Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλασίασε το «ανεκτέλεστο» σε έξι μήνες η Q&R

H εισηγμένη λανσάρει τη λύση Energy 4 All που απευθύνεται σε ενεργειακές εταιρείες, ενώ επενδύει σε ένα νέο προϊόν cloud που θα αφορά το retail και θα απευθύνεται στη διεθνή αγορά.

Διπλασίασε το «ανεκτέλεστο» σε έξι μήνες η Q&R

Σε ύψος που κυμαίνεται ή και υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ υπολογίζεται σήμερα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συβάσεων της Q&R (συμπεριλαμβανομένων και των επαναλαμβανόμενων συμβολαίων υπηρεσιών συντήρησης), ποσό που είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο του τέλους της προηγούμενης χρονιάς (μεταξύ άλλων υπεγράφησαν προγραμματικές συμφωνίες για τα έργα του Κτηματολογίου και της Διαλειτουργικότητας, σε συνεργασία με την Vodafone).

Αυτό ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Παναγιώτης Πασχαλάκης στα πλαίσια της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, συμπληρώνοντας πως η οικονομική πορεία του πρώτου εξαμήνου δεν αναμένεται έντονα διαφοροποιημένη σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (λόγω μιας κάποιας καθυστέρησης που παρατηρήθηκε στο μέτωπο της προώθησης των έργων εξ’ αιτίας της διεξαγωγής των εκλογών) ωστόσο καλύτερα προβλέπεται να κινηθούν τα πράγματα κατά το δεύτερο εξάμηνο και κατά τα επόμενα έτη.

Πάντως, το τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων είναι πολλαπλάσιο από τον περυσινό κύκλο εργασιών της εταιρείας (6,455 εκατ. ευρώ), με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης να πρέπει να παραδοθούν και τιμολογηθούν έως και το τέλος του 2025. Επιπρόσθετα, αυτή την περίοδο η εισηγμένη διεκδικεί επιπλέον έργα της τάξεως των πέντε με δέκα εκατ. ευρώ.

Πέραν του τομέα των δημοσίων συμβάσεων (κονδύλια Ταμείου Ανάπτυξης και νέου ΕΣΠΑ) τα οποία αποτελούν το βασικό μοχλό ανάπτυξης πάνω στον οποίον θα βασιστεί τα επόμενα χρόνια η Q&R, η εισηγμένη εταιρεία εντείνει τις προσπάθειές της και για περαιτέρω διείσδυση στις εργασίες του ιδιωτικού τομέα, έχοντας ήδη παρουσία -μεταξύ άλλων- στους κλάδους των λιμανιών και της ενέργειας.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, η εισηγμένη λανσάρει τη λύση Energy 4 All (προϊόν cloud που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και βοηθά τις ενεργειακές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών να υπολογίσουν την αναμενόμενη παραγωγή της επόμενης ημέρας), ενώ αυτή την περίοδο επενδύει σε ένα νέο προϊόν cloud που θα αφορά το retail και θα απευθύνεται στη διεθνή αγορά.

Πέραν αυτών, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η διοίκηση της Q&R μεταξύ άλλων σημείωσε:

  • Η εταιρεία υλοποιεί ήδη το πρώτο έργο τεχνητής νοημοσύνης για το δημόσιο τομέα (Υπουργείο Εξωτερικών), πρόγραμμα ανάλογο με εκείνα που προσφέρονται και σε ιδιωτικές εταιρείες όπως η Attica Bank και η Ευρωπαϊκή Πίστη.
  • •Υπάρχει βούληση ανάπτυξης των εργασιών στο εξωτερικό, ωστόσο η μέχρι τώρα παρουσία είναι περιορισμένη. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ομίλου Μάνος Ξιώνης, η Q&R έχει ολοκληρώσει με επιτυχία και παραδώσει έργο στη Ρουμανία στον τραπεζικό κλάδο.
  • Υπάρχει μεν ζήτημα εξεύρεσης στελεχών στον κλάδο, αλλά το πρόβλημα δεν είναι ανυπέρβλητο και μέχρι τώρα η εταιρεία τα καταφέρνει.
  • Προτεραιότητα αυτή την περίοδο είναι η ανάπτυξη της εταιρείας (ανάληψη νέων έργων, έρευνα και ανάπτυξη, υλοποίηση των συμβάσεων) και όχι η διανομή μερίσματος.

Το 2022 η Q&R αύξησε τον κύκλο εργασιών της από τα 2,948 στα 6,455 εκατ. ευρώ, το EBITDA από τα 233 χιλ. στο 1,02 εκατ. ευρώ, ενώ το καθαρό της αποτέλεσμα επανήλθε σε θετικό επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v