Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Costa Navarino: Εφτασαν το 1,2 δισ. οι επενδύσεις σε οικιστικά project

ΤΕΜΕΣ και άλλοι επενδυτές έχουν ήδη προχωρήσει μεγάλα έργα στη Μεσσηνία, ενώ αναμένεται και συνέχεια. Το αποτύπωμα στην περιοχή και τα εγκαίνια που ενισχύουν το προφίλ του Costa Navarino.

Costa Navarino: Εφτασαν το 1,2 δισ. οι επενδύσεις σε οικιστικά project

Σε 1,25 δισ. ευρώ ανέρχονται οι συνολικές επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Costa Navarino, με τη διετία 2022-2023 να χαρακτηρίζεται ορόσημο για την Τ.Ε.ΜΕΣ. Α.Ε., τον φορέα ανάπτυξης του project,αφού διπλασίασε τις τουριστικές υποδομές της, ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιό της με δύο νέα ξενοδοχεία, δύο ακόμη γήπεδα γκολφ και μία υπαίθρια αγορά.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι άμεσες επενδύσεις τις οποίες έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα η Τ.Ε.ΜΕΣ. Α.Ε., πρόεδρος της οποίας είναι ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ανέρχονται σε 850 εκατ. ευρώ, ενώ στα 400 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι διαμορφώνονται οι επενδύσεις τρίτων μέσω real estate εντός της CostaNavarino.

Η συμβολή της συγκεκριμένης επένδυσης στην τοπική κοινωνία εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στο 11% του ΑΕΠ της Μεσσηνίας από το 2006 έως και σήμερα, ενώ η συνολική συνεισφορά προς την κεντρική και τοπική αυτοδιοίκηση για το διάστημα 2006-2019 αποτιμάται σε 221 εκατ. ευρώ. Με βάση τις εκτιμήσεις, δε, με την ολοκλήρωση ανάπτυξης και των πέντε υπό ανάπτυξη περιοχών στην CostaNavarino, το σύνολο των άμεσων επενδύσεων αναμένεται να ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ.

Ως προς τις υποδομές φιλοξενίας και τις προσφερόμενες υπηρεσίες, η CostaNavarino έχει φέτος στη φαρέτρα της σημαντικές αφίξεις και νέες προτάσεις που θα ενισχύσουν έτι περαιτέρω το προφίλ της ως προορισμού παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.

Τον Αύγουστο θα κάνει το ντεμπούτο του στη Μεσσηνία, και συγκεκριμένα στην περιοχή Navarino Bay, το MandarinOriental, Costa Navarino, το παραθαλάσσιο υπερπολυτελές resort,δυναμικότητας 99 δωματίων, μεταξύ των οποίων 48 υπόσκαφων βιλών με ιδιωτική πισίνα.

Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του ξενοδοχείου, που θα διαθέτει πέντε εστιατόρια και μπαρ, έχουν επιμεληθεί το Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη και το K-Studio, σύμφωνα με τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης της Costa Navarino. Το ξενοδοχείο, που είναι το πρώτο MandarinOrientalστην Ελλάδα, θα διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις spa και γυμναστηρίου έκτασης 1.500 τ.μ., ενώ χαρακτηριστικό στοιχείο του spa θα αποτελεί η πισίνα 25μ. που εκτείνεται σε ανοικτό και κλειστό χώρο.

Σημειώνεται ότι οι signature θεραπείες ευεξίας του Mandarin Oriental θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο spa, σε ειδικά διαμορφωμένους εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους. Στη συγκεκριμένη περιοχή, το Navarino Bay, λειτουργείεπίσης ένα από τα 4 συνολικά γήπεδα γκολφ της CostaNavarino, το 18 οπών The Bay Course.

Πέρυσι το καλοκαίρι ξεκίνησε τη λειτουργία του στην περιοχή Navarino Waterfront, το νέο WCosta Navarino, το πρώτο ξενοδοχείο των W Hotels στην Ελλάδα, σε μία παραθαλάσσια έκταση 130 στρεμμάτων. Το ξενοδοχείο διαθέτει 246 μοντέρνα δωμάτια, σουίτες και βίλες, πολλές από τις οποίες με ιδιωτικές πισίνες.

Πρεμιέρα θα κάνει την 1η Ιουλίου, δίπλα στο WCosta Navarino, και η Navarino Agora, μια ανοικτή αγορά με επιλεγμένα καταστήματα, street food και υπαίθριο σινεμά. Αυτή η νέα προσθήκη στην Costa Navarino έρχεται για να επαναπροσδιορίσει την εμπειρία του επισκέπτη, προσφέροντας μια πληθώρα νέων εμπειριών.

