HelleniQ Energy: Placement στα €7/μετοχή, τρεις φορές υπερκάλυψη

Η μεγάλη ζήτηση από θεσμικούς επενδυτές ενδεχομένως να ανεβάσει την τιμή διάθεσης λίγο υψηλότερα στη διαδικασία κατανομής. Μήνυμα εμπιστοσύνης για τον όμιλο η συμμετοχή μεγάλων θεσμικών επενδυτών. Περίοδος lock up 180 ημερών για ΤΑΙΠΕΔ-όμιλο Λάτση μετά τη συναλλαγή.

HelleniQ Energy: Placement στα €7/μετοχή, τρεις φορές υπερκάλυψη

Πέριξ των 7 ευρώ κλειδώνει, όπως όλα δείχνουν, η τιμή διάθεσης για το 11% του μετοχικού κεφαλαίου της HelleniQ Energy, που έβγαλαν προς διάθεση, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, ΤΑΙΠΕΔ και Paneuropean Oil (Λάτσης) σε αναλογία 60%-40%.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, η τιμή διάθεσης ενδέχεται να κινηθεί και λίγο υψηλότερα από τα 7 ευρώ ανά μετοχή.

Η διαδικασία του accelerated book building άνοιξε σήμερα και ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες καθώς υπήρξε σημαντική προεργασία από τους book runners. Μέσω του wall crossing η ζήτηση που συγκεντρώθηκε στο «σκιώδες» βιβλίο ξεπέρασε την προσφορά κατά σχεδόν 3 φορές. Αντίστοιχα ποσοστά κάλυψης επιτεύχθηκαν και με το επίσημο άνοιγμα της διαδικασίας. Το βιβλίο προσφορών έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 21:00 ώρα Ελλάδος.

Οι συντονιστές του βιβλίου αποφάσισαν να διατεθεί τελικώς το 11% (33,6 εκατ. μετοχές), με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι η τιμή διάθεσης θα βγει κοντά στα εξαρχής επιδιωκόμενα επίπεδα των 7 ευρώ.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί η διάθεση επιπλέον 1% των μετοχών. 

Όπως εξηγούν πηγές της αγοράς η μεγαλή συμμετοχή αποτελεί ψήφος εμπιστοσύνης για τον στρατηγικό μετασχηματισμό της εταιρίας, που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια με το Vision 2025, αλλά και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Στη διαδικασία, συμμετείχαν μεγάλοι ξένοι θεσμικοί και εκτός Ευρώπης, πιθανολογείται η συμμετοχή αμερικανικών κεφαλαιων.

Για τους ξένους επενδυτές η καταβολή του ποσού θα διενεργηθεί στο Τ+2, με βάση τον αριθμό μετοχών που έλαβαν από την κατανομή. Οι ιδιώτες εγχώριοι επενδυτές, που εγγράφονται, προδεσμεύσαν το ποσό.

Η ανακοίνωση ΤΑΙΠΕΔ και POIH

Η HELLENiQ ENERGY Holdings A.E. (η «Εταιρεία») ανακοινώνει ότι στις 7.12.2023 με κοινή επιστολή των μετόχων της «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. («ΤΑΙΠΕΔ») και “Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A. (“POIH”), ενημερώθηκε για την απόφασή τους να προχωρήσουν σε πώληση ποσοστού των μετοχών που κατέχουν στην Εταιρεία, αναλογικά προς το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό της κεφάλαιο, μέσω διεθνούς ιδιωτικής τοποθέτησης σύμφωνα με το νόμο του ΤΑΙΠΕΔ και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ.

Η επιστολή περιλάμβανε και την ακόλουθη ανακοίνωση: «Σύμφωνα με τον Νόμο 3986/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (το «ΤΑΙΠΕΔ»), όπως εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ στις 03.08.2023 και με την υπ' αριθμόν 3/22.09.2023 απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει την έναρξη κατάρτισης επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, χωρίς να απαιτείται δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου (η «Συναλλαγή»), υφιστάμενων κοινών μετοχών (οι «Μετοχές») της HELLENiQ Energy Holdings Α.Ε., εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών («HELLENiQ» ή η «Εταιρεία»).

Πωλητές Μέτοχοι είναι (α) το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο επί του παρόντος κατέχει ποσοστό 35,48% στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας, και (β) η Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A. («POIH»), η οποία επί του παρόντος κατέχει ποσοστό 47,10% στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας (από κοινού, οι «Πωλητές Μέτοχοι».

Ο συνολικός αριθμός των Μετοχών προς διάθεση από αμφότερους τους Πωλητές Μετόχους ανέρχεται περίπου στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, αναλόγως των συνθηκών της αγοράς.

Η τιμή ανά Μετοχή και ο αριθμός των Μετοχών που θα πωληθούν από έκαστο εκ των Πωλητών Μετόχων θα καθοριστούν μέσω κατάρτισης επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών.

Η κατάρτιση του βιβλίου προσφορών θα ξεκινήσει αμέσως και η Goldman Sachs Bank Europe SE («Goldman Sachs») και η J.P. Morgan SE («J.P. Morgan») και, από κοινού με την Goldman Sachs, οι «Κοινοί Διεθνείς Συντονιστές»), ενεργώντας ως Κοινοί Διεθνείς Συντονιστές για τη Συναλλαγή, διατηρούν το δικαίωμα να κλείσουν τα βιβλία ανά πάσα στιγμή.

Επιπρόσθετη ανακοίνωση θα λάβει χώρα μετά την ολοκλήρωση του βιβλίου προσφορών και της τιμολόγησης της Συναλλαγής.

Στο πλαίσιο της Συναλλαγής, οι Πωλητές Μέτοχοι συμφώνησαν με τους Κοινούς Διεθνείς Συντονιστές να διακρατήσουν (lock up) τις υπόλοιπες μετοχές τους στην Εταιρεία για περίοδο 180 ημερών από την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, με την επιφύλαξη ορισμένων ειδικών ρυθμίσεων (carve-outs) και εξαιρέσεων.

Η HELLENiQ δεν θα έχει έσοδα από τη Συναλλαγή».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v