Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπακωνσταντίνου (Ideal): Εχουμε δύναμη πυρός για νέες εξαγορές

Νέα άνοδο στα οικονομικά της αποτελέσματα περιμένει η διοίκηση της εισηγμένης. Πού βασίζει την αισιοδοξία και γιατί περιμένει το πρώτο τρίμηνο για να δώσει το guidance της φετινής χρονιάς.

Παπακωνσταντίνου (Ideal): Εχουμε δύναμη πυρός για νέες εξαγορές
O πρόεδρος της Ideal, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου

Βαδίζουμε στον σωστό δρόμο και η αίσθησή μας είναι πως και το 2024 η Ideal θα εμφανίσει νέα άνοδο στα οικονομικά της αποτελέσματα. Ωστόσο, συγκεκριμένο guidance για φέτος δεν θα δώσουμε τώρα αλλά σε επόμενη φάση, μετά την πάροδο του πρώτου τριμήνου. Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος του εισηγμένου ομίλου Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο του χθεσινού conference call προς τους αναλυτές.

Πέραν αυτού, η διοικητική ομάδα του εισηγμένου ομίλου (o διευθύνων σύμβουλος Παναγιώτης Βασιλειάδης, ο οικονομικός διευθυντής Σάββας Ασημιάδης και ο διευθυντής στρατηγικής Δαμιανός Παπακωνσταντίνου) πέρα από την ανάλυση των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2023 προχώρησαν επίσης στις παρακάτω επισημάνσεις:

Πρώτον, στις ανοδικές προοπτικές που παρουσιάζουν και οι τρεις μεγάλες αγορές στις οποίες σήμερα δραστηριοποιείται η Ideal. Έτσι, στον τομέα της βιομηχανίας πωμάτων, οι πωλήσεις μπύρας παρουσιάζουν ανοδική τάση, το γυαλί στις συσκευασίες υποκαθιστά το αλουμίνιο, ενώ επίσης ευνοούν και οι δημογραφικές εξελίξεις στην Αφρική (προβλεπόμενος μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του πληθυσμού 2,3% κατά την περίοδο 2022-2028).

Στην παγκόσμια αγορά πληροφορικής προβλέπεται μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για την περίοδο 2023-2028 10% στο system integration και επίσης 10% στο cyber security.

Τέλος, οι πωλήσεις των Attica Stores στην Ελλάδα θα μπορούσαν να βοηθούν κατά τα επόμενα χρόνια από την ανοδική πορεία του εισερχόμενου τουρισμού, από την υπεραπόδοση του ελληνικού ΑΕΠ έναντι αυτού της Ευρωζώνης, από την προβλεπόμενη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος με ρυθμό ανώτερο του πληθωρισμού, αλλά και από την παγκόσμια τάση για τόνωση των πωλήσεων στα πολυτελή καταναλωτικά προϊόντα.

Δεύτερον, στον κλάδο της πληροφορικής το υπόλοιπο των ανεκτέλεστων υπογεγραμμένων συμβάσεων υπερβαίνει τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ έργα 40 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε τελική φάση αξιολόγησης. Θα επιδιωχθεί η εξαγορά κάποιων μικρότερων εταιρειών, ώστε -μεταξύ άλλων- να προκύψουν και συνέργειες με τις ήδη υπάρχουσες εταιρείες της Ideal.

Τρίτον, στις επιδιωκόμενες εξαγορές, στόχος είναι ο δείκτης IRR να υπερβαίνει το 15%.

Τέταρτον, με τον δείκτη καθαρού χρέους προς EBITDA να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και τη συνδρομή των κεφαλαίων που αντλήθηκαν από την έκδοση εταιρικού ομολόγου τον Δεκέμβριο του 2023, η εισηγμένη διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα προκειμένου να προχωρήσει σε νέες κινήσεις εξαγορών τη φετινή χρονιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v