Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βιοκαρπέτ: Επενδύσεις σε ΑΠΕ και παραγωγή

Σταθερό τζίρο αλλά χαμηλότερα κέρδη σε σχέση με πέρυσι εμφανίζει το πρώτο εξάμηνο η εισηγμένη. Οι επενδύσεις, τα σχέδια και η επιστροφή κεφαλαίου.

Βιοκαρπέτ: Επενδύσεις σε ΑΠΕ και παραγωγή

Το 2023 αναμένεται να εξελιχθεί σε μια καλή χρονιά για τη Βιοκαρπέτ, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται να διατηρηθεί η τόσο υψηλή κερδοφορία που σημείωσε πέρυσι ο εισηγμένος όμιλος.

Κατά το πρώτο μισό του έτους, ο όγκος των πωλήσεων δεν διαφοροποιείται σημαντικά από τον αντίστοιχο περυσινό, πλην όμως η κερδοφορία είναι πολύ μικρότερη, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2022 είχε χαρακτηριστεί από ασυνήθιστα υψηλές τιμές τόσο στο μέταλλο (Exalco), όσο και στα περιθώρια.

Η εγχώρια ζήτηση παραμένει ισχυρή, ενώ προβληματισμός υπάρχει για την εικόνα που δείχνουν οι αγορές της κεντρικής Ευρώπης λόγω του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος.

Σε ότι αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα συνεχίζονται τόσο οι επεκτάσεις στο μέτωπο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (στόχος να καλύπτεται η κατανάλωση ενέργειας του ομίλου από ΑΠΕ, με την προσθήκη νέων φωτοβολταϊκών πάρκων), όσο και η μεταφορά-επέκταση της παραγωγικής μονάδας στο Κουλούρι Λάρισας, με επιδίωξη τόσο την αύξηση της παραγωγικότητας, όσο και τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των σημερινών παραγωγικών εγκαταστάσεων της Exalco.

Τέλος, η εταιρεία ανέλαβε την αντιπροσώπευση κινεζικής εταιρείας πάνελ για φωτοβολταϊκά πάρκα.

Στα πλαίσια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετοχών, ψηφίστηκαν μεταξύ άλλων:

  • Η επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,015 ευρώ ανά μετοχή. Πρόκειται για την πρώτη χρηματική διανομή μετρητών προς τους μετόχους μετά από πάρα πολλά χρόνια (από τη δεκαετία 2000-2010).
  • Η δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών.

Το 2022 ο όμιλος Βιοκαρπέτ είχε αυξήσει τις πωλήσεις του από τα 187,29 στα 231,2 εκατ. ευρώ και τα καθαρά του κέρδη από τα 4,2 στα 8,99 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περισσότερα (τα 7,04 εκατ.) τα είχε εμφανίσει κατά το πρώτο μισό της χρήσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v