Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Επεσαν οι υπογραφές για το έργο-μαμούθ Ultrafast Broadband ύψους €870 εκατ.

Σήμερα το πρωί υπεγράφη η σύμβαση για τη δημιουργία εξελιγμένων δικτυακών υποδομών στην επαρχία. Πρόκειται για το έργο Ultrafast Broadband, ένα από τα μεγαλύτερα τηλεπικοινωνία έργα, που θα υλοποιηθεί με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

ΟΤΕ: Επεσαν οι υπογραφές για το έργο-μαμούθ Ultrafast Broadband ύψους €870 εκατ.

Σε τροχιά υλοποίησης μπήκε ένα από τα μεγαλύτερα έργα σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Πρόκειται για το έργο Ultrafast Broadband (UFBB), όπου ο ΟΤΕ προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης των τριών τμημάτων του UFBB, έπειτα από την ολοκλήρωση του ελέγχου της από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το έργο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τηλεπικοινωνιακά έργα Σύμπραξης Δημόσιου & Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) της χώρας. Στόχος του είναι η δημιουργία περίπου 750.000 τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gbps.

Το συνολικό έργο έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν ο OΤΕ (3 lots) και η κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή-Grid Telecom (4 lots). Ωστόσο για τη δεύτερη κοινοπραξία οι υπογραφές φαίνεται ότι θα πάρουν ακόμα λίγο χρόνο, καθώς η αντίστοιχη διαδικασία για τα τέσσερα τμήματα του έργου για τα οποία ανάδοχος είναι η κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή-Grid Telecom καθυστερεί.

Το UFBB αφορά την υλοποίηση ευρυζωνικών δικτύων (οπτική ίνα μέχρι τα σπίτια) σε περιοχές της χώρας χωρίς εμπορικό ενδιαφέρον και αποτελεί κομμάτι του σχεδιασμού του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την κάλυψη του συνόλου των νοικοκυριών και επιχειρήσεων με υπερυψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο Ιnternet.

Το έργο θα υλοποιηθεί κυρίως σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές που δεν έχουν συμπεριληφθεί στα σχέδια των ιδιωτικών επενδύσεων ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι στο πλαίσιο του έργου θα καλυφθούν, μεταξύ άλλων, και 2.950 απομακρυσμένοι οικισμοί.

Πρόκειται για έργο ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, με τη διαδικασία ανάθεσής του να έχει καθυστερήσει σημαντικά, καθώς θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ξεκίνησε το 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο OΤΕ υπέγραψε για την υλοποίηση του έργου στις γεωγραφικές ζώνες (lots) 1, 3 και 7 που αφορούν: Το lot 1, 124.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ζακύνθου, Ηλείας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας). Το 3, 122.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 13 Περιφερειακές Ενότητες (Εύβοιας, Σύρου, Άνδρου, Θήρας, Κέας - Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου Τήνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων) και το 7, 101.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 14 Περιφερειακές Ενότητες (Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Κ.Τ. Αθηνών, Β.Τ. Αθηνών, Δ.Τ. Αθηνών, Ν.Τ. Αθηνών, Αν. Αττικής, Δ. Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Λασιθίου).

Για το UFBB προβλέπεται χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, ύψους 249 εκατ. ευρώ.

Το εν λόγω ΣΔΙΤ θα έχει διάρκεια 26 έτη και μέσω των υποδομών που θα υλοποιηθούν συνολικά εκτιμάται ότι περίπου 837.500 νοικοκυριά και επιχειρήσεις (18% του συνόλου της χώρας) θα αποκτήσουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με ταχύτητα 1 Gbps.

Τη Σύμβαση Σύμπραξης υπέγραψαν το πρωί της Δευτέρας αφενός ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Σωκράτης Κάτσικας και αφετέρου ο Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού και Παρόχων Ομίλου ΟΤΕ Γιάννης Κωνσταντινίδης  και ο Διευθυντής Ultrafast ΟΤΕ Γιάννης Βασιλόπουλος.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Σωκράτης Κάτσικας δήλωσε: «Η υπογραφή για το έργο Ultra – Fast Broadband σημαίνει πολύ περισσότερα από ένα τεχνικό βήμα απλώς στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό έργο στη χώρα και η σημερινή υπογραφή έρχεται να τονίσει ότι η ψηφιακή πολιτική μπορεί να είναι φιλική, αναπτυξιακή, να τονώνει την περιφέρεια και να συντελεί στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Από πλευράς της Ελληνικής Πολιτείας, υπογράφω ως Υπηρεσιακός Υπουργός, κάτι που σηματοδοτεί ότι το κράτος έχει συνέχεια και μπορεί να εργάζεται αδιαλείπτως για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v