Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ κερδών από την υπεραιωνόβια Κύκνος

Η βιομηχανία από το Ναύπλιο που ιδρύθηκε 1η Απριλίου του 1915 κατάφερε να αυξήσει τα έσοδά της και ταυτόχρονα να πατήσει γκάζι στις εξαγωγές.

Ρεκόρ κερδών από την υπεραιωνόβια Κύκνος

Παραγωγική δυναμικότητα πάνω από 2.100 τόνους νωπής τομάτας ημερησίως, 300 εποχικοί εργαζόμενοι και 100 μόνιμοι και συνεργασία με περισσότερες από 40 αγροτικές οικογένειες. Αυτό είναι το αποτύπωμα της βιομηχανίας Κύκνος από το Ναύπλιο, που διανύοντας τον δεύτερο αιώνα της ζωής της πέτυχε πέρυσι υπεριπλασιασμό καθαρών κερδών, με αύξηση 21% του τζίρου της.

Η βιομηχανία που τα τελευταία χρόνια έχει διευρύνει το προϊοντικό της αποτύπωμα -σ.σ. πλέον δεν παράγει αποκλειστικά προϊόντα τομάτας- «είδε» τις πωλήσεις της να ξεπερνούν σε αξία τα 36,292 εκατ. ευρώ στη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου του 2023, με τις εξαγωγές να καταγράφουν ανάπτυξη 45%. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αύξηση στην τελική γραμμή.

Τα καθαρά κέρδη υπερτριπλασιάστηκαν και ξεπέρασαν τις 640 χιλ. ευρώ από 189.493 ευρώ το 2022. Στα αποτελέσματα αυτά σημαντική ήταν η συμβολή των έξι νέων κατηγοριών προϊόντων που ενέταξε στην γκάμα της.

Όμως η ανάπτυξη αυτή συνδέεται άρρηκτα, πέρα φυσικά από την πορεία στο ράφι, και με την πορεία της πρωτογενούς παραγωγής που επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες και με την ύπαρξη εργατικών χεριών. Θέματα που επισημαίνει στην οικονομική της έκθεση η διοίκησή της.

Για τις ελλείψεις εργατικών χεριών, η εταιρεία σημειώνει ότι «είναι ένας κίνδυνος που μπορεί να έχει επίδραση τόσο στους συνεργάτες παραγωγούς για την καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτας όσο και στην εποχική λειτουργία του εργοστασίου το καλοκαίρι στο κομμάτι της παραλαβής και επεξεργασίας της βιομηχανικής τομάτας».

Η βιομηχανία Κύκνος ιδρύθηκε την 1η Απριλίου του 1915. Ιδρυτές και μέλη του πρώτου συμβουλίου ήταν οι Αθανάσιος Β. Παπαντωνίου, έμπορος, Μιχαήλ Δ. Μανουσάκης, διδάκτωρ των φυσικών επιστημών, Ιωάννης Γ. Δάρμος, έμπορος, Βασίλειος Αθαν. Παπαντωνίου, έμπορος και Κωνσταντίνος Δ. Μανουσάκης, κτηματίας.

Αρχικά η παραγωγή γινόταν σε ένα μικρό συσκευαστήριο λαχανικών και τοματοπολτού στην Ασίνη Αργολίδας. Τα πρώτα προϊόντα ήταν ολόκληρες τομάτες, μπάμπιες, φασολάκια σε κονσέρβα και ο γνωστός σε όλους μας τοματοπολτός.

Το εργοστάσιο στο Ναύπλιο ιδρύθηκε το 1928. Εκεί, η εταιρεία εγκατέστησε τους πρώτους ταχυσυμπυκνωτές χυμού τομάτας για παραγωγή τοματοπολτού. Τα χρόνια εκείνα η παραγωγή βασίζεται κυρίως στα ανθρώπινα χέρια. Το πρώτο εργοστάσιο στο Ναύπλιο έχει το δικό του κυτιοποιίο που κατασκευάζει τις κονσέρβες που γεμίζει η εταιρεία. Η Αργολίδα που εκείνα τα χρόνια λεγόταν «λαχανόκηπος της Αθήνας», εφοδίαζε την εταιρεία με μεγάλες ποσότητες τομάτας και λαχανικών.

Το εργοστάσιο του Ναυπλίου ανανεώνεται με νέα κτίρια τη δεκαετία του 1950 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Καλλικλή. Μια δεκαετία μετά το 1960, η εταιρεία αγοράζει το εργοστάσιο «Αργολική», που ήδη λειτουργούσε στην περιοχή της Αργολίδας. Το 1963, ιδρύει εργοστάσιο στο χωριό Σαβάλια του Ν. Ηλείας, με σκοπό να αξιοποιήσει την πλούσια παραγωγή τομάτας του κάμπου της Ηλείας.

Χρονιά-σταθμός το 1965, όπου η εταιρεία παράγει και διαθέτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη σάλτσα κέτσαπ. Τη δεκαετία του ’70, η εταιρεία αποκτά εξαγωγική δραστηριότητα ενώ το 1990, παρασκευάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα προϊόντα τομάτας σε χάρτινες συσκευασίες, τα οποία ονομάζει tomatino.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v