Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σιάμισιης: Νέες εξαγορές ΑΠΕ, mega project στη Θεσσαλονίκη

Καλύτερα τα περιθώρια διύλισης στο υπόλοιπο του έτους, ωστόσο δεν αναμένεται επανάληψη του 2022, τόνισε ο CEO της Helleniq Energy. Ανοιχτό το σενάριο διανομής προμερίσματος. Τέλη του 2024 οι αποφάσεις για γεωτρήσεις.

Σιάμισιης: Νέες εξαγορές ΑΠΕ, mega project στη Θεσσαλονίκη

Νέες εξαγορές ΑΠΕ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για έτοιμα έργα πολύ μεγαλύτερης ισχύος από αυτά της Κύπρου έχει στα σκαριά η Helleniq Energy.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία μελετά ένα mega project στη Θεσσαλονίκη, το οποίο σχεδιάζει να περιλαμβάνει φωτοβολταϊκό πάρκο, σταθμό αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες και ενδεχομένως και παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Για το σχέδιο αυτό, η διοίκηση της Helleniq Energy θα είναι σε θέση να ανακοινώσει πιο συγκεκριμένα πράγματα στα τέλη του έτους.

Στη σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Helleniq Energy, ο Διευθύνων Σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης (φωτ.) δεν απέκλεισε τη διανομή κατά το τρίτο τρίμηνο προμερίσματος για τα κέρδη του 2023, με την προϋπόθεση ότι το οικονομικό έτος θα εξελιχθεί ικανοποιητικά.

Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι η κερδοφορία του 2022 δεν αναμένεται να επαναληφθεί το 2023-2024. Πρόβλεψε ωστόσο ότι στο τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο αναμένονται καλύτερα περιθώρια διύλισης συγκριτικά με αυτά του δεύτερου τριμήνου.

Ο κος Σιάμισιης είπε ακόμη ότι για το οικονομικό έτος 2022 η καταβολή φόρων της εταιρείας υπολογίζεται συνολικά σε μισό δισ. ευρώ, από τα οποία τα €300 εκατ. θα αφορούν στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που αποφάσισε η Κομισιόν και τα υπόλοιπα θα είναι τακτική φορολογία.

Η εταιρεία σχεδιάζει στον επόμενο 1,5 χρόνο να αυξήσει τις εξαγωγές της και σε νέες αγορές εκτός από τις παραδοσιακές της, όπως η Άπω Ανατολή και η Αφρική.

Εξάλλου στον τομέα των υδρογονανθράκων, η Helleniq Energy βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων που έχει συγκεντρώσει από τα θαλάσσια μπλοκ στα οποία συμμετέχει. Στα τέλη του 2024, ανέφερε ο κος Σιάμισιης, θα ληφθούν αποφάσεις είτε για να προχωρήσει σε ερευνητικές γεωτρήσεις είτε για να αποχωρήσει από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, εφόσον τα σεισμικά δεν παρέχουν προοπτικές αξιοποίησης των περιοχών αυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v