Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελινόιλ: Ισχυρά αλλά μειωμένα τα φετινά κέρδη

Μέτρια η επίδοση πρώτου εξαμήνου, βελτίωση αναμένεται το δεύτερο. Οι επενδύσεις και το σχέδιο μετάβασης. Το παρασκήνιο για «μη μέρισμα» και η ενδοοικογενειακή κόντρα Καρνέση που μεταφέρθηκε στη γενική συνέλευση της εταιρείας.

Ελινόιλ: Ισχυρά αλλά μειωμένα τα φετινά κέρδη

Ισχυρό κερδοφόρο αποτέλεσμα αναμένει φέτος η Ελινόιλ, το οποίο ωστόσο θα είναι κατώτερο από την εξαιρετική περυσινή επίδοση. Αυτό υποστήριξε ο CEO της εισηγμένης εταιρείας Γιάννης Αληγιζάκης, σημειώνοντας ότι η περυσινή χρονιά επηρεάστηκε θετικά από τα ακραία υψηλά περιθώρια κέρδους των εξαγωγών, από τα αποτελέσματα αποθεμάτων, από τις θετικές συναλλαγματικές διαφορές, αλλά και από την υπεραξία πώλησης της συμμετοχής στην εταιρεία Verd (στη Motor Oil). Φέτος επίσης, η εταιρεία θα επηρεαστεί και από τη διεθνή αύξηση των επιτοκίων.

Ειδικότερα, το πρώτο φετινό εξάμηνο κινήθηκε μετριότατα στην εσωτερική αγορά, με το μεγαλύτερο τμήμα των κερδών να προέρχεται από τις επιδόσεις των εξαγωγών κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2023. Έκτοτε, τα περιθώρια κέρδους στις εξαγωγές έχουν αποκλιμακωθεί (έχει συμβάλει και η επιβολή κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία), εξέλιξη που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και στο υπόλοιπο της χρονιάς.

Αντίθετα, στο β’ εξάμηνο αναμένεται καλύτερη πορεία στην εγχώρια αγορά, λόγω μιας ευρείας σειράς παραγόντων όπως ο αυξημένος τουρισμός, ο μειωμένος πληθωρισμός, το οικονομικό κλίμα μετά την εκλογή ισχυρής κυβέρνησης, τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, κ.λπ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, τα φετινά κέρδη από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό θα κυμανθούν γύρω στο 60% των συνολικών, έναντι 76% πέρυσι.

Επενδύσεις-σχέδιο μετάβασης

Για φέτος η Ελινόιλ προγραμματίζει επενδύσεις 4 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αύξηση -γύρω στα δέκα νέα- και αναβάθμιση πρατηρίων, προκειμένου ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του δικτύου να προσφέρει ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών) ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα αναμένεται να κυμανθούν οι επενδύσεις τόσο το 2024 όσο και το 2025. Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, στόχος είναι να αυξηθούν οι χώρες προορισμού, αλλά και να διευρυνθεί η προϊοντική γκάμα με την προσθήκη του μαζούτ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, οι επενδύσεις το 2023 που στοχεύουν σε ανάπτυξη νέων πρατηρίων (ήδη έχουν αποκτηθεί έξι πρατήρια στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη), στη σταδιακή μετατροπή πρατηρίων σε ενεργειακούς σταθμούς, με ανάπτυξη των non-fuel προϊόντων στο δίκτυο, στη συνέχιση του προγράμματος συνεργασίας με τη ΔEΗ για τοποθέτηση φορτιστών σε τριάντα νέα σημεία, στη λειτουργία μαζί με την BlueGrid του πρώτου σταθμού ανεφοδιασμού LNG-CNG στο Θριάσιο και σε τρία φωτοβολταϊκά πάρκα.

Σύμφωνα με τον CEO της εισηγμένης, «χωρίς να βιαζόμαστε, ερευνούμε τις νέες τεχνολογίες. Όταν οι συνθήκες είναι ώριμες και το τοπίο ξεκαθαρίσει, θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδιασμού, χρηματοδοτώντας, ως επί το πλείστον, με ίδια κεφάλαια τις νέες επενδύσεις».

Μη διανομή μερίσματος

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι -όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς- η ενδοοικογενειακή κόντρα της οικογένειας Καρνέση μεταφέρθηκε ως ένα βαθμό και στη χθεσινή γενική συνέλευση της Ελινόιλ, με την «οικογενειακή αντιπολίτευση» να υποβάλλει μπαράζ ερωτήσεων για τις οικονομικές καταστάσεις και να καταψηφίζει (ή και να απέχει) μέρος των θεμάτων της γενικής συνέλευσης (σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν αφέθηκαν αιχμές προς τη διοίκηση της εισηγμένης, ενώ ψηφίστηκαν ομόφωνα οι οικονομικές καταστάσεις του 2022).

Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως της ημέρας προήλθε από την πλευρά της «οικογενειακής συμπολίτευσης», η οποία αφού εκθείασε τη διοίκηση της Ελινόιλ, καταψήφισε την πρόταση για διανομή μερίσματος 0,196 ευρώ ανά μετοχή -προκαλώντας τη δυσφορία της «αντιπολίτευσης»-, με το αιτιολογικό ότι η εταιρεία θα κληθεί στο μέλλον να υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις για να προχωρήσει την ενεργειακή της μετάβαση και για τον λόγο αυτό καλό είναι να διαθέτει αυξημένα ίδια κεφάλαια. Η καταψήφιση της διανομής μερίσματος έγινε εφικτή από τη στιγμή που ψηφίστηκε από ποσοστό που υπερέβαινε το 80%.

Το 2022, η Ελινόιλ είχε επιτύχει υπερδιπλασιασμό του EBITDA από τα 15,7 στα 33,1 εκατ. ευρώ και εκτόξευση των καθαρών κερδών από τα 3,9 στα 12 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v