Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica Bank-Παγκρήτια: Το σταυρόλεξο με τα δάνεια που θα μπουν στον «Ηρακλή»

Η διοίκηση της Ελ. Βρεττού (Attica Bank) και του Αντ. Βαρθολομαίου (Παγκρήτια) «μετρούν» το χαρτοφυλάκιο NPE ώστε να καταλήξουν τι ποσοστό θα ενταχθεί στον Ηρακλή ΙΙΙ. Η εισήγηση στη Thrivest.

Attica Bank-Παγκρήτια: Το σταυρόλεξο με τα δάνεια που θα μπουν στον «Ηρακλή»

Φωτιά έχουν πάρει τα επιτελεία της Attica Bank και της Παγκρήτιας, με στόχο την κοστολόγηση ένταξης μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον μηχανισμό στήριξης με κρατικές εγγυήσεις, «Ηρακλή ΙΙΙ».

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Αttica Bank ξεπερνούν τα 2,3 δισ. ευρώ και τα αντίστοιχα της Παγκρήτιας Τράπεζας διαμορφώνονται περίπου στο 1,1 δισ. ευρώ.

Στην παρούσα φάση, τόσο η διοίκηση της Ελένης Βρεττού, διευθύνουσας συμβούλου της Αttica Bank, όσο και η διοίκηση του Αντώνη Βαρθολομαίου, διευθύνοντος συμβούλου της Παγκρήτιας, «μετρούν» το χαρτοφυλάκιο των NPE προκειμένου να καταλήξουν σε τι ποσοστό από αυτά θα ενταχθεί στον Ηρακλή ΙΙΙ, υπό την προϋπόθεση να μην διαταραχθεί η κεφαλαιακή ισορροπία.

Η αντιμετώπιση των NPE μέσω της τιτλοποίησης αλλά και πωλήσεων -το μείγμα θα προκύψει από την άσκηση που ήδη γίνεται- αποτελεί κρίσιμο βήμα για την επόμενη ημέρα των δύο τραπεζών ενόψει της συγχώνευσής τους, ώστε να δημιουργηθεί ο πέμπτος τραπεζικός πόλος.

Εισήγηση στη Thrivest

Υψηλόβαθμες πηγές των δύο τραπεζών (Αttica Bank και Παγκρήτια) αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι «το νέο σχήμα του Ηρακλή δεν έχει ιδιαίτερες εκπλήξεις και είναι φθηνότερο σε σχέση με τις πωλήσεις».

Προσθέτουν ότι μετά την κοστολόγηση των επιπτώσεων επί των κεφαλαίων θα εισηγηθούν στους μετόχους τους -πρόκειται για κοινό μεγαλομέτοχο-, τη Thrivest Holdings των Δ. Μπάκου, Ι. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου, το ύψος των προς ένταξη στον «Ηρακλή ΙΙΙ» μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE).

Κοινό business plan

Στο μεταξύ βρίσκεται σε εξέλιξη το due diligence, η διαδικασία του αναλυτικού εσωτερικού ελέγχου τόσο στην Αttica Bank όσο και στην Παγκρήτια και αφού λάβει υπόψη του όλη τη λογιστική κατάσταση των δύο τραπεζών, ο σύμβουλος θα προτείνει τη σχέση ανταλλαγής. Υπενθυμίζεται ότι το κοινό business plan των δύο προς συγχώνευση τραπεζών αναμένεται να είναι έτοιμο τον Φεβρουάριο.

Αμέσως μετά την κατάθεση του business plan στην Τράπεζα της Ελλάδος θα ξεκινήσει η συγχώνευση, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου, με συνολικά assets 4-5 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v