Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Intrakat: Η λειτουργική κερδοφορία και τα μεγέθη με την προσθήκη της Ακτωρ

Βελτίωση όλων των δεικτών στο μισό της τρέχουσας χρήσης παρουσιάζει ο όμιλος. Πώς επέδρασε η κεφαλαιακή ενίσχυση και η προσθήκη νέων έργων. Οι εκτιμήσεις για την ολοκλήρωση εξαγοράς της Άκτωρ.

Intrakat: Η λειτουργική κερδοφορία και τα μεγέθη με την προσθήκη της Ακτωρ

Σημαντική βελτίωση μεγεθών πέτυχε στο α’ εξάμηνο του 2023 ο όμιλος Intrakat, κυρίως σε επίπεδο κερδοφορίας, γεγονός που πιστοποιεί την πρόβλεψη για break even αποτελέσματα στο τέλος της χρήσης. 

Εκτός από την απόλυτη αύξηση μεγεθών στο α’ εξάμηνο του 2023, που ανακοινώθηκαν χθες, στελέχη της διοίκησης του ομίλου Ιntrakat ανέφεραν χθες στην τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης των αναλυτών πως το μικτό περιθώριο κέρδους του ομίλου ανήλθε σε 12% από 3% το περυσινό αντίστοιχο διάστημα, καθώς και πως το περιθώριο κέρδους EBITDA διαμορφώθηκε στο 5%.

Έτσι, τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε 9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σημειώνεται δε ότι από αυτά, τα 7 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον κλάδο κατασκευής, ενώ στο παρόν εξεταζόμενο εξάμηνο καταγράφονται για πρώτη φορά και κέρδη EBITDA 1 εκατ. ευρώ από τον τομέα παραγωγής ενέργειας του ομίλου (σ.σ. ακόμη 1 εκατ. ευρώ συνεισέφερε ο κλάδος εκμετάλλευσης ακινήτων). 

Η διοίκηση του ομίλου ανέφερε πως όσο μεγαλώνει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου (σχεδόν προστέθηκε 1 δισ. έργων το τελευταίο διάστημα) τόσο θα βελτιώνονται τα περιθώρια κέρδους, δεδομένου ότι ο κλάδος εισήλθε σε φάση υψηλής ζήτησης. Παράλληλα, η κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας και η ενεργή διαχείριση της νέας διοίκησης οδήγησε σε μείωση χρηματοοικονομικού κόστους και βελτίωση όλων των βασικών δεικτών του ομίλου.

Αναφορικά με την εξαγορά της Άκτωρ, η διοίκηση του ομίλου επανέλαβε ότι αναμένει τις σχετικές εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, διατηρώντας την πρόβλεψη για ολοκλήρωση της συμφωνίας έως το τέλος του 2023. 

Όσον αφορά τον μετασχηματισμό του κλάδου κατασκευής μετά την απόκτηση της Άκτωρ, η διοίκηση του ομίλου σημείωσε πως εκτός από το υψηλό ανεκτέλεστο της τάξης των 5 δισ. ευρώ, θα επιτύχει και υψηλά περιθώρια μικτού κέρδους, της τάξης του 10%.

Δεδομένου ότι η συμφωνία εξαγοράς βρίσκεται εν εξελίξει, ο όμιλος δεν έχει αποφασίσει πώς θα αποτυπώσει το μέγεθος της Άκτωρ, αναμένοντας την ολοκλήρωση του deal για να αποφασίσει πώς θα λειτουργήσουν οι συνέργειες και εντέλει η αποτύπωση του μεγέθους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v