικό. Στο πλαίσιο αυτό, οι εργασίες αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων της νέας τεχνικής βάσης έχουν ήδη ξεκινήσει, προκειμένου να υποδεχτούν τον τεχνολογικό εξοπλισμό (προσομοιωτές) και τις λοιπές υποδομές που απαιτούνται για τη δημιουργία του Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων της AEGEAN και της CAE.

Όπως αναφέρθηκε κατά την αποστολή στη Μαδρίτη, απαιτούνται δύο με τρεις μήνες ώστε οι προσομοιωτές που θα φτάσουν στη χώρα μας να τεθούν σε λειτουργία. Ετσι, έως το τέλος του χρόνου, το Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων αναμένεται να είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη λειτουργία του, ενώ σταδιακά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει καθώς θα προστίθενται και άλλοι προσομοιωτές.

Η δημιουργία του νέου εκπαιδευτικού κέντρου της Αegean και της CAE είναι ύψους 36 εκατ. ευρώ και αποτελεί μέρος της συνολικής επένδυσης της αεροπορικής εταιρείας των 140 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του πρώτου οικοσυστήματος για υπηρεσίες αερομεταφορών στην Ελλάδα. Στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης, το Εκπαιδευτικό Κέντρο θα διαθέτει τέσσερις προσομοιωτές πτήσης, συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320neo, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600, καθώς και εξοπλισμό εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας, ενώ προβλέπει την εγκατάσταση τριών επιπλέον προσομοιωτών. Στο εν λόγω κέντρο θα μπορούν να εκπαιδεύονται έως και 3.500 πιλότοι τον χρόνο (42.000 ώρες εκπαίδευσης) και πολλαπλάσιος αριθμός πληρωμάτων καμπίνας.

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Αegean Δημήτρης Γερογιάννης, ο σχεδιασμός για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού κέντρου στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» υπήρχε προ πανδημίας και όπως ανέφερε ήταν ένα προσωπικό όραμα του κ. Σίσκου. Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Σίσκος, διευθυντής Εκπαίδευσης της Αegean, ανέφερε ότι «το νέο κέντρο προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στην εταιρεία».

Αναφερόμενος στο αρχικό πλάνο είπε ότι η εταιρεία σκόπευε να προχωρήσει μόνη της στη δημιουργία του κέντρου, ωστόσο στη συνέχεια αποφασίστηκε να προχωρήσει σε joint venture με την CAE.

H CAE γενικότερα εξυπηρετεί πάνω από 200 αεροπορικές εταιρείες, ενώ αυτή την περίοδο εξυπηρετεί περισσότερες από 40 εταιρείες στο κέντρο στη Μαδρίτη. Ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος, επικεφαλής Οικονομικού Σχεδιασμού της Αegean, ανέφερε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει να αναλύουν τις λεπτομέρειες για την επένδυση. «Έχει ιδρυθεί η ελληνική εταιρεία που θα υλοποιήσει την επένδυση. Έχουμε επαφή με κατασκευαστικές εταιρείες. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα ανακοινωθεί ο General contractor. Η επένδυση είναι εντός του χρονοδιαγράμματος, με βάση τις αρχικές ανακοινώσεις που είχαν γίνει», είπε χαρακτηριστικά.

Στελέχη της CAE απαντώντας σε ερώτηση για την επέκταση της επένδυσης άφησαν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, τονίζοντας ότι πηγαίνουν πάντα ανάλογα με τη ζήτηση. Όσον αφορά την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών πέραν της Αegean, υπάρχει αρχικό ενδιαφέρον ωστόσο αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση και τη λειτουργία των πρώτων προσομοιωτών.

Με τη συγκεκριμένη επένδυση, η Αegean ενισχύει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα και τις τεχνικές δυνατότητές της, διευρύνοντας τις αναπτυξιακές της επιλογές και το γνωσιακό επίπεδο των ανθρώπων της, ενώ παράλληλα η Ελλάδα τοποθετείται σταδιακά στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη ως εκκολαπτήριο στελεχών για την εταιρεία και τη χώρα, εκπαιδεύοντας του πιλότους και τους μηχανικούς του μέλλοντος.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η Αegean ανακοίνωσε την επένδυση ύψους 140 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου Κέντρου Υπηρεσιών Συντήρησης Πτητικών Μέσων και του πρώτου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα, σε ένα από τα πρώτα «πράσινα» Hangar της Ευρώπης. Η επένδυση στην ωρίμανσή της αναμένεται να δημιουργήσει έως 500 νέες άμεσες και συνολικά περισσότερες από 1.100 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης σε διάστημα πέντε έως επτά ετών.

Στην ίδια κατεύθυνση, τον περασμένο Μάρτιο, τρεις μόλις μήνες μετά την ανακοίνωση της επένδυσης ύψους 140 εκατ. ευρώ, η AEGEAN προχώρησε στο επόμενο στάδιο ανακοινώνοντας τη συνεργασία υπό τη μορφή κοινοπραξίας με την CAE για τη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι για τη λειτουργία του, το Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων της Αegean και της CAE θα καταναλώνει «πράσινη» ενέργεια, η οποία θα παράγεται από την εγκατάσταση 35.000 m2 φωτοβολταϊκών πάνελ συνολικής ισχύος 3 MW ή 4,4 GWh ετησίως, που θα είναι τοποθετημένα στη νέα τεχνική βάση της AEGEAN.

Ποια είναι η CAE

H καναδική CAE είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, αναπτύσσοντας εκπαίδευση προσομοίωσης και λύσεις υποστήριξης κρίσιμων λειτουργιών σε τρείς βασικούς τομείς την πολιτική αεροπορία, την άμυνα και ασφάλεια και τον κλάδο της υγείας. Η εταιρεία, με έσοδα 3,4 δισ. δολαρίων το 2022, εκ των οποίων το 1,6 δισ. δολάρια αντιστοιχεί στο κομμάτι της πολιτικής αεροπορίας, αναπτύσσεται διεθνώς, διαθέτοντας περισσότερους από 13.000 υπαλλήλους με περισσότερα από 200 σημεία εκπαίδευσης, σε πάνω από 40 χώρες. Η CAE αντιπροσωπεύει 75 χρόνια καινοτομιών στον κλάδο -τους προσομοιωτές πτήσης, αποστολής και ιατρικής πιστότητας και τα εξατομικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v