Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γενική Εμπορίου: Πώς οι ισχυρές επιδόσεις «έσβησαν» τα δάνεια

Σε περίοδο υψηλών επιτοκίων η εισηγμένη επέλεξε να μηδενίσει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Η διοικητική «συνύπαρξη» και οι προοπτικές.

Γενική Εμπορίου: Πώς οι ισχυρές επιδόσεις «έσβησαν» τα δάνεια

H χθεσινή ανακοίνωση της Γενικής Εμπορίου & Βιομηχανίας (ΓΕΒ) ότι μηδένισε το σύνολο του μακροπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου δανεισμού της δεν εξέπληξε τους γνωρίζοντες, καθώς ήδη στις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου περυσινού εξαμήνου (2023) είχε εμφανίσει θετικό καθαρό ταμείο της τάξεως των 38 χιλιάδων ευρώ. Έτσι, σε μια περίοδο υψηλών επιτοκίων η εισηγμένη επέλεξε να μηδενίσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, με ό,τι αυτό σημαίνει για το κόστος χρηματοδότησής της.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο μηδενισμός των τραπεζικών υποχρεώσεων από μια εμπορική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του υδραυλικού εξοπλισμού και εκ της φύσεως των εργασιών της καλείται να διαθέτει υψηλά αποθέματα (π.χ. 13,5 εκατ. στις 30/6/23) και σημαντικές απαιτήσεις από πελάτες θεωρείται ως δείγμα ισχυρής κεφαλαιακής διάρθρωσης και ρευστότητας.

Στα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της ΓΕΒ συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι ενώ το 41,65% της εταιρείας κατέχει η οικογένεια Κρεμμύδα που ελέγχει το management, ένα άλλο 10,24% διαθέτει ως παθητικός μέτοχος ο Φίλιππος Μπάμης (αντιπρόεδρος της εισηγμένης κατά το παρελθόν) και ένα 10,03% η εταιρεία Χρυσαφίδης, που είναι ανταγωνιστική της εισηγμένης. Η τοποθέτηση της Χρυσαφίδης στη ΓΕΒ χρονολογείται από την προηγούμενη δεκαετία και θεωρείται ως «επενδυτική τοποθέτηση», χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει κάποια σύμπλευση των δύο αυτών επιχειρήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Χρυσαφίδης θα πρέπει να είναι σαφώς ικανοποιημένη από τη συγκεκριμένη τοποθέτησή της όχι μόνο γιατί εισπράττει μερίσματα κάθε χρόνο, αλλά και γιατί έχει αποκομίσει επιπρόσθετα πολύ υψηλά κεφαλαιακά κέρδη. Για παράδειγμα, η μετοχή της ΓΕΒ που μπορούσε κάποιος να την αγοράσει κοντά στο 0,30 ευρώ στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, στις 2/1/2019 διαπραγματευόταν στο 0,614 ευρώ, στις 2/1/2022 στο 1,22 ευρώ και χθες στο 1,86 ευρώ! Μιλάμε για εξαπλασιασμό της τιμής.

Πέρα από δύο φωτοβολταϊκά πάρκα που διαθέτει, βασικό αντικείμενο δραστηριότητας της Γενικής Εμπορίου & Βιομηχανίας είναι ο υδραυλικός εξοπλισμός, η πορεία του οποίου αποτελεί κατά κύριο λόγο συνάρτηση της συνολικότερης πορείας των επενδύσεων στη χώρα. Έτσι, αφού κατάφερε να διατηρήσει την κερδοφορία της κατά την προηγούμενη «πέτρινη» δεκαετία, τα τελευταία χρόνια έχει ανεβάσει δραστικά τις επιδόσεις της, επιτυγχάνοντας τόσο το 2021, όσο και το 2022 ιστορικά ρεκόρ κερδοφορίας (κύκλος εργασιών από τα 32,4 εκατ. του 2018 στα 41,9 εκατ. το 2022 και καθαρά κέρδη από τα 966 χιλ. ευρώ το 2018 στα 3,933 εκατ. ευρώ το 2022).

Όσοι γνωρίζουν την εταιρεία, αντιλαμβάνονται ότι η κερδοφορία της επηρεάζεται -μεταξύ άλλων- από δύο σημαντικούς παράγοντες: Ο πρώτος αφορά την πορεία της διεθνούς τιμής του χάλυβα (αύξησή της επιδρά θετικά στο μικτό περιθώριο κέρδους και το αντίθετο) και ο δεύτερος την ύπαρξη οικονομιών κλίμακας (αύξηση όγκου εργασιών απαιτεί χαμηλότερο ποσοστό ανόδου στις δαπάνες).

Έτσι, με δεδομένη την αύξηση της τιμής του μετάλλου το 2022 και τη σημαντική υποχώρησή της το 2023, πολλοί είχαν εκτιμήσει την κερδοφορία του 2022 (3,933 εκατ.) ως «ουρανοκατέβατη». Ωστόσο, η ΓΕΒ κατάφερε στο πρώτο μισό του 2023 να ανεβάσει δραστικά τις πωλήσεις της (από τα 18,9 στα 27,2 εκατ. ευρώ), αλλά και σε κάποιο βαθμό την καθαρή της κερδοφορία (από τα 2,495 στα 2,71 εκατ. ευρώ) εκπλήσσοντας θετικά την αγορά.

Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, οι μελλοντικές οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης θα επηρεαστούν έντονα από τη γενικότερη πορεία των επενδύσεων στη χώρα μας, συμπεριφερόμενη περίπου ως κατασκευαστική (αν και εμπορική) εταιρία. Στο βαθμό λοιπόν που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των αναλυτών για άνοδο των επενδύσεων κατά τα επόμενα χρόνια (π.χ. κονδύλια Ταμείου Ανάκαμψης) τότε πιθανότατα θα επηρεαστεί θετικά και η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v