Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι στόχοι της Intrakat μετά την εξαγορά της Ακτωρ

Την άμεση ολοκλήρωση της νομικής συμφωνίας, μετά και το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας, επιδιώκει ο όμιλος. Οι εκτιμήσεις για την απόδοση του ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων και μικτό περιθώριο κέρδους της τάξης του 10%.

Οι στόχοι της Intrakat μετά την εξαγορά της Ακτωρ

Την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Άκτωρ εντός του μήνα, εφόσον ολοκληρωθούν τυπικές διαδικασίες, επιδιώκει ο όμιλος Intrakat, προκειμένου να ξεκινήσει η ουσιώδης ενοποίηση του νέου οργανισμού στις λειτουργίες του ομίλου.

Πέραν της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που ουσιαστικά έδωσε το πράσινο φως για την ενεργοποίηση της ολοκλήρωσης του deal, χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Ιntrakat αποφάσισε την τροποποίηση της χρήσης μέρους των καθαρών κεφαλαίων, που αντλήθηκαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του 2022, αποφασίζοντας τη διάθεση 7,8 εκατ. ευρώ (που παρέμενε αδιάθετο από την εν λόγω ΑΜΚ) να κατευθυνθεί για την κάλυψη μέρους του τιμήματος για την Άκτωρ.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία εξαγοράς της Άκτωρ από την Ιntrakat προβλέπει την καταβολή τιμήματος ύψους 100 εκατ. ευρώ (το οποίο σύμφωνα και με την ανακοίνωση της Άκτωρ καταβλήθηκε χθες, ενώ είχε προηγηθεί προκαταβολή της τάξης των 20 εκατ. ευρώ), αλλά και την ανάληψη ποσού 114 εκατ. που αφορά ενδοομιλικές υποχρεώσεις της Άκτωρ προς τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, θα αποπληρωθεί σταδιακά από την Άκτωρ (μέσω της ρευστότητας που θα παράγει) με την εγγύηση της Ιntrakat εντός 19 μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Η διοίκηση του ομίλου, πέρα από την αυτονόητη ενίσχυση ανεκτέλεστου υπολοίπου (στα 5 δισ. ευρώ) και απόκτηση τεχνικού και εργατικού capacity, αναμένεται να αποτιμήσει σε δεύτερο χρόνο τις συνέργειες που μπορούν να προκύψουν καθώς και να παρουσιάσει επικαιροποιημένο business plan.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση του ομίλου, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου του 2023, ανάφερε πως όσο μεγαλώνει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου (προστέθηκε σχεδόν 1 δισ. έργων το τελευταίο διάστημα) τόσο θα βελτιώνονται τα περιθώρια κέρδους, δεδομένου ότι ο κλάδος εισήλθε σε φάση υψηλής ζήτησης. Επίσης εκτιμά πως τα υπογεγραμμένα έργα «νέας γενιάς» έχουν καλύτερες αποδόσεις, ενώ προσβλέπει και στις νέες δημοπρατήσεις.

Όσον αφορά τον μετασχηματισμό του κλάδου κατασκευής μετά την απόκτηση της Άκτωρ, η διοίκηση του ομίλου είχε αναφέρει πως εκτός από το υψηλό ανεκτέλεστο της τάξης των 5 δισ. ευρώ, θα επιτύχει και υψηλά περιθώρια μικτού κέρδους, της τάξης του 10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v