Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύσεις €54 εκατ. σχεδιάζει την επόμενη 4ετία η Alumil

Η ψηφιοποίηση, αυτοματισμός και ρομποτισμός είναι η κύρια εστίαση των επενδύσεων που προγραμματίζονται.

Επενδύσεις €54 εκατ. σχεδιάζει την επόμενη 4ετία η Alumil

Επενδύσεις ύψους 54 εκατ. ευρώ πρόκειται να πραγματοποιήσει την επόμενη 4ετία εντός και εκτός ελληνικών συνόρων ο όμιλος της βιομηχανίας διέλασης αλουμινίου Alumil, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό του, Γιώργο Μυλωνά να σημειώνει ότι επειδή ακριβώς όλες αφορούν την πιο έξυπνη διαχείριση των προϊόντων και σε μεγαλύτερο όγκο, άρα είναι τεχνολογικές, «αυτό μας καθιστά ιδανικό επενδυτή για τον Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης».

Σε διαδικτυακή του τοποθέτηση κατά τη σημερινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους στον δεύτερο σταθμό του press trip στο showroom της εταιρείας στην Ευκαρπία- πρώτος ήταν οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Βιομηχανική Περιοχή του Κιλκίς-, ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι ψηφιοποίηση, αυτοματισμός και ρομποτισμός είναι η κύρια εστίαση των επενδύσεων που προγραμματίζονται και υπογραμμίζοντας ότι η εταιρεία έχει ήδη πάρει το «οκ» για να προχωρήσει στις επενδύσεις της αναφέρθηκε στην απεξάρτησή από τους servicers λέγοντας ότι είναι μια διαδικασία που κινείται ομαλά και μέχρι το τέλος της χρονιάς θα «λήξουν όλες οι λεπτομέρειες».

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, είπε ότι η εταιρεία υλοποίησε φέτος έργα ύψους 7-8 εκατ. ευρώ, και πρόσθεσε ότι ποσό ύψους 25 με 30 εκατ.ευρώ θα αφορά τη διετία 2024-2025. Διευκρίνισε ότι για το 2024 θα υπάρξει σχετικό αίτημα προς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης για χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ.ευρώ, ενώ για το 2025 δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση.

Στις δρομολογούμενες επενδύσεις, με τον κ. Μυλωνά να σημειώνει ότι «ήδη βρισκόμαστε με έργα στο Ελληνικό στην Αθήνα», περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η παραγωγική επέκταση στην Αίγυπτο -όπου η εταιρεία διαθέτει για την ώρα βαφείο και παραγωγή εξαρτημάτων- η εγκατάσταση νέας πρέσας στο Κιλκίς, νέες γραμμές συρραφής θερμομονωτικών προφίλ σε Κιλκίς, Ξάνθη και Κωνσταντινούπολη, ρομποτική αποθήκη εξαρτημάτων, επενδύσεις που αφορούν σε μονάδες CNC, όπως επίσης και νέες επενδύσεις στη συσκευασία προφίλ, καθώς και σε νέα συστήματα βαφής και κάθετης γραμμής βαφής σε Κιλκίς και Σερβία.

Τα οικονομικά αποτελέσματα

Ο όμιλος της Alumil, με 3.200 εργαζόμενους, 32 θυγατρικές σε όλο τον κόσμο, 12 εργοστάσια σε έξι χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Σερβία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη) και εξαγωγική παρουσία σε 63 αγορές, φέτος εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει κύκλο εργασιών ύψους 399 εκατ. ευρώ (75%-80% του τζίρου εκτός Ελλάδος) και κέρδη EBITDA στα 37 εκατ. Ευρώ.

Σχολιάζοντας τη μείωση που εμφανίζουν τα προαναφερόμενα μεγέθη, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι πρόκειται για μια απόλυτα αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς η τιμή του μετάλλου, μειώθηκε σχεδόν στο μισό (από 4,4 ευρώ στα 2,4 ευρώ/kg) , μετά την εκρηκτική αύξηση που καταγράφηκε το 2022.

Κληθείς να εκτιμήσει το τι μέλλει γενέσθαι για το 2024 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου τόνισε ότι «στόχος είναι το 2024 να συνεχίσουμε στην ίδια πορεία, με άνοδο των πωλήσεών μας σε όγκους. Μέχρι στιγμής δεν μας έχει αγγίξει η μείωση της ζήτησης ( -35% στην Δυτική Ευρώπη), γιατί κυρίως απευθυνόμαστε σε εξειδικευμένες αγορές και καθώς είμαστε ισχυροί στις αγορές της Μέσης Ανατολής», επισήμανε.

