Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνηση σε «διπλό ταμπλό» για το Ιατρικό Αθηνών

Ανοιχτή σε εξαγορές υπό προϋποθέσεις η εισηγμένη, που επενδύει και στην οργανική της ανάπτυξη. Η ανοδική πορεία του 2022 και οι φετινές εκτιμήσεις. Τα σχέδια επέκτασης.

Κίνηση σε «διπλό ταμπλό» για το Ιατρικό Αθηνών

«Ενδιαφερόμαστε για εξαγορές άλλων εταιρειών, αρκεί αυτές να γίνουν σε λογικές αποτιμήσεις. Διαθέτουμε ήδη ένα πολύ ισχυρό brand name -αυτό του Ιατρικού Κέντρου- και δεν έχουμε ανάγκη να πληρώσουμε για να αποκτήσουμε κάτι τέτοιο. Από την άλλη πλευρά, ήδη επενδύουμε προκειμένου να αυξήσουμε τη δυναμικότητα των κλινών μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα διαθέτουμε προς αξιοποίηση και μια μεγάλη έκταση της τάξεως των εκατό στρεμμάτων στην Παιανία. Αν χρειαστεί σε βάθος χρόνου -γιατί εμείς είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές- θα τη χρησιμοποιήσουμε για να αναπτυχθούμε περαιτέρω».

Αυτά δήλωσαν στο Euro2day.gr κύκλοι προσκείμενοι στην εισηγμένη εταιρεία, συμπληρώνοντας ότι «η επέκταση του Διαβαλκανικού στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχές φθινόπωρο και στο νέο κτίριο αφενός θα δημιουργηθεί νέο ογκολογικό κέντρο, αφετέρου θα μεταφερθούν γραφεία και κέντρα εκπαίδευσης, προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα κλινών στο υπάρχον κτίριο. Ανάλογο θα είναι το σχέδιο επέκτασης και στην Αθήνα, όπου θα γίνει χρήση όμορου ακινήτου».

Ανοδική πορεία

Το 2022 το Ιατρικό Αθηνών αύξησε τον κύκλο εργασιών του από τα 226 στα 233,4 εκατ. ευρώ, πλην όμως λόγω του σαφώς μεγαλύτερου ενεργειακού κόστους, είδε το EBITDA να μειώνεται από τα 35,6 στα 32,1 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από τα 15,05 στα 6,84 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της εταιρείας θα προτείνει στην επικείμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,03 ευρώ ανά μετοχή.

Συνολικά, οι γενικότερες προσδοκίες για φέτος είναι ανοδικές, λόγω κυρίως της ισχυρότερης ζήτησης που παρουσιάζει η αγορά της ιδιωτικής υγείας, αλλά και του γεγονότος ότι παρατηρείται μια τάση σχετικής σταθεροποίησης στο μέτωπο των εξόδων. Από την άλλη πλευρά, όλα δείχνουν πως θα υπάρξει μια επιβάρυνση στο μέτωπο των χρηματοοικονομικών δαπανών λόγω των αυξημένων επιτοκίων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της αγοράς, η αυξημένη ζήτηση (κυρίως σε αριθμό ασθενών, καθώς οι ανατιμήσεις στον κλάδο ήταν σαφώς περιορισμένες) κατά τη μεταπανδημική περίοδο στην ιδιωτική υγεία είναι αποτέλεσμα παραγόντων, όπως:

  • Τα όποια μη επείγοντα περιστατικά, η αντιμετώπιση των οποίων είχε αναβληθεί λόγω της πανδημίας.
  • Η εικόνα που έδειξαν τα κρατικά νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έστρεψε ένα τμήμα των πολιτών στις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το κόστος τους δεν ήταν τόσο υψηλό όσο αρχικά νόμιζαν.
  • Τα περισσότερα ομαδικά ασφαλιστικά προγράμματα που συνάπτουν οι επιχειρήσεις και προσφέρουν στους εργαζόμενούς τους, σε μια προσπάθεια να δώσουν κίνητρα στο προσωπικό τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v