Αναβάθμισε την Τράπεζα Πειραιώς σε ΒΒ η DBRS

Η συνεχιζόμενη βελτίωση στο πιστωτικό προφίλ της τράπεζας πίσω από την αναβάθμιση. Ωστόσο, η DBRS αναμένει αύξηση των NPE τα επόμενα τρίμηνα, λόγω υψηλότερων επιτοκίων και κόστους ζωής.

Αναβάθμισε την Τράπεζα Πειραιώς σε ΒΒ η DBRS

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τράπεζας Πειραιώς σε ΒΒ από Β (high) προχώρησε η DBRS, θέτοντας σταθερές προοπτικές. 

Οπως εξηγεί ο οίκος, η αναβάθμιση αντανακλά τη συνεχιζόμενη βελτίωση στο πιστωτικό προφίλ της τράπεζας, που οφείλεται στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και την περιορισμένη δημιουργία νέων NPEs. 

Ωστόσο, η ποιότητα ενεργητικού της Πειραιώς παραμένει χαμηλή σε σχέση με τα διεθνή στάνταρντ. 

Η DBRS αναμένει αύξηση των NPEs τα επόμενα τρίμηνα λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, του υψηλού κόστους διαβίωσης και της επιβράδυνσης στην οικονομική δραστηριότητα. 

Ωστόσο, το πιστωτικό προφίλ της τράπεζας θα παραμείνει ισχυρότερο από ό,τι στο παρελθόν, λόγω του de-risking, της ενισχυμένης κάλυψης των NPEs και της στήριξης στην πιστωτική επέκταση από projects που σχετίζονται με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Η αναβάθμιση λαμβάνει υπόψη και τα ενισχυμένα κεφαλαιακά μαξιλάρια του ομίλου, λόγω της διατηρήσιμης παραγωγής κεφαλαίων και του χαμηλότερου βάρος των NPEs. Η Πειραιώς έχει εμφανίσει βελτιωμένο ιστορικό στην παραγωγή επαναλαμβανόμενων κερδών και η DBRS αναμένει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί. 

Ωστόσο, το momentum ενδέχεται να περιοριστεί από πίεση στα περιθώρια, πιθανόν υψηλότερα λειτουργικά κόστη λόγω του πληθωρισμού και από άνοδο στα πιστωτικά κόστη λόγω νέων ρίσκων στην ποιότητα ενεργητικού. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v