Το πρώτο πιστοποιημένο και.. ανακυκλωμένο αλουμίνιο στην Ελλάδα

Κατά την παρουσίαση του ομίλου στο Κιλκίς, ο director of innovation του ομίλου της ALUMIL, Νίκος Σαλπιγγίδης στάθηκε ιδιαίτερα στο Loop 60, το πρώτο πιστοποιημένο ανακυκλωμένο αλουμίνιο στην Ελλάδα, το οποίο παράγεται από 60% ανακυκλωμένο υλικό.

Όπως εξήγησε, με την ανακύκλωση του αλουμινίου επιτυγχάνονται 95% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, 76% λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σημαντική μείωση εξόρυξης και κατανάλωσης φυσικών πόρων, αλλά και σημαντικός περιορισμός στη δημιουργία αποβλήτων. Το ανθρακικό αποτύπωμα του Loop 60 είναι 3,85 κιλά άνθρακα/κιλό, όταν ο μέσος όρος ανθρακικού αποτυπώματος παραγωγής πρωτογενούς αλουμινίου στην Ευρώπη είναι 6,7 κιλά και παγκοσμίως 16,6 κιλά.«Το μότο μας στον όμιλο της ALUMIL είναι building excellence every day, με αιχμή πάντα την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη» σημείωσε ο κ. Σαλπιγγίδης.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος αποκάλυψε και κάποια από τα χαρακτηριστικά του ArXellence 3 -μιας καινοτόμας δράσης αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ιδεών με τη σφραγίδα της ALUMIL- που θα ανακοινωθεί εντός του Ιανουαρίου 2024. Το θέμα του θα είναι «Εκεί όπου η ιστορική μνήμη ενώνεται με το οικολογικό παρόν και το μέλλον» και η διεθνής αρχιτεκτονική κοινότητα θα κληθεί να καταθέσει τις προτάσεις της για τη δημιουργία ενός ιδιότυπου hub που θα περιλαμβάνει διαδραστικό κέντρο, εργαστήριο για τη βιοποικιλότητα και ερευνητικό ινστιτούτο. Ο νέος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα διεξαχθεί με την υποστήριξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).

Αναφερόμενος στις αγορές του μέλλοντος για την βιομηχανία δομικών γενικώς, ο ίδιος είπε ότι αυτές είναι οι Ινδία και Αφρική, με τον όμιλο ήδη να έχει παρουσία σε όλη την Αφρική. Συμπλήρωσε δε ότι την Αίγυπτο, αλλά και τις υπόλοιπες αφρικανικές χώρες εξυπηρετεί το εργοστάσιο παραγωγής εξαρτημάτων αλουμινίου και το βαφείο, στο Κάιρο, συγκρότημα που θα καθετοποιηθεί με επενδύσεις σε κτιριακά και εξοπλισμούς και πιθανή παραγωγή προφίλ. Πάντως, στην παρούσα φάση, η νούμερο ένα αγορά του ομίλου Alumil, είναι η Μέση Ανατολή και μάλιστα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

H Ακαδημία Αλουμινίου του ομίλου Αlumil

Από το 2015 η ΑΛΟΥΜΥΛ ξεκίνησε να εκπαιδεύει αλουμινοκατασκευαστές και από το 2021 άρχισαν και επίσημα πλέον τα ετήσια προγράμματα μεταλυκειακής εκπαίδευσης ατόμων, για τη Βιομηχανία Αλουμινίου στο Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων που έστησε η εταιρεία.

Σύμφωνα με την διευθύντρια της Architectural Aluminium Academy, Βασιλική Τζίκα, φέτος υλοποιείται ο 3ος κύκλος του ετήσιου προγράμματος εκπαίδευσης εργατοτεχνιτών, στον οποίο φοιτούν 30 φοιτητές, σε εγκαταστάσεις του ομίλου σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 480 ώρες εργαστηριακής εκπαίδευσης και 120 ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης και οι απόφοιτοί του, που αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά άμεσα, ανέρχονται σε 40. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια, έχουν εκπαιδευτεί 1.958 αλουμινοκατασκευαστές, όταν οι εγγεγραμμένοι υπολογίζονται σε 5.000 με 6.000 πανελλαδικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v