Στην τελική ευθεία η λύση για το ρυθμιζόμενο έσοδο του ΑΔΜΗΕ

Σε ποια επίπεδα κλειδώνει ο συντελεστής απόδοσης κεφαλαίων (WACC) για τον Διαχειριστή. Το «παζάρι» με τη ΡΑΑΕΥ και τι ειπώθηκε στη γενική συνέλευση της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.

Στην τελική ευθεία η λύση για το ρυθμιζόμενο έσοδο του ΑΔΜΗΕ
  • Του Δημήτρη Αβαρλή

Πολύ κοντά βρίσκεται η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων στο να κλείσει η εκκρεμότητα του ρυθμιζόμενου εσόδου για τον ΑΔΜΗΕ.

Αποτελεί μια πολύμηνη υπόθεση, με τον ΑΔΜΗΕ να ζητά από πέρυσι την αναθεώρηση του συντελεστή απόδοσης κεφαλαίων (WACC), επικαλούμενο την επιδείνωση των διεθνών οικονομικών δεικτών. Σε ανακοινώσεις του μάλιστα ο διαχειριστής εκτιμούσε πως η επίσπευση των αποφάσεων είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επενδύσεών του.

Προηγήθηκαν οι ανακοινώσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για WACC στο 6,1%, προκαλώντας την αντίδραση του ΑΔΜΗΕ ο οποίος είχε υποβάλει πρόταση για WACC ύψους 7,5%, που κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2021.

Τον Ιούνιο του 2022 κατέθεσε νέα πρόταση στη ΡΑΕ για WACC 8,16%. Σε ανακοίνωσή του τόνιζε πως «η πρόταση του ΑΔΜΗΕ για WACC ύψους 7,5% κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2021. Έκτοτε, όμως, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά. Μετά την ύφεση που προκάλεσε η πανδημική κρίση, οι προοπτικές είναι δυσοίωνες καθώς η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις αρχές του 2022 οδήγησε σε αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων. Οι προβλέψεις διεθνών επενδυτικών οίκων κάνουν λόγο για αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 100-150 μονάδες βάσης εντός του έτους. Οι εξελίξεις αυτές αντικατοπτρίζονται και στη σφοδρή αύξηση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων παγκοσμίως, καθώς επίσης και στην ταχεία κλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού», καταλήγει ο ΑΔΜΗΕ.

Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων οδηγείται σε μια απόφαση για WACC για την περίοδο 2023-2025 κοντά στο 7,5%. Πρόθεση της ρυθμιστικής αρχής είναι να κλείσει η υπόθεση το συντομότερο δυνατό.

Στη χθεσινή συνέλευση του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών εκφράστηκε η αισιοδοξία πως η συζήτηση που άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα για την αναθεώρηση του WACC θα καταλήξει σε μια απόφαση που θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και θα λειτουργήσει προς όφελος του καταναλωτή.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Διαμαντής Βαχτσιαβάνος ανέφερε σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο της περιόδου 2023-2025, «δουλεύουμε εντατικά ώστε να διαμορφώσουμε ένα ορθολογικό πλαίσιο για τον Διαχειριστή. Περιμένουμε τις επόμενες μέρες την τελική απόφαση, όσον αφορά το μέσο σταθμισμένο κόστος κεφαλαίου (WACC). Είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε ότι θα εξασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον και το επενδυτικό πλάνο του Διαχειριστή».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v