Σε κοντινή απόσταση από την περιοχή NavarinoBay βρίσκεται το Navarino Hills, όπου πέρυσι τα δύο νέα γήπεδα γκολφ 18 οπών -σε συνολική έκταση 1.250 στρεμμάτων- υποδέχθηκαν τους πρώτους λάτρεις του ευγενούς αθλήματος, ενισχύοντας τη θέση της Costa Navarino ως ενός από τους νεότερους προορισμούς γκολφ στην Ευρώπη.

Η επόμενη φάση επενδύσεων αφορά το Navarino Blue, στην περιοχή του Ριζόμυλου, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Διεθνές Αεροδρόμιο Καλαμάτας, και το NavarinoHills. Ως προς το Navarino Blue, η περιοχή είναι ήδη οριοθετημένη ως τμήμα της ΠΟΤΑ (Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης) Μεσσηνίας και στόχος είναι να αναπτυχθούν θεματικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα που θα προσφέρουν πληθώρα αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων υψηλής ποιότητας. Παράλληλα, στο Navarino Hillsθα αναπτυχθεί ένα χαμηλής δόμησης και ανάπτυξης προορισμός, ο οποίος θα εστιάζει στο περιβάλλον και στα αθλήματα.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι σήμερα, έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 1.850 θέσεις εργασίας την υψηλή περίοδο, με το συνολικό οικονομικό αποτύπωμα του projectνα αποτιμάται για την περίοδο από το 2006 έως το 2019 σε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Η CostaNavarino αποτελείται από 5 ξεχωριστές περιοχές (το Navarino Dunes, όπου βρίσκονται τα ξενοδοχεία The Romanos, a Luxury Collection Resortκαι TheWestin Resort, το Navarino Bay, το Navarino Waterfront, το Navarino Hills και το Navarino Blue), που αλληλοσυμπληρώνονται, προσφέρουν διαφοροποιημένο προϊόν και απευθύνονται σε διαφορετικά κοινά. Οι περιοχές διαθέτουν ξενοδοχεία 5 αστέρων, ιδιωτικές κατοικίες, 4 signature γήπεδα γκολφ και προσφέρουν πλήθος δραστηριοτήτων.

Νέο συγκρότημα κατοικιών

Η υψηλή ζήτηση και η άμεση απορρόφηση της τελευταίας «σειράς» 40 περίπου παραθεριστικών κατοικιών στην έκταση που ευρύτερα ορίζει το Costa Navarino, οδήγησε τη διοίκηση της ΤΕΜΕΣ -και ειδικότερα τον τομέα real estate- να προχωρήσει σε ένα νέο project με στόχο τη δημιουργία μιας νέα συστάδας κατοικιών, την οποία ετοιμάζεται να εμπορευματοποιήσει.

Συνεργαζόμενη με δύο αρχιτεκτονικά γραφεία (Κοκκίνου-Κούρκουλας και Ζουμπουλάκης) η ΤΕΜΕΣ ετοιμάζεται να λανσάρει 32 βίλες (2-4 υπνοδωματίων), οι οποίες αποτελούν το πέμπτο οικιστικό project της στην περιοχή, και διαθέτει τα χαρακτηριστικά του turn-key για τους υποψήφιους αγοραστές. Η προπώληση αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα ενώ ο χρόνος ολοκλήρωσης του project τοποθετείται το 2026.

Έως σήμερα ο όμιλος της ΤΕΜΕΣ και ειδικότερα ο βραχίονας του real estate έχει δημιουργήσει υποδομές εξυπηρέτησης αλλά και οικιστικά projects που ξεπερνούν τις 100 κατοικίες. Η πρώτη φάση αφορούσε πώληση οικοπέδων και ανάληψη της ευθύνης κατασκευής από τον αγοραστή σε προνομιούχα οικόπεδα (με τιμές πώλησης από 3,75 εκατ.ευρώ και πάνω). Ακολούθησαν διάφορα projects, όπου η ΤΕΜΕΣ δοκιμάστηκε επιτυχώς ως developer με branded διαμερίσματα αλλά και κατοικίες «με το κλειδί στο χέρι». Οι τιμές πώλησης για τις κατοικίες ξεκίνησαν από 1,4 εκατ.ευρώ ενώ για τα διαμερίσματα από 770 χιλ.ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, η ζήτηση για παραθεριστική κατοικία στη χώρα παραμένει υψηλή και άκρως «ανταγωνιστική» σε επίπεδο τιμολόγησης έναντι των ομοειδών αγορών, γεγονός που δημιουργεί περιθώριο «ασφάλειας», όσον αφορά τον «κακό κύκλο» της αγοράς. Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις της ΤΕΜΕΣ, ιδιώτες και επενδυτές στον υποτομέα της παραθεριστικής κατοικίας που λανσάρει δεν έχουν περάσει στη «δευτερογενή αγορά», δηλαδή στην αποεπένδυση για την καταγραφή υπεραξιών σε μια αναπτυσσόμενη αγορά, όπως η ελληνική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v