Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσφορές πάνω από τρία δισ. ευρώ για το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Το σκέλος της ιδιωτικής τοποθέτησης (βιβλίο προσφορών) υπερκαλύφθηκε από την πρώτη ημέρα. Η τιμή διάθεσης αναμένεται να κριθεί το τελευταίο διήμερο της διαδικασίας. Κλειδί η υπερκάλυψη.

Προσφορές πάνω από τρία  δισ. ευρώ για το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ η αξία της ζήτησης για 57 εκατ. μετοχές «Ελ Βενιζέλος» (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών – ΔΑΑ), που διατίθενται μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και δημόσιας προσφοράς σε ξένους και εγχώριους επενδυτές, αντίστοιχα. 

Το σκέλος της ιδιωτικής τοποθέτησης (βιβλίο προσφορών) υπερκαλύφθηκε από την πρώτη ημέρα, ως αποτέλεσμα των soft commitments, που είχαν συγκεντρωθεί στο «σκιώδες» βιβλίο προσφορών, κατά την περίοδο του wall crossing. Προηγήθηκε εκτεταμένο πρόγραμμα παρουσιάσεων του «Ελ. Βενιζέλος» σε ξένους επενδυτές και βεβαίως η απόφαση το εύρος της τιμής διάθεσης να βγει σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που επιδίωκαν αρχικά οι μέτοχοι.  

Η συνδυασμένη διάθεση του 17,27% ως 19% των μετοχών Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (Ελ. Βενιζέλος) διενεργείται με εύρος τιμής μεταξύ 7 με 8,2 ευρώ ανά μετοχή. Το ΤΑΙΠΕΔ ζητά δηλαδή ποσό μεταξύ 400 με 467,4 εκατ. ευρώ. Με βάση το εύρος διάθεσης το equity value διαμορφώνεται μεταξύ 2,1 με 2,46 δισ. ευρώ και το enterprise value (σ.σ. καθαρός δανεισμός 866 εκατ. ευρώ) μεταξύ 2,96 με 3,3 δισ. ευρώ.

Στην αγορά διατίθεται το 17,27% ως 19% των υφιστάμενων μετοχών Ελ Βενιζέλος, κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ, το 10% θα πωληθεί με premium, σε σχέση με την τιμή διάθεσης, στην AviAlliance, η οποία θα αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας παραχώρησης (50%), ενώ ποσοστό 1% θα διατεθεί στον όμιλο Κοπελούζου στην τιμή που θα προκύψει από το βιβλίο.  

Μέσω δημόσιας προσφοράς διατίθενται σε εγχώριους επενδυτές 9.545.455 μετοχές ΔΑΑ, που θα φθάσουν σε 10.500.000 τεμάχια, σε περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης. Μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και βιβλίου προσφορών διατίθενται σε ξένους επενδυτές ως 46.500.000 μετοχές. 

Όσον αφορά στην τιμή διάθεσης, οι διαθέσεις της αγοράς θα φανούν, κατά τις δύο τελευταίες ημέρες της 6ήμερης διαδικασίας. Λόγω της υπερκάλυψης, εκτιμάται ότι όσοι έχουν εγγραφεί στα χαμηλά του εύρους ίσως οδηγηθούν σε αναθεώρηση της προσφοράς για να μην μείνουν εκτός. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v