Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη-ρεκόρ για τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς των Γερουλάνου-Profand

Το deal με την Grupo Profand, οι πληθωριστικές πιέσεις και πώς η εταιρεία, που διοικείται από τη Λάρα Φατιμά Μπαράζι Γερουλάνου, κατάφερε να βελτιώσει τα οικονομικά της μεγέθη παρά τη μείωση των πωλούμενων ποσοτήτων.

Κέρδη-ρεκόρ για τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς των Γερουλάνου-Profand

Μπορεί πέρυσι να πούλησε 895.433 κιλά λιγότερα ψάρια σε σχέση με το 2021, κι όμως η Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς, το 68,5% της οποίας ελέγχεται από τον περασμένο Μάρτιο από την Grupo Profand, κατάφερε να πετύχει ρεκόρ πωλήσεων και κερδών παρά τις πληθωριστικές πιέσεις που αύξησαν το κόστος της κατά 30%.

Παρά λοιπόν τη μείωση κατά 11,98% των πωλούμενων ποσοτήτων -που μεταφράζεται σε 6.634.965 κιλά ψάρια έναντι 7.530.398 κιλών το 2021-, οι πωλήσεις της Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται η Λάρα Φατιμά Μπαράζι Γερουλάνου, ξεπέρασαν πέρυσι τα 52,7 εκατ. ευρώ (+6,96% σε σχέση με το 2021). Την ίδια περίοδο, τα μεικτά κέρδη ανήλθαν σε 12,186 εκατ. ευρώ (+14,17% σε σχέση με το 2021), το μεικτό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε σε 23,12% από 21,66%, τα EBITDA παρουσίασαν αύξηση 45,03% στα 5,391 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν τα 2,722 εκατ. ευρώ από 1,67 εκατ. ευρώ το 2021.

Η ανοδική τάση συνεχίστηκε και το πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς, όπου καταγράφηκαν αυξημένες πωλήσεις σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 σε τσιπούρα και λαβράκι και αυξημένες τιμές πώλησης κυρίως στο λαβράκι. Επίσης, όπως σημειώνει η διοίκηση στις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2022, εφέτος υπάρχει τάση σταθεροποίησης ή και μείωσης σε κάποιες κατηγορίες πρώτων υλών (τροφές, υλικά συσκευασίας).

Στον σχεδιασμό της φετινής χρονιάς είναι η συνέχιση των επενδύσεων στην υδατοκαλλιέργεια Φθιώτιδας σε χερσαίες υποδομές, εγκαταστάσεις παραγωγής και σκάφη συγκομιδής και μεταφοράς. Η πρόσθετη παραγωγική ικανότητα στη Φθιώτιδα, κυρίως σε μικρά μεγέθη ψαριών, εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στην εταιρεία να επεκτείνει την παρουσία της στην Ευρώπη, στην αγορά των ΗΠΑ και στο λιανικό εμπόριο. Επίσης, βασικό μέλημα παραμένει η μείωση του κόστους στη συντήρηση, στη συσκευασία, στις μεταφορές και -από πλευράς παραγωγής- ιδιαίτερα στην πιο στοχευμένη και αποδοτική κατανάλωση ζωοτροφών.

Παράλληλα, η εταιρεία συνεχίζει να υλοποιεί τα αναπτυξιακά της σχέδια που ξεκίνησαν με την εξαγορά της παραγωγικής μονάδας στον Κορινθιακό κόλπο, εκτιμώντας ότι η θετική πορεία των τελευταίων ετών θα συνεχιστεί. Οι βασικοί στόχοι για τη φετινή χρονιά είναι η ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί, η επέκταση του συσκευαστηρίου στη Φθιώτιδα, ο ανασχεδιασμός του δανεισμού λόγω αύξησης των επιτοκίων και η συμφωνία με εταιρεία για κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε γόνο.

Σε ό,τι αφορά τις συνέργειες με τον βασικό της μέτοχο, τον όμιλο Grupo Profand S.L.U που δραστηριοποιείται στην αγορά αλιείας, συσκευασίας και διανομής φρέσκων και κατεψυγμένων ιχθύων, με ισχυρή παρουσία σε αγορές της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, η διοίκηση της Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς εκτιμά ότι η στρατηγική συμμαχία θα επιτρέψει στην εταιρεία να επεκτείνει μεταξύ άλλων την προσφορά των προϊόντων της, να εξυπηρετήσει καλύτερα τους πελάτες της στις ΗΠΑ και να αυξήσει την εμβέλειά της στην αